Foci vb 2014

Robben élvezi a játékot

A holland klasszis bölcs döntésnek tartja, hogy átengedte a büntetőt társának, Klaas-Jan Huntelaarnak.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szó szerint az utolsó percekben harcolta ki a továbbjutást a holland válogatott a Mexikó elleni világbajnoki nyolcaddöntőben. A narancsmezesek a 88. percben még 1-0-s hátrányban voltak, ám Sneijder bombája, majd Huntelaar tizenegyese a javukra fordította a találkozót.

A mérkőzés egyik legjobbja, a pazar formában játszó Arjen Robben a találkozó után a FIFA honlapjának adott interjút. Faggatták az átengedett tizenegyesről, a holland taktikáról, és arról is, vajon egyetért-e azzal, hogy ő lehet a vébé legjobb játékosa.

– Milyen volt a Mexikó elleni meccs belülről?
– Hihetetlen volt – mondta a holland klasszis. – A meccs után is nehezen fogtuk fel, hogy mekkora bravúrt hajtottunk végre. Négy perccel a rendes játékidő vége előtt még kiesésre álltunk. A lefújásnál viszont már a továbbjutást ünnepelhettük, amihez még a kétszer tizenöt perces hosszabbításra sem volt szükség. Két gól öt percen belül – ez egy fantasztikus feltámadás volt.

– Végig érezte a meccsen, hogy sikerülhet a továbbjutás?
– Őszintén megvallva nem. Az első félidőben végig érezhető volt, hogy nem voltunk elég jók, amikor Mexikónál volt a labda; a csoportmeccsek során ez viszont éppen az erősségünk volt. A Costa Rica elleni meccsre ezt ki kell javítanunk. Általában amikor nálunk van a labda, akkor játszunk jobban. Mexikó az első félidőben kicsivel jobb volt nálunk, túlságosan is engedtük őket játszani.

– Meg tudná magyarázni, mi vezetett a fordításhoz?
– Formációt váltottunk egy bizonyos pont után, igaz, az ellenfél is megtette ugyanezt. A gólszerzésre koncentráltunk, három, olykor négy támadóval játszottunk a meccs vége felé, míg Mexikó egyre inkább behúzódott. A vége felé a támadóját is lecserélte az ellenfél, egyre védekezőbb felfogásban játszott. Átadta a kezdeményezés lehetőségét, ezzel pedig éltünk, sok helyzetet dolgoztunk ki.

– A cserék jó hatással voltak a csapatukra. Mennyire minősíti a csapat erejét, illetve Louis van Gaal kapitány szakértelmét az, hogy a csereemberek is ennyit hozzá tudtak tenni a játékhoz?
– Fantasztikus kapitányunk van, aki tökéletesen tudja, hogy kit mikor kell becserélni, mikor hogyan kell változtatni a taktikán. Klaas-Jan Huntelaar ezen a meccsen, Memphis Depay korábban szerzett gólt csereként, és úgy érzem, bárki, aki lehetőséget kap, még csereként is fantasztikus munkát tud végezni a pályán. Ez kell is ahhoz, hogy megnyerjük a világbajnokságot.

– Miért engedte át a mindent eldöntő büntetőt Huntelaarnak?
– Úgy hiszem, ez egy bölcs döntés volt részemről. Olyan játékosról beszélünk, aki néhány perccel korábban állt be, frissen, maximálisan összpontosítva a feladatára. Az ő rúgótechnikája ráadásul garancia volt a jó végrehajtásra. Nagyon bízom Huntelaarban, meg voltam győződve arról, hogy ott sem fog hibázni.

– Remek formában játszik az eddigi tornán, és sokan már úgy emlegetik, mint a vébé legjobb játékosát. Ön hogy érzi, van valóságalapja?
– Erősnek, fittnek érzem magam, jól vagyok, ez a legfontosabb, hiszen így be tudom játszani az egész pályát. Jól szórakozom a meccseken, tényleg élvezem a játékot. A Mexikó elleni második játékrészben többet volt nálam a labda, többször is helyzetbe kerültem a kapu előtt. Mentálisan és fizikálisan is jól érzem magam. Úgy játszhatok, ahogy szeretek, és nagyon boldog vagyok, hogy ezzel a csapatomat is segítem. Úgy hiszem, az idősebb játékosok felelősséggel tartoznak a fiatalabb társaik felé. Húzzuk őket magunkkal. Hiszem, hogy jól összeállt a csapatunk, összhangban vannak az idősebb, tapasztalt játékosok és a fiatalok. Mindent együtt csinálunk a pályán, csapatként dolgozunk, ez vezetett a Mexikó elleni csodálatos sikerhez is.

– Habár sokan dicsérik a holland válogatottat, azt megjegyzik, hogy ez a csapat már nem a tipikus holland futballt játssza. Ön miként látja ezt?
– Természetesen négy-három-hármas felállásban játszunk, két támadó szélsővel, de figyelembe kell venni a keret képességeit is. Erre is figyelünk, mi is és a kapitány is. Sokat beszélgettünk van Gaallal erről, és eldöntöttük, hogy egy kicsit más rendszerben fogunk játszani. Úgy érzem, ez nagyon is bejött. Nem játszunk akkora fölényben, mint korábban, de továbbra is nagyon erősek vagyunk. Azt pedig ne felejtsük, hogy négy meccsen lőttünk tizenkét gólt, ez azért pozitívum.

– A négy évvel ezelőtt elveszített vébé-döntő után mondhatjuk, hogy küldetése van ezen a tornán?
– Az egész csapatnak küldetése van, hiszen a vébén szerepelünk, nem azért jöttünk Brazíliába, hogy élvezzük az időjárást és a riói strandot. Azért vagyunk itt, hogy meccseket nyerjünk, és addig meneteljünk, amíg csak tudunk. A tornát megelőzően nem voltak magasak az elvárások velünk szemben, és úgy hiszem, büszkék is lehetünk arra, hogy már eddig eljutottunk.

– Mit gondol a következő ellenfélről, Costa Ricáról?
– Úgy érzem, nagyon erős csapata van Costa Ricának. Végig koncentrálnunk kell. Nagyon jó együttesről van szó, ezt bizonyította a csoportmeccsek során is, ahol Olaszország, Anglia és Uruguay volt az ellenfele. Nagyon meggyőző volt idáig a vébén, fel kell készülnünk, ha le akarjuk győzni.

Olvasói sztorik