EB 2016

„Megemberesedett”, ám így is Király a legjobb magyar kapus Szűcs Lajos szerint

Egykori válogatottbeli társa azt mondja, egyértelmű, hogy az Eb-n a Haladás kapusának kell védenie.

Ha a 40 esztendős kapus, Király Gábor pályára lép Franciaországban a magyar válogatottban, ő lesz minden idők legidősebb, Eb-meccset játszó labdarúgója. A rekordot a német Lothar Matthäus tartja, aki a 2000-es Európa-bajnokságon, Portugália ellen 39 évesen és 91 naposan szerepelt. Sikerességét a negyven felett még szintén aktív, korábbi háromszoros válogatott kollégájával, Szűcs Lajossal elemezte a Délmagyarországnapilap.

– A kapus olyan, mint a minőségi bor: ahogy öregszik, úgy lesz egyre jobb. Király Gabi megfelel ennek a tételnek – mondta a 42 esztendős Szűcs Lajos. A magyar és német bajnoki címet is nyerő, háromszoros válogatott hálóőr pontosan tudja, mi kell ahhoz, hogy valaki 40 felett is formában maradjon: tavaly az NB I-ben védett, és még mindig aktív, a harmadosztályú Rákosmente KSK játékosa.

– Gabi olyan szinten védte végig a karrierjét, hogy nem jelenthet neki gondot sem az NB I, sem az Európa-bajnokság. Biztos, hogy korelnökként is erőssége lesz a csapatnak.

Ahogy telnek az évek, az elvárások és az edzésmódszerek is változnak. Miben lett más Király 1998-as debütálásához képest?

– Megemberesedett – mondta róla Szűcs. – Biztos, hogy néhány kilóval több, mint volt huszonévesen, de a pluszkilók nem rontják a gyorsaságát, az nem kopott. Láttuk: tavaly az élvonal egyik legjobbja volt.

Szűcs már edzőként is kipróbálta magát, áprilisban vette át a Rákosmente irányítását. Ha ő állíthatta volna össze a keretet, vajon melyik kapusoknak szavaz bizalmat?

– Ezen a poszton sosem álltunk rosszul, így a szövetségi kapitány mindig kellemes, vagy más szemszögből kellemetlen helyzetben volt, amikor döntenie kellett. Király mellett Dibusz Dénes és Gulácsi Péter utazhatott, akik fiatalok, egyértelmű, hogy övék a jövő. Ugyanez a kategória Bogdán Ádám vagy Megyeri Balázs, akik ezúttal kimaradtak. Hogy mi lesz ősszel, a vb-selejtezőkön, azt nem tudom, de egyértelmű, hogy az Európa-bajnokságon a legjobbnak kell védenie, és ez jelenleg Király Gabi – tette hozzá.

Olvasói sztorik