Olasz-spanyol csatát hoz a horvát győzelem

Fordulatos meccset játszottak egymással a felek: a három gól mellett Rakitic kapufát lőtt, Ramos büntetőt hibázott.
Európa-bajnokság, D-csoport, 3. forduló
Horvátország-Spanyolország 2-1 (1-1)
Bordeux, 37 245 néző. Játékvezető: Kuipers (holland)
Horvátország: Subasic – Srna, Corluka, Vrsaljko, Jedvaj – Rog (Kovacic, 82.), Badelj – Pjaca (Cop, 92.), Rakitic, Perisic (Kramaric, 93.) – Kalinic. Szövetségi kapitány: Ante Cacic.
Spanyolország:De Gea – Juanfran, Piqué, S. Ramos, Alba – Busquets, Fabragas (Thiago Alcantara, 84.), Iniesta – David Silva, Nolito (Bruno Soriano, 60.), Morata . Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque.
Gólszerzők: Kalinic (45.), Perisic (87.) illetve Morata (7.)

Az Európa-bajnokság D csoportjának élén álló Spanyolország a második Horvátországgal találkozott a csoportkör utolsó fordulójában. Mindkét válogatott továbbjutott már a nyolcaddöntőbe, a felek tulajdonképpen a csoportelsőségért játszottak egymással, bár a horvátok a legszerencsétlenebb esetben még a kvartett harmadik helyére is visszacsúszhattak. A spanyolok elmúlt 11 Eb-meccsükön csak egy gólt kaptak, a horvátok ugyanakkor – szintén 11 legutóbbi Eb-találkozójukon – csak egyszer nem találtak be.

Morata góljával már a 7. percben a spanyoloknál volt az előny: David Silva remek átadása után Fabregas középre gurított, a Real Madrid által visszavásárolt csatár pedig pár centiről a hálóba segítette a labdát (0-1). Pár perccel később ismét David Silva volt az előkészítő, de Nolito az ötös vonaláról mellépörgetett. Nem kellett sokat várni az első horvát helyzetre sem, Kalinic távoli bombáját védte De Gea, majd később a spanyol kapus körülményeskedése után Rakitic pörgetése jött ki a keresztlécet és a bal kapufát is érintve a gólvonalról. A túloldalon Silva lövését fogta Subasic, a félidő hajrája pedig ismét a horvátoké volt: Badelj életerős lövése még elkerülte a kaput, a játékrész utolsó percében Perisic beadása után viszont Kalinic az ötösön Sergio Ramost megelőzve, gyönyörű mozdulattal már megszerezte az egyenlítést (1-1).

A második félidő első komolyabb helyzete a horvátok előtt adódott: Rakitic beadását rossz helyre öklözte De Gea, utána viszont bravúrral hárította Jedvaj próbálkozását, a kipattanót pedig Pjaca centikkel, de mellé ollózta. Pár perccel később szintén Pjaca jelentett veszélyt a spanyol kapu előtt, de cselezés közben elesett Ramos lábában, a bíró sípja azonban néma maradt. A túloldalon a 70. percben David Silva esett nagyot Vrsaljko szorításában, ez viszont már tizenegyest ért Kuipersnél! A büntetőt Sergio Ramos lőtte, középre, egyenesen Subasicba…A kihagyott büntető megbosszulta magát, Perisic a 87. percben egy kontratámadás végén De Gea mellett a rövidre helyezte a labdát (2-1). David Silva az utolsó másodpercben még gólhelyzetbe került, de Corluka kivágta a labdát, így Horvátország győzött, és csoportelsőként zárta a csoportot, míg a spanyolok másodikként végeztek, és Olaszországgal találkoznak majd a 16 között.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Kereki Zoltán, a Haladás és a Zalaegerszeg egykori válogatott hátvédje értékelte:
– Először is gratulálnék a magyar csapatnak, óriási dolog amit véghezvittek. A mai találkozóról: óriási meccset láthattunk, meglepetést jelentő végeredménnyel, ennek ellenére megérdemelt horvát siker született. A spanyolok gyorsan vezetést szereztek, itt Fabregast emelném ki, két zseniális passzt is adott a támadás során. Az érezhető volt, hogy a horvátok Modric nélkül is nagyon jók, főleg Perisic, aki rendkívül gyors, és az egy-egyben mindig rávitte az ellenfelére a labdát, rengeteg veszélyes helyzetet teremtve ezzel. De Gea kapushibáját még megúszták a spanyolok, a félidő végén viszont – pont Perisic gyönyör beadásának köszönhetően – már egyenlítettek a horvátok.
– A második játékrészben két kérdéses szituáció is volt a tizenhatoson belül, szerintem egyik sem volt büntető, de a spanyoloknak megadta a játékvezető – más kérdés, hogy Ramos kihagyta a tizenegyest. Subasic előremozdult, vissza kellett volna fújni, de talán a bíróban is felmerült, hogy ez nem volt teljesen jogos…A győztes gólnál a horvátok egyszerűen átfutottak a spanyolokon, most Kalinic volt az előkészítő és Perisic a befejező – összességében megérdemelt a horvátok győzelme.