Foci vb 2014

Hollandia parádés feltámadása

Hiába vezetett Mexikó, az utolsó öt percben két gólt rúgtak a hollandok, így továbbjutottak.
Világbajnokság, nyolcaddöntő
Hollandia–Mexikó 1-2 (0-0)
Fortaleza, 52 ezer néző. Játékvezető: Proenca (portugál)
Hollandia: Cillessen – Verhaegh (Depay, 58.), De Vrij, Vlaar, Blind, Kuyt – Wijnaldum, Sneijder, N. de Jong (Martins Indi, 9.) – Robben, Van Persie (Huntelaar, 76.). Szövetségi kapitány: Louis van Gaal
Mexikó: Ochoa – Aguilar, F. Rodríguez, R. Márquez, Moreno (D. Reyes, a szünetben), Layún – Herrera, Salcido, Guardado – G. dos Santos (J. Aquino, 61.), Peralta (J. Hernández, 75.). Szövetségi kapitány: Miguel Herrera
Gólszerzők: Sneijder (88.), Huntelaar (tizenegyesből 93.), illetve G. dos Santos (48.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Igazán pikáns összecsapást rendeztek vasárnap este Fortalezában, ahol a hollandok a csoportkör legeredményesebb csapataként várták a nyolcaddöntőt. Az egyenes kiesés szakaszban azzal a Mexikóval feszültek egymásnak, amelynek a kapuját a kiváló teljesítményt nyújtó Ochoa védte. A 28 éves hálóőr három meccsen csak egyszer kapitulált – a hollandok viszont már tíz gólt lőttek.

A Chile elleni találkozó után ezúttal is kezdőként kapott helyet a csapatban Dirk Kuyt, aki századszor játszott a holland válogatottban. Az első mexikói lövést Layún eresztette el jó húsz méterről, ám a bomba jócskán a kapu fölé szállt. A mexikói védő agilisan kezdett, a hatodik percben már másodszor próbálkozott, ám kaput továbbra sem talált. Kényszerűségből hamar belenyúlt a mérkőzésbe Louis van Gaal, a tizedik percben ágyéksérülés miatt Nigel de Jong helyére Martins Indi állt be. Layún az első negyedóra végén előkészítőként jeleskedett, ám veszélyes beadásáról mindenki lemaradt. Hollandia egyszerűen nem tudta megtartani a labdát, folyamatosan a dél-amerikaiak előtt adódott lehetőség.

A 17. percben a mérkőzés addigi legveszélyesebb helyzetét hagyta ki Mexikó: Giovani dos Santos a tizenhatoson belül a védők mögé beívelt labdát visszajátszotta Peraltának, aki háttal a kapunak passzolt Héctor Herrerának, ő egy csel után, 12 méterről centikkel a kapufa mellé gurított.

Az első húsz percben Mexikó birtokolta többet a labdát, a többségben lévő dél-amerikai közönség viszont a hollandok passzolgatást nagyon heves füttykoncerttel kísérte. Robben egyszer-egyszer megindult a széleken, ám csapata nem jelentettek komoly veszélyt Ochoa kapujára. A huszadik percben Salcido unta meg a tilitolit, és 35 méterről tüzelt. Az életerős bombát Cillessen öklözte szögletre. A 27. percben aztán villantott Hollandia: de Vrij passzából van Persie lőhetett volna gólt, ám az átadás kicsit hosszú volt, a Manchester United csatára kisodródva nem talált célt. A félóra végén ivószünet következett, majd tovább nyomott Mexikó, Hollandia nem tudott mit kezdeni ellenfele felállt védelmével. A dél-amerikaiak pörögtek, mintha van Gaal csapata jóval alacsonyabb fordulatszámban játszott volna.

Az utolsó percben megszerezhette volna a vezetést a passzív Hollandia. Francisco Rodríguez adta el a labdát saját térfelén, a van Persie, Robben duó pedig kettő a kettőben vezethette kapura a labdát. A Bayern szélsője a tizenhatoson belül Márquezzel ütközött, de Proenca játékvezető sípszava néma maradt. Az első felvonásban így az eredményjelzőn nem történt változás, a gyors és lendületes mexikóiak sok borsot törtek a holland védelem orra alá. Az óvatos európaiaktól jóval több kellett a második félidőben – ha tovább akarnak jutni.

