Foci vb 2014

Az uruk kiharcolták…

Uruguay előbb emberelőnyben került, majd gólt szerzett Olaszország ellen, így készülhet a nyolcaddöntőre.
Világbajnokság, D-csoport, 3. forduló
Olaszország–Uruguay 0-1 (0-0)
Natal, 45 ezer néző. Játékvezető: Rodríguez (mexikói)
Olaszország: Buffon – Barzagli, Bonucci, Chiellini – Darmian, Verratti (T. Motta, 75.), Pirlo, Marchisio, De Sciglio – Balotelli (Parolo, a szünetben), Immobile (Cassano, 71.). Szövetségi kapitány: Cesare Prandelli
Uruguay: Muslera – Cáceres Giménez, Godín, Á. Péreira (Stuani, 63.) – Á. González, Arévalo Ríos, Lodeiro (M. Pereira a szünetben), C. Rodríguez (G. Ramírez, 78.) – Luis Suárez, Cavani. Szövetségi kapitány: Óscar Tabárez
Gólszerző: Godín (81.)
Kiállítva: Marchisio (59.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A D-csoport zárókörében az olaszok Uruguayjal mérkőztek, és azt már a kezdés előtt lehetett tudni, hogy csak az egyik csapatnak juthat hely a legjobb 16 között. Az európai együttes számára már a döntetlen is elég lett volna a továbbjutáshoz, míg a dél-amerikaiaknak mindenképpen győzniük kellett. A csoportból Costa Rica már továbbjutott, míg Anglia búcsúzott.

Uruguay szinte hazai pályán érezhette magát, hiszen a dél-amerikai szimpatizánsok kék-fehér színbe öltöztették a tornától búcsúzó stadiont. Az első tíz percben egyik kapu sem forgott veszélyben, az olaszok fegyelmezett védekezésre álltak vissza. Mindkét oldalon több apró szabálytalanság akasztotta meg a folyamatos játékot.

Az első helyzetet az uruk alakították ki: Suárez beadását Buffon kiöklözte, Giménez lövését pedig a védők blokkolták. A túloldalon Pirlo révén jött a válasz a 12. percben, a rutinos karmester 28 méteres szabadrúgást Muslera csak öklözni tudta. A meccs első sárgáját Balotelli harcolta, aki a 23. percben kamikaze-üzemmódra kapcsolt, és megmászta Pereirát fejét.

Az első félóra végén mutatós támadást mutatott be az Azzurri, az akció végén Immobile tisztán lőhetett 16 méterről kapura, ám célt nem talált. A 32. percben egy remek kényszerítő után Suárez két védőt is becsapott, ám Buffon utolsó emberként állta a sarat. A csapatok komolyabb ziccer nélkül mehettek pihenőre, az jól látszott, hogy egyik fél sem akart nagyot hibázni. A döntetlen azonban csak az olaszoknak lett volna jó…

A második felvonásra már nem jött ki Balotelli, helyét Parolo vette át, a túloldalon pedig a mezőnyben eltűnt Lodeirót váltotta M. Pereira. Az ötvenedik percben Cavani esett el a tizenhatoson belül Bonucci szorításában, az uruk hevesen reklamálták a tizenegyest, ám a támadó nagyon könnyedén megadta magát. Az első óra végén a mérkőzés legnagyobb helyzetét hagyta ki a fehér mezes együttes: Rodríguez remek kényszerítő után tört be az olasz kapu előterébe, a védők csak álltak, a labda viszont az oldalvonal mellett hagyta el a játékteret.

Az utolsó félórára rendkívül nehéz helyzetbe került Olaszország: Marchisio egy elveszített labda után kicsit rátartott Ríos lábára és a sípcsontját is eltalálta – a játékvezető pedig rögtön a piros laphoz nyúlt. Buffonék hiába reklamáltak, a döntés ellen nem volt apelláta. Az emberelőnyben játszó uruk támadóbb fokozatba kapcsoltak. Egy nagyszerű Cavani, Suárez összjáték után a liverpooli gólkirály külsővel tüzelt, Buffon azonban a mérkőzés addigi legnagyobb védését mutatta be.

Az utolsó negyedórában a kapu elé szegezték a dél-amerikaiak a kékeket, ám az olaszok tíz emberrel is állták a sarat. A nyolcvanadik percben a büntetőterületen belül Suárez és Chiellini kakaskodott – a támadó harapott, a védő könyökölt – a mexikói bíró azonban talán nem akart jobban belenyúlni a mérkőzésbe, így egyik játékos sem kapott lapot. A 81. percben megtört a gólcsend: Ramírez baloldali szögletrúgása után Godín fejelt a védők sűrűjében 11 méterről, Buffon tehetetlen volt (0-1). A csapatkapitány góljával már Uruguay állt továbbjutásra.

A kapott gól után az Azzurri mindent egy lapra feltéve támadott, ám emberhátrányban nem volt könnyű dolga. A játék lüktetővé vált a hajrára, ugyanis Tabárez csapata veszélyes kontrákkal vágott vissza. Újabb gól már nem született, így Olaszország búcsúzott a brazil tornától, míg Uruguay készülhet a nyolcaddöntőre.

– Az olaszokra jellemző, hogy visszaállnak védekezni, és megpróbálnak kontrákra játszani. A védekezést nagyon jól megoldották, egészen a gólig, de előrefelé semmit nem mutattak, nem volt helyzetük, míg Uruguaynak két ziccere is adódott a gól előtt – kezdte a Rangadó.hu világbajnoki szakértője, Ferenczi István, a Vasas egykori válogatott csatára. – A kiállítás is a dél-amerikaiak felé billentette a mérleg nyelvét. Szerintem jogos volt, ráadásul a bíró két méterre állt az esettől. Ha pontozásos sportág lenne a foci, akkor is adható lenne Uruguaynak a győzelem. Az olaszok első meccse alapján nem gondoltam, hogy ez lesz belőle. Ők sosem szórják meg az ellenfelet, vagy csak nagyon ritkán. Döntetlen-közeli eredményeik, egygólos győzelmeik szoktak lenni. Látszik rajtuk, és a többi európai nagy csapaton is, hogy azok a játékosok, akik topbajnokságokban szerepelnek, a szezon végére elfogytak. Uruguayi oldalon Suárez és Cavani például az utolsó tíz percben már nem tudott visszafutni segíteni. A húzós szezon után ki vannak facsarva rendesen.

Olvasói sztorik