Foci vb 2014

„A játékvezető miatt estünk ki”

Mexikó szövetségi kapitánya, Miguel Herrera szerint a bíró tehet róla, hogy kikaptak Hollandiától a világbajnokság nyolcaddöntőjében.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A négy évvel ezelőtt döntős holland válogatott a hajrában fordítva 2-1-re legyőzte Mexikót a világbajnokság első vasárnapi nyolcaddöntőjében. A gól nélküli első félidő után a közép-amerikaiak a 48. percben szereztek vezetést Giovani Dos Santos távoli lövésével. Az európaiak ezt követően nagyobb sebességre kapcsoltak, nyomás alá helyezték ellenfelüket, és a 88. percben Wesley Sneijder bombájával egyenlítettek. A 94. percben Robben betört a tizenhatoson belülre, az alapvonalnál visszafordult, majd Rafael Marquez szorításában elesett. A tizenegyest Huntelaar magabiztosan lőtte a jobb alsó sarokba.

A mexikóiak sorozatban a hatodik világbajnokságukon búcsúztak a legjobb 16 között. Szövetségi kapitányuk dühösen nyilatkozott a meccs után, szerinte a portugál játékvezető, Pedro Proenca nem figyelmeztette a találkozó folyamán többször is színészkedő Arjen Robbent, aki végül összehozta a büntetőt.

– Az első gól annak volt köszönhető, hogy hibát követtünk el, de a bíró miatt estünk ki. Ha egy játékvezető elkezd hibázni, akkor miért nem hagyja el a világbajnokságot, miért kap újabb meccseket? Négy mérkőzésünk közül háromszor ellenünk fújtak! Legalább azt elvárjuk, hogy a bírói bizottság értékelje a látottakat, és ez a bíró menjen haza, ugyanúgy, mint mi – dühöngött a mexikói kapitány.

Herrera szerint Robben az egész mérkőzés folyamán büntetlenül színészkedhetett, műeséseket produkálhatott magát.

– Háromszor dobta fel magát! Ha a játékvezető először figyelmezteti, akkor már második alkalom sem lett volna. Ha nem csinál semmit elsőre, a játékos tudja, hogy később is megteheti. Amikor a játékvezető ugyanarról a kontinensről érkezik, mint az ellenfél, akkor nem értem, miért hoznak bírókat a többi szövetségtől, például Ázsiából vagy Afrikából.

A FIFA honlapján Herrera már nem csak a bíróról, hanem magáról a meccsről is hajlandó volt beszélni.

– Nem kell sajnálkoznunk, mert mi voltunk a jobb csapat. Mindenki azt mondja, hogy milyen jó ez a holland válogatott, de azt hiszem, sikerült felvennünk vele a versenyt – magyarázta a kapitány. – Sajnos a koncentráció hiánya részünkről az ő egyenlítésüket eredményezte, azután pedig jött a győztes büntető… Azt hiszem, csak egy kis furfang hiányzott: meg kellett volna tartanunk a labdát, kivinni a sarokba, gondoskodni róla, hogy ne kerülhessen rossz helyre. Hibáztunk néhány helyzetben, amelyeket jobban is lehetett volna kezelni az utolsó percekben. De ismétlem, nem hiszem, hogy gyengébbek voltunk, mint bármikor.

Herrera is kiemelte, hogy szükség van a tanulságok levonására, ennek köszönhetően négy év múlva, Oroszországban jobb eredményt érhetnek el.

– Természetesen, ez a célunk. Azt hiszem, jó alapokat rajtunk le, nagyon tehetséges és keményen dolgozó játékosaink vannak. Nagyon büszke vagyok rájuk, és azt hiszem, még sok mindent el lehet elérni közösen. Szeretnék kapitány maradni, már beszéltem erről a szövetség vezetőivel, és azt hiszem, ők elégedettek azzal a munkával, amit csinálok. Szeretném befejezni, amit elkezdtem – mondta végül Miguel Herrera.

Olvasói sztorik