Folytatásban cserélt a mexikói kapitány: a sérült Moreno helyét D. Reyes vette át, van Gaal viszont nem érezte szükségszerűen a változtatást. Lehet, hogy hiba volt, dos Santos ugyanis bombagóllal szerzett vezetést csapatának. A fiatal játékos mellel szelídített meg a labdát, majd 24 méterről, három védő között lőtt parádés gólt (0-1).

A kapott gól után éledezett a holland együttes, jöttek sorban a szabad- és sarokrúgások, komoly veszély viszont nem alakult ki Ochoa kapuja előtt. Van Gaal cserélt is, a vébén kétgólos Depay szállt be a játékba. Az első óra végén óriási egyenlítési lehetőség adódott az európaiak előtt: egy szöglet után de Vrij fejelt kapura négy méterről, Ochoáról pedig a kapufára pattant a labda. A 64. percben Robben tologatott ügyesen, Sneijdernek azonban hosszú volt a labda, ami így is alig kerülte el a jobb alsót. Saját kapuja elé szorította Hollandia a mexikóiakat, nagyon érett a gól, ám Ochoa vagy bravúrral védett, vagy szerencséje volt.

A 75. percben Robben lépett ki remekül a jobb oldalon, megtolta a labdát Márquez mellett, de Ochoa ezúttal is résen volt. A szöglet után Vlaar ugrott a legmagasabbra, de a fejes kapu fölé szállt. A hajrára az újabb ivószünet után érkezett Huntelaar Van Persie helyére, a Schalke támadója először lépett pályára Brazíliában. Mexikó ellen mindenki csodát várt tőle.

Az utolsó percekben bőszen ívelgettek a hollandok, ám a mexikóiak bírták a nyomást, és nem hibáztak. Úgy tűnt, a narancsosok talán később ébredtek, és bő fél órányi játék kevés lesz a negyeddöntő kiharcolásához. Sneijder azonban a 88. percben Huntelaar ötösről visszafejelt labdáját bombázta 15 méterről a kapuba, és visszahozta a hollandokat a partiba (1-1). A 92. percben aztán újabb fordulat állt be, Robben ugyanis tizenegyest harcolt ki csapatának, miután Márquez elkaszálta az alapvonalon. A büntetőpontra Huntelaar helyezte a labdát, és kíméletlenül lőtt (2-1). Hollandia parádés feltámadást produkált, és készülhet a negyeddöntőre.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Nagy László, az Újpest egykori olimpiai bajnok játékosa, majd vezetőedzője értékelte:

A mexikóiak azt játszották, amit tudnak, de egy kicsit elszámolták magukat. A góljukig nagyon jó tempóban futballoztak, nem engedték a hollandokat támadni, már a saját térfelükön letámadták őket. Bírják a klímát, hiszen hozzászoktak, de fizikálisan az ellenfelük is rendben van. A hollandok minden mindegy alapon elkezdtek támadni, és ilyen a futball, az utolsó pillanatban kihasználták a közép-amerikaiak hibáit. Az első félidőben is be lehetett volna fújni a tizenegyest, a szünet után pedig védekezésre kényszerítették a mexikóiakat, amit sokáig jól csináltak, de aztán becsúsztak a hibák.

Nagyon fordulatos mérkőzés volt, Mexikó nem tudott kijönni a szorításból, a kontrái nem ültek. Nem tudtak tovább támadni, mert a hollandok uralták az utolsó harminc percet. Azt gondoltam, hogy amit a közép-amerikaiak eddig játszottak, az elég lehet az európai csapat ellen, hiszen nagyszerűen szűrték a támadásokat, és már az ellenfél térfelén labdát szereztek, de a saját tempójukban elfáradtak, ráadásul a hollandok elkezdtek futballozni, és gyors, technikás játékosaik segítségével, illetve egy kis szerencsének köszönhetően győztek, de az utolsó harminc percben sokat is tettek érte.

Olvasói sztorik