Hírek

Újabb letartóztatások várhatók!

Az ügyészég eltökélt: folytatódnak a letartóztatások a magyar bundaügyben!

Kapcsolódó cikkek

A bíróság a Központi Nyomozó Főügyészség kezdeményezésére elrendelte a hétvégén Peruból hazahozott és a fogadási botránnyal összefüggésben őrizetbe vett Schultz László előzetes letartóztatásba helyezését.

Az ügyészség vele szemben öt rendbeli, bűnszervezetben, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett jelentős kárt okozó csalás bűntettének kísérlete és nyolc rendbeli gazdálkodó szervezet dolgozójának kötelessége megszegésére irányuló, folytatólagosan elkövetett vesztegetés bűntette megalapozott gyanúját közölte.

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője arról beszélt az egyik sporttelevízió reggeli műsorában, hogy hol tart a fogadási csalásokkal kapcsolatos bűncselekmények felderítése, és milyen fejlemények várhatóak. Elmondta azt is, rekordidő alatt sikerült elintézni a Peruban elfogott Schultz László kiadatását.

– Folytatódnak az őrizetbe vételek, függetlenül az ügy Peruból most hazahozott kulcsfigurájától is. Előzetes letartóztatása további kapukat nyithat meg, de más szálakon is az ügyészség látókörébe kerülnek újabb gyanúsítottak. Futballnyelven szólva az ügyben még csak a második félidő elején járunk. Még messze a végső mérleg – mondta Fazekas.

Azokra a híresztelésekre, hogy neves játékosok, korábbi futballisták, első osztályú edzők is sorra kerülhetnek még, a szóvivő így reagált:

– Bár a jövő izgalmasabb a múltnál, a „mi lesz, ha” típusú kérdésekre nem válaszolok.

Az ügyészség munkatársa elmondta: Schultz László esetében az első helyen szerepelt a szökés veszélye az előzetes letartóztatás elrendelésének indokai között.

– Ő volt ennek a bűnszervezetnek a magyar pénzfutára. Kínosan ügyeltek az online fogadások világában arra, hogy a pénz útját ne jelezzék számlamozgások. Minden ügyletet készpénzben bonyolítottak, a futár nagy mennyiségű összegekkel utazott az országok közt, a kifizetéseket intézve.

A dél-amerikai országok esetében szokásos kiadatási procedúráknál jóval hamarabb sikerült a gyanú szerint a fogadási csalásokban kulcsszerepet játszó Schultz Lászlót hazahozni Peruból.

– A hét hónap rekordsebességet jelent. Ilyen esetekben az amerikai kontinensen nem ritka a másfél évig elhúzódó kiadatás sem – fogalmazott, és jelezte: Peruval precedens teremtődött most, legközelebb a magyar fél jön egy dél-amerikaiak által kért személy kiadásával.

Az ügyészségi szóvivő emlékeztetett arra, hogy a tavaly nyári első letartóztatási hullám előtt heteket vártak arra, hogy mind a nyolc keresett személy Magyarországon tartózkodjon, ám az őrizetbe vételekkel már nem tudták megvárni az akkor az Egyesült Államokban lévő Schultz hazatérését, ő pedig a hírek hallatára végül kereket oldott.

– Ezek után mi voltunk a legjobban meglepve, amikor jelzés jött Limából, hogy a körözött ex-focista náluk van letartóztatva – mesélte Fazekas.

Arra a kérdésre, hogy megpróbálták-e az ügyészek telefonon, e-mailben rávenni Schultzot, hogy jöjjön haza, Fazekas így válaszolt:

– Maradjunk abban, hogy Schultz László biztosan tudatában volt annak, hogy őt is keresi a hatóság, és nem véletlenül fordult Dél-Amerika irányába, amely bűnözői szempontból a kevéssé intenzív bűnügyi együttműködés miatt látszott jó iránynak. Ám ez a visszájára fordult: legjobb tudomásunk szerint Peruból még sohasem adtak ki Magyarországnak korábban egyetlen személyt sem. A fogadási csalások ügyében körözött volt futballista esete az első – tette hozzá a szóvivő.

Olvasói sztorik