EB 2016

Ez katasztrófa! Mi lenne itt terrortámadás esetén?

A biztonsági szakértő lesújtó véleménnyel van a franciák felkészültségéről a Marseille-ben történt utcai és stadionon belüli erőszak alapján.

Már halálos áldozata is van az angol-orosz mérkőzés előtt történt tömegverekedéseknek, a Marseille utcáin brutális akciókat bemutató futballhuligánok rohamainak. Utoljára a 2000-es belga-holland rendezésű Európa-bajnokságon történt hasonló tragédia, amikor Charleroiban egy rendőr halt meg az utcai harcokban. Mindez azért is tragikus, mert az Európa-bajnokság előtt másról sem lehetett hallani, mint a fokozott biztonsági intézkedésekről, a terrorveszély miatti megerősített rendőri erőkről. A Rangadó által megkérdezett szakember, Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő lesújtó véleménnyel van a franciaországi készültségről, szerinte egyszerűen megmagyarázhatatlan mulasztások történtek az Eb első napjain.

– Az előzetes információk alapján olyan kép alakult ki bennem, hogy a franciák profi módon kezelik a helyzetet, és nem lesz gond a biztonsággal a kontinenstornán. Ehhez képest az első napok szörnyű képei és a hozzám eljutott információk alapján kijelenthetjük, alapvető biztonsági és rendészeti kérdéseket is képtelenek voltak megoldani – fogalmaz Tarjányi Péter.
– Érthetetlen és elfogadhatatlan, hogy a francia rendőrség és elhárítás nem volt felkészülve az orosz huligánok „profizmusára”. Miközben az interneten, a legkönnyebben elérhető, nyilvános oldalakon lehetett látni már márciusban olyan videókat, amiken az orosz huligánok szabályos ismertetőt tartottak a készülődésükről, olykor angolul (!) közölve, hogyan oldják majd meg a támadások egyes fázisát, a kiszemelt ellenfél elszigetelését például. Nem titkolták, hogy a britekkel le akarnak számolni, mindenki tudhatott róla, csak a jelek szerint a francia szervezők nem – teszi hozzá a szekértő.

Az orosz és a brit huligánok közötti háború nem újkeletű, de a szigetország legvadabb csoportjai az 1998-as, majd 2000-es tornák nagy akciói óta nem hallattak magukról világversenyen, mert vagy másik kontinensen volt a vb, vagy az angol válogatott nem jutott ki az adott Eb-re. De Tarjányi szerint ez a legkevésbé sem lehet mentség a totálisan felkészületlen biztonsági szakemberek mulasztásaira.
– Már a 80-as, 90-es években sem volt elfogadható, hogy a stadionon belül az ellenfelek szurkolói szektorai ne legyenek úgy elválasztva, hogy közöttük nincs átjárás és még rohamrendőrök is legyenek a semleges területen. Ehhez képest a felvételek alapján az angol-orosz meccs nézőterén egyszerűen nem voltak rendőrök! Senki nem kívánja, hogy ennél még súlyosabb támadásokkal kelljen szembesülni a torna alatt, de joggal tehetjük fel a kérdést: ha ezeket a szituációkat nem tudták megelőzni és megoldani a franciák, mi lenne egy nagyobb terrortámadás esetén? Jelzőrakétákat bevinni a stadionba és ott lövöldözni velük, ez hogy lehetséges, miközben a biztonsági intézkedésekről szól minden?

Tarjányi Péter szerint nem elfogadható magyarázat, hogy épp az iszlám terrorveszély, illetve annak elhárítására való koncentrálás miatt számítottak kevésbé a huliganizmus problémájára a szervezők, szerinte ez olyan, mintha egy sebész specialista képtelen lenne egy egyszerű kötözést is megoldani, vagy egy matematika professzor egy bonyolult tudományos művelet alatt nem figyelne egy sima egyenlet megoldására.
Ugyanakkor az UEFA által belengetett büntetés, az érintett válogatottak kizárása nem oldaná meg a biztonsági problémákat és nem lenne válasz a huliganizmusra sem:
– Ez nem a válogatottak ügye, nem velük és nem az őket kísérő békés szurkolókkal van a probléma. Most már hiába a szövetségi szigor, ez legfeljebb utólagos szankciót jelent. Egyszerűen az előkészületi részt kellett volna sokkal komolyabban venniük a rendező szerveknek és az európai szövetségnek – tette hozzá Tarjányi Péter.

Olvasói sztorik