Foci vb 2014

Harapni jobb, mint ütni

A bostoni sportpszichológus szerint a stressz levezetésének egyik formája lehet az ellenfél megharapása.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Nehéz szavakat találni arra, amit az Uruguay–Olaszország (1-0) világbajnoki mérkőzésen láthatott a közönség: Luis Suárez, a dél-amerikaiak sztárja ugyanis egyszerűen beleharapott ellenfelébe, Giorgio Chiellinibe. Az eset azonban nem egyedi: Suárez az elmúlt években többször is foggal esett neki aktuális ellenfelének, nem véletlen, hogy a brit fogadóirodáknál már tétet is lehetett tenni arra, ismét megharap-e valakit az uruguayi támadó.

A New York Magazine az esettel kapcsolatban megkereste a Bostoni Egyetem sportpszichológus-professzorát, Adam Naylort, aki elmondta, a stressz egyfajta levezetéséről lehet szó, ami egyáltalán nem számít egyedi esetnek a sportolók körében.

– Gyakori esetnek számít az élsportolók között a harapás?
– Nem számít gyakori esetnek, de tény, hogy időnként előfordulnak ilyen cselekedetek a legmagasabb szinten is – mondta Adam Naylor. – A leghíresebb példa Mike Tyson és Evander Holyfield esete, amikor Tyson leharapott egy darabot ellenfele füléből; és úgy tűnik, Suáreznek is szokásává vált a harapdálás.

– Mit lehet mondani általánosságban az élsportolók agresszivitásáról?
– Amikor a labda játékban van, a sportolók viselkedésére sokkal inkább hatnak az érzelmek, mint a racionális gondolatok. A nagyon intenzív érzelmek hihetetlen teljesítményre ösztönözhetik ezeket az embereket, de egyben el is veszíthetik a fejüket ezek hatására. Az agresszió egyik legismertebb kiváltó oka pedig a frusztráció.

– De miért pont a harapás? Ezt a viselkedést a csecsemőkkel kapcsoljuk össze – miért választja ezt a módot egy profi labdarúgó például az ütés helyett?
– Nyilvánvaló, hogy a harapás is egyfajta kontroll a túlfokozott érzelmekre. Ironikus, de minél inkább megpróbáljuk kordában tartani az érzelmeinket stressz hatása alatt, annál hevesebben törhetnek ki belőlünk. Suárez esetében az első gondolatom is ez volt: azt hiszem, a fokozott érzelmeit próbálta a harapással kontrollálni. Ez a könnyebbik módja a stressz levezetésének, ugyanis az olyan dolgok, mint például az ütés, egyszerűen elfogadhatatlan viselkedés; azonban egy olyan ember, aki nem tudja kontrollálni az érzelmeit, könnyen lehet, hogy még szokatlanabb módon vezeti le azt.

– Lehet kezelni az ilyesfajta agressziót?
– Úgy hiszem, mindig van megoldás, a pozitív érzelmi tölteteket be lehet fektetni a pályán mutatott teljesítménybe – ha a sportoló is akarja ezt. Sportolni elég könnyű, de ahhoz, hogy valaki versenyszinten is teljesíteni tudjon, kellenek ezek az érzelmek, a sportemberi viselkedéshez ezek is hozzátartoznak.

Olvasói sztorik