Hírek

„Nem hittérítő edző vagyok!”

A tulajdonos szerint Szabó János élvezi a bizalmat Kazincbarcikán, mert jó szakmai munkát végez, és ráadásul jó ember.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Négy meccs, négy vereség. Így kezdte a tavaszi szezont az NB II Keleti-csoportjában a Kazincbarcikai BSC. A borsodiak hazai környezetben a Váctól és a Szolnoktól is 1-0-ra, idegenben a REAC-tól 4-1-re, az Újpest B-től pedig 3-2-re kaptak ki.

„A jövőmről a tulajdonos dönt.” – ez volt Szabó János vezetőedző nyilatkozatának utolsó mondata a sportnapilap vasárnapi számában, a tulajdonos viszont kijelentette: pánikról szó sincs!

– Az tény, hogy a gyenge szereplés mindenkit megviselt, de a higgadtságunkat meg kell őriznünk – nyilatkozta a megyei napilap keddi számában László János, a klub tulajdonosa. – Annyit mondhatok, hogy keretünkben nem tervezek változást: azért sem, mert az egyiptomiaknak nem jött meg a játékengedélyük, ennek következtében őket nem tudjuk itt tartani. Most két hazai mérkőzés következik számunkra. Abban bízom, hogy már a hétvégén megszakad a rossz szériánk és kilábalunk a gödörből. A Szeged és a Honvéd tartalék ellen minimum négy pontot kell gyűjtenünk, és ha ezt megtesszük, akkor visszakapaszkodunk a középmezőnybe.

A tulajdonostól azt is megkérdezték, hogy az eredménytelenség miatt megrendült-e a bizalma Szabó János vezetőedzőben.

– Egy edző sikertelenség esetén mindig veszélyben van, de Szabó János élvezi a bizalmamat! Jó szakmai munkát végez, s ráadásul jó ember, így egyáltalán nincs okom arra, hogy a posztján változtassak. Hiszem és tudom, hogy magunkra találunk és meggyőződésem, hogy nem kell majd edzőt váltanunk – jelentette ki a KBSC FC tulajdonosa.

A Rangadó.hu megkereste Szabó Jánost, aki ezúttal is készséggel állt rendelkezésünkre, és mondandójában először az Újpest FC B elleni vereség után, a sportnapilapban vasárnap megjelent nyilatkozatára utalt.

– Ha a lefújás után fél perccel odadugnak az orrom alá egy mikrofont, és az az első kérdés, hogy mikor mondok le, és nem a mérkőzés azon szituációi, amelyek gondot okoztak nekem, vagy az ellenfél edzőjének, és egy harmincmondatos beszélgetésből ezt emelik ki, az enyhén szólva nem fair. Ezután nem adok úgy nyilatkozatot, hogy megjelenés előtt nem látom, vagy nem hallom vissza. Ez akár népművelésnek is jó – szögezte le a szakember.

– Minek tulajdonítja a rossz rajtot?
– Egy edző sosem függetlenítheti magát az eredményektől. A sikerekben és a kudarcokban is ugyanakkora része van az elvégzett munkának, de az is biztos, hogy valamint másként kellett volna csinálnom. Kazincbarcikán a lehetőségek behatároltak. Már a környékbeli NB III-as csapatoknak is van műfüves pályájuk, ahol tudnak gyakorolni, de nekünk nincs… Nekünk el kellett utaznunk, és pályát bérelnünk Egerben vagy Diósgyőrben, hogy edzőmeccseket játszhassunk. Edzeni csak egyszer voltunk Diósgyőrben! A csapatjáték, és a csapatrészek gyakorlása a taktikai felkészítés része. Az kevés, hogy bemegyek az öltözőbe, és elmondom, mit akarok. Azt szakadatlanul gyakorolni kell, ahogy a nagyon jó nyári felkészülés során tettük, amikor nem voltak pályagondok. Annak meg volt az eredménye, és ennek pedig megvan az eredménytelensége…

– Hogyan lehetne kilábalni a rossz szériából?
– Ha egy csapat érzi, hogy dadog a játéka, akkor a csapat tagjainak mentális oldalon is még jobban oda kell figyelniük, alázatos, szorgalmas hozzáállással, elszántan kell belevetniük magukat a mérkőzésbe, hogy azzal ellensúlyozzák azt, ami a felkészülésből kimaradt. Én nem hittérítő edző vagyok, csak az elvégzett munkában hiszek! Ijedős edző sem vagyok, aki fél a hétvégi megmérettetéstől. Nem stresszelek, igyekszem mindig maximálisan a feladatomra koncentrálni, és ezt kérem a játékosaimtól is.

– Elégedetlen a játékosai hozzáállásával?
– Az alázatot szeretném mindig magasabb hőfokra emelni náluk. Ilyen szempontból másodlagosnak tartom az egyéni képességeket is, amelyek képesek eldönteni egy mérkőzést. Az elmúlt két meccsen már láttam a csapaton a változás pozitív jeleit, az elvárt hőfokot és alázatot. Tény, amikor a kudarcélmény három-négy héten keresztül felüti a fejét, akkor nehéz újra a sikerre éhes tekinteteket elővarázsolni. Egyszóval, kiéheztettük magunkat a sikerre! Nagyon bízom benne, hogy kilábalunk ebből a helyzetből, és ezt már hétvégén bizonyítjuk. Csak az előttünk álló feladatokra koncentrálunk, ennek szellemiségében dolgozunk tovább. Ősszel is volt egy rövid ideig tartó rossz szériánk, utána viszont hat meccsen mindössze egy gólt kaptunk, azaz tanultunk a hibáinkból. Most is ezt kell tennünk!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik