Foci vb 2014

Csak nehogy döntetlen legyen…

Iksz esetén Németország és az Egyesült Államok is továbbjut, de mindkét csapat ígéri, nem erre játszanak – Portugáliában és Ghánában is ebben bíznak.

Kapcsolódó cikkek

A világbajnokság csütörtöki programja
G-csoport, 3. forduló:
Egyesült Államok – Németország, Recife, 18 óra, játékvezető: Irmatov (üzbég)
Portugália–Ghána, Brazíliaváros, 18 óra, játékvezető: Shukralla (bahreini)
H-csoport, 3. forduló:
Dél-Korea – Belgium, Sao Paulo, 22 óra, játékvezető: Williams (ausztrál)
Algéria–Oroszország, Curitiba, 22 óra, játékvezető: Cakir (török)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Német és amerikai részről is cáfolják azokat a feltételezéseket, hogy a mindkét válogatott számára előnyös döntetlenre játszanának a világbajnokság utolsó csoportfordulójában. A két csapat között több összefonódási pont is van: az amerikai együttest a német Jürgen Klinsmann vezeti, akinek a segítője volt az európaiakat irányító Joachim Löw a 2006-os tornán, és a mai napig nagyon jó barátok, bár a vébé ideje alatt állítólag nem beszélnek.

Emellett öt amerikai játékos német származású, négyen közülük a Bundesligában játszanak. A négy ponttal a G-csoport élén álló Németország számára egy döntetlen biztos elsőséget jelentene, míg a négypontos USA szintén továbbjutna egy ilyen eredménnyel. Az érintettek tagadták, hogy hallgatólagos megegyezés született volna.

– Mindkét csapat meg akarja nyerni a csoportot, a győzelemért fogunk küzdeni – mondta Jürgen Klinsmann, aki kifejtette, csapata minden mérkőzésen kiadja magából a maximumot, ez Németország ellen sem lesz másként.

A németek védője, Mats Hummels az ellenfél dicsérete mellett a feltételezésekről is elmondta véleményét.

– Sportemberekhez méltatlan és nagyon sportszerűtlen lenne a többi csapattal szemben, ha ilyen tervekkel lépnénk pályára – mondta a 25 éves hátvéd, aki gólt szerzett Portugália 4-0-s legyőzésekor.

A csütörtöki találkozón egy csúcsbeállításra kerülhet sor: a 35 éves Tim Howard 102. alkalommal léphet pályára az Egyesült Államok csapatában, ezzel a legtöbb válogatottsággal rendelkező amerikai kapusok rangsorában beérné az éllovas Kasey Kellert. A csoport másik mérkőzésén csak a győzelem teremthet esélyt a továbbjutásra az egy-egy pontos Portugália és Ghána számára.

Orosz-algériai meccs a nyolcaddöntőért

Az orosz válogatottnak az eddig látottnál sokkal hatékonyabb támadójátékot kell mutatnia Algéria ellen, mivel csak akkor juthat a nyolcaddöntőbe, ha legyőzi afrikai riválisát a H-csoport csütörtöki, utolsó fordulójában. Fabio Capello együttese eddig mindössze egyszer talált a kapuba, de helyzetekben sem bővelkedett, és egy ponttal várja az összecsapást.

– Egyetlen esélyünk van. A döntetlen semmit sem ér, de továbbra is hiszek a továbbjutásban – jelentette ki az olasz szakvezető, aki négy éve, még az angol válogatott irányítójaként szintén találkozott Algériával a vébén, de az akkori 0-0 megismétlődése ezúttal csapata kieséséhez vezetne.

Capellót éppen a támadójáték kapcsán azért kritizálja az orosz sajtó, mert az első két meccsen csak a cserepadról beszállva adott lehetőséget Alekszandr Kerzsakovnak és Alan Dzagojevnek. A szakember állítólag nem megfelelő fizikai állapota miatt mellőzi Kerzsakovot, az egyetlen orosz gól szerzőjét, csakhogy a sajtó úgy véli, a veterán csatár legalább képes betalálni, ami nélkül lehetetlen az orosz továbbjutás.

Az viszont biztos, hogy nem lesz könnyű dolga az orosz csapatnak – amely a Szovjetunió felbomlása óta még nem jutott tovább a csoportból –, mert riválisa meggyőzőbb formát mutatott. A története első nyolcaddöntős szereplésére hajtó Algéria kifejezetten látványos és jó játékkal 4-2-re múlta felül a Koreai Köztársaságot, ezzel 1982 után nyert ismét vébén. A két csapat eddig egyszer találkozott egymással, ötven esztendeje 2-2-es döntetlen született.

A csoport másik találkozóján a két sikerével már továbbjutott Belgium a dél-koreaiakkal csap össze. Az ázsiai gárdának már csak minimális esélye van a nyolcaddöntőbe kerülésre, mivel győzelemmel sem biztos a részvétele a legjobb 16 között. Amennyiben Algéria nyer, akkor a dél-koreaiak mindenképpen kiesnek; ha döntetlen lesz a másik meccs, akkor legalább három góllal kellene nyerniük; orosz siker esetén pedig eggyel több góllal kellene győzniük Belgium ellen, mint a következő vébé házigazdája a párhuzamos meccsen.

A fiatal, de már most kiemelkedő játékosok alkotta belga válogatott a továbbjutás ellenére nem teljesen elégedett.

– Nem vagyok teljesen elégedett a formánkkal, tekintve a keretünk erősségét. Sokkal jobban tudunk ennél játszani – mondta Eden Hazard, aki saját teljesítményét sem értékelte nagyra, szerinte a tízes skálán kettest érdemelne, leszámítva az oroszok elleni utolsó tíz percet, amelyre tízből kilences osztályzatot adna magának. Az eddigi három belga–dél-koreai meccs során két európai siker és egy döntetlen született.

Olvasói sztorik