Hírek

„Mindketten meg fogják szaggatni magukat!”

Babócsy András azt várja, hogy komoly, korrekt, kemény versenyben dőljön el az első számú kapuspozíció a Honvédnál.

Kapcsolódó cikkek

Amint arról beszámoltunk, elkezdte a felkészülést az OTP Bank Liga negyedik helyén álló Budapest Honvéd FC is. A hétfői, első edzésen természetesen ott volt a három kapus, a porcsérülés miatt térdműtéten átesett Kemenes Szabolcs, valamint Sánta András és Tóth Iván is. Közülük utóbbi nem kapott még lehetőséget a jelenlegi szezonban, ezért a Rangadó.hu Kemenesről és Sántáról kérdezte a kispestiek kapusedzőjét, Babócsy Andrást.

– Milyen állapotban kezdte a két kapus a felkészülést?
– Szabolccsal már december elején úgy váltunk el, hogy már akkor teljesen jól volt, tehát edzhetett volna. Csak azért nem edzettünk, mert minek? Most ő is elkezdte a többiekkel a felkészülést, rendben volt a térde a futásnál, utána tornáztatta is, tehát harcra kész. András is teljesen egészséges – adott helyzetjelentést a Rangadó érdeklődésére a Honvéd kapusedzője, Babócsy András.

– Akkor tehát mindketten tiszta lappal indulnak?
– Azt várom, hogy komoly, korrekt, kemény versenyben dőljön el az első számú pozíció, mert mindkét srác a topon van, és szeretne bizonyítani. Mindketten meg fogják szaggatni magukat, hogy Úgy fogalmaznék, hogy András valamit már letett az asztalra, Szabolcs pedig sokat letett.

– Ezek szerint Sánta András is bizonyított az őszi idény folyamán?!
– András teljesítményével egyébként Supka Attila is elégedett volt, és én is ugyanezt mondhatom. Az utolsó, Haladás elleni meccs utolsó percében, a szögletet követő szituációt talán másképpen kellett volna megoldania, de túl gyorsan játszódtak le az események, így utólag már könnyen lehetünk okosak. Váratlanul érkezett be a labda a sűrűbe, és olyan megoldást választott, ami nem biztos, hogy oda illet. Nem mondom, hogy hiba volt, de sok múlott rajta. A négy meccsel kapcsolatban összesen ennyi, amit meg tudok jegyezni, tehát az összképet nagyságrendileg nem befolyásolta. Jó teljesítményt nyújtott, amivel bizonyította, hogy ott a helye.

– Jó versenyzőtípusok?
– Mindketten nagyon higgadtak a meccsen. Andrásnak Debrecenben hirtelen kellett beszállnia a padról egy fontos, tévés meccsen, de úgy tűnt, mintha mindig is ott lett volna, pedig régóta nem játszott bajnoki meccset. Ez figyelemreméltó, aki már volt kapus, az tudja!

Minden egyes edzésnek tétje van

Természetesen megkerestük Kemenes Szabolcsot is, és a hogyléte felől érdeklődtünk. A 25 éves hálóőr is megerősítette, hogy immár kutya baja! A Rangadó érdeklődésére azt is elárulta, hogy nem csinálnak központi kérdést a rivalizálásból.

– A sérült porccal nem lehetett várni, és már amikor a műtét mellett döntöttük, akkor úgy számoltuk a felépülési szakaszt, hogy január elejére kell jónak lennie – mesélte az előzményeket Kemenes. – Később megkaptam a zöld utat a dokitól, hogy elkezdjem a gyógytornát és a láberősítést. A múlt héten volt egy futószalagos felmérés, vért vettek a fülből, savat mértek, élettani dolgokat vizsgáltak, ma pedig már futottunk és lépcsőztünk is.

– Elkezdődött a felkészülés, és ismét versenyhelyzetbe került!
– Megsérültem, és onnantól kezdve az volt számomra a legfontosabb, hogy rendbe jöjjek, a műtét és a rehabilitáció is sikeres legyen. A térd esetében sok rossz dolog közbe tud szólni, például vizesedés, de szerencsére nem volt komplikáció. Utána arra törekedtem, hogy ismét olyan állapotban legyen, hogy újra azt tudjam csinálni, amit szeretnek, illetve ami tulajdonképpen a munkám. Nem az járt a fejemben, hogy úristen, elveszthetem a pozíciómat!

– Ettől még igaz, hogy meg kell küzdenie a helyéért!
– Mindig versenyhelyzet van az élsportban! Minden egyes edzésnek tétje van, hiszen nincs sztenderd első számú kapus. Ha Sánta Andris ellógta volna az edzéseket, mondván úgyis a Kemenes véd, akkor nem védett volna úgy, ahogy, amikor megkapta a lehetőséget. Mi, kapusok vagyunk olyan hülyék, hogy önmagunkkal képesek vagyunk versenyezni, nap mint nap. És csak utána jön, hogy a vetélytársnál is jobb legyek! Ez a rivalizálás dolog tehát nincs így kimondva, nem foglalkozunk vele. Most jönnek az alapozó edzések, először ezeket kell túlélni. Nincs futballista, aki ezeket szereti! Éljem túl, aztán hogy mi jön ki belőle, az más kérdés. Sok összetevője van. Természetesen számomra az az elsődleges cél, hogy visszakerüljek a kapuba, és meg tudjam ismételni, sőt fokozni is azt a jó formát, ami ősszel elértem.

Olvasói sztorik