Foci vb 2014

Csak a statisztikában bízhatnak

A vébé negyeddöntőjében, a Brazília–Kolumbia kontinensrangadón nem a házigazdák számítanak esélyesnek.

Kapcsolódó cikkek

A világbajnokság pénteki programja

Negyeddöntő
Franciaország–Németország, Rio de Janeiro, 18 óra, játékvezető: Nestor Pitana (argentin)
Brazília–Kolumbia, Fortaleza, 22 óra, játékvezető: Carlos Velasco (spanyol)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A világbajnoki cím legnagyobb várományosa, a házigazda brazil válogatott nem egyértelmű esélyes a torna talán legjobb formában lévő együttese, Kolumbia ellen a pénteki negyeddöntőben.

A kimenetel megjósolhatatlan, már csak azért is, mert a brazil együttes eddig adós maradt az igazán meggyőző játékkal, csapatszinten messze van a tökéletestől, leginkább vezéregyéniségének, az eddigi négy mérkőzésen négyszer eredményes Neymarnak köszönheti, hogy ott van a legjobb nyolc között. A kieséses szakasz első körét komoly nehézségek árán élték túl úgy, hogy a Chilével vívott összecsapást csupán a szerencsét is igénylő tizenegyespárbajban tudták megnyerni.

Kolumbia együttese ugyanakkor a brazíliai vébé egyik legjobb csapataként, folyamatosan remek teljesítményt nyújtva vette az eddigi akadályokat, látványosan magas szintű, tetszetős, egyszersmind hatékony futballal előrukkolva. A kérdés az: vajon a vendéglátók csapatával szemben is képesek lesznek-e az eddigi nívós játékra, amelynek egyik letéteményese a vébé eddigi legnagyobb felfedezettje, a góllövőlistát öt találattal vezető James Rodríguez.

– Nagyon nehéz ennyi gólt szerezni, de ha az ember kitart az álmai mellett, azok valóra is válnak. A komolyan vett, kemény munka kifizetődik – nyilatkozott a kolumbiaiak támadó középpályása, akiről elismerően nyilatkozott a nagy rivális Neymar is.

– Bár csak huszonkét éves, James Rodríguez már most kitűnő labdarúgó. Gratulálok neki az eddigi teljesítményéért, de minden tiszteletem mellett is azt remélem, hogy ellenünk véget ér eddigi nagy sorozata – mondta a brazilok amúgy szintén 22 éves karmestere, hozzátéve, hogy felkészülten várják a pénteki meccset, bíznak benne, hogy ők jutnak tovább.

A statisztika feltétlenül a házigazdák derűlátását erősítheti. A két válogatott eddig 25 alkalommal találkozott, ebből nyolc döntetlen mellett a brazilok 15 meccsen győztek, míg a kolumbiaiak csupán kétszer – 1985-ben és 2003-ban – jártak sikerrel. A gólkülönbség is árulkodó, hiszen 55-11 a mutató a mostani vébé-rendezők javára. A 25-ből tíz mérkőzés volt világbajnoki selejtező, a részegyenleg még inkább a braziloknak kedvez, hiszen ötször ők nyertek, a másik öt meccs pedig döntetlenre végződött.

A felek legutóbb 2012 novemberében találkoztak, akkor New Yorkban barátságos mérkőzésen 1-1-re végeztek. Péntek este Fortalezában, közös futballtörténelmük első vébé-mérkőzésén viszont nem születhet döntetlen, legvégső esetben tizenegyesek határoznak a győztes kilétéről.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik