Hajrában szerzett bombagóllal nyertek a franciák

A románok elleni 2-1-es sikerrel nyitotta az Európa-bajnokságot a házigazda.

Európa-bajnokság, A-csoport, 1. forduló

Franciaország–Románia 2-1 (0-0)
Stade de France, 75113 néző. Játékvezető: Kassai (magyar)
Franciaország: Lloris – Sagna, Rami, Koscielny, Evra – Matuidi, Kanté, Pogba (Martial, 77.) – Griezmann (Coman, 66.), Giroud, Payet (Sissoko, 92.). Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Románia: Tatarusanu – Sapunaru, Chiriches, Grigore, Rat – Stanciu (Chipciu, 72.), Hoban (Torje, 82.), Pintilii – Popa, Stancu – Andone (Alibec, 61.). Szövetségi kapitány: Anghel Iordanescu
Gólszerzők: Giroud (57.), Payet (89.), illetve Stancu (tizenegyesből 65.)

A francia–román találkozóval vette kezdetét az Európa-bajnokság. A házigazda a Stade de France-ban, Kassai Viktor dirigálása mellett fogadta csoportriválisát az A-csoport első fordulójában.

Bátran kezdtek a románok, az első nagy helyzet is hozzájuk fűződik – Lloris védett –, de ennél is közelebb kerültek a gólszerzéshez a franciák: a 14. percben Griezmann fejese a kapufán csattant, nem sokkal azután, hogy Giroud fejelt mellé egy beadást. A 25. percben Grigore mentett hatalmasat egy kiugratásnál. Pogba is lövéssel próbálkozott, de túl magasra sikerült a löket. Tíz perccel később Payet lapos beadását Griezmann rúgta kapura, de egy blokkoló román lábon épp annyira változott meg a labda útja, hogy az centikkel elkerülte a kaput.

Egymás után építette támadásait a francia csapat, de a románok jól megszervezett védelme rendre zárt. Gyakorlatilag végig a sárgamezesek térfelén folyt a játék a félidő hátralevő részében, de gól nem esett, még úgy sem, hogy Giroud a játékrész utolsó szögleténél teljesen üresen fejelhetett kilenc méterről – fölé bólintott.

A második 45 perc is óriási román helyzettel kezdődött: Stancu lépett ki a leshatáron, remek labdát kapott, de félfordulatból mellé helyezett – Lloris és a hazai védők csak nézték a jelenetet. Nagyot fordult a játék képe: a franciák hosszú percekig csak nyomozták a labdát. Az 52. percben Tatarusanunak akadt dolga: Giroud lépett ki a védők közül, de a kapus kezeibe lőtt.

Feléledtek a hazaiak: Pogba lövését Tatarusanu bravúrral védte lábbal. Egy percre rá a hórihorgas kapus Olivier Giroud-val ugrott egy beadásért: a francia kissé meglökte a kapus kezét, és a kapuba csúsztatott (1-0). Szögletből válaszolhatott volna Románia: Andone bólintott fölé. A 64. percben Stancut akasztotta Evra a tizenhatoson belül: a büntetőt a sértett lőtte a hálóba (1-1).

Francia meddő fölénnyel folytatódott a játék, a románokon érződött, hogy számukra jó lehet végelszámolásban az egy pont. Sokáig nem is találta a fogást a házigazda a folytatásban, egészen addig, amíg Dimitri Payet elé került a labda: a tizenhatos előterében fordult egyet, majd irgalmatlan gólt ragasztott a léc alá (2-1). Egy gól döntött a két csapat között: győzelemmel kezdett a házigazda.

A találkozót a Rangadó.hu szakértője, Gyarmati András sportmenedzser, A-licences edző értékelte.

Azt gondolom, nyitómeccsnek nem volt rossz, bár én egy picit többet vártam volna, igaz az is, hogy ha megnézzük a legutóbbi világeseményeket, ott is sok volt a kevésgólos döntetlen, nem igazán a nyitómeccsek voltak a legjobb színvonalúak.

Az első félidőben is azt láthattuk, hogy inkább tapogatóznak a felek. A románok védekezésre rendezkedtek be, de ebből kontrákat vezettek, és egy ilyet követően, egy szögletből majdnem meg is szerzeték a vezetést – óriási ziccer volt. Ezt követően többet birtokolta a francia válogatott a labdát, voltak is lehetőségei, de azt gondolom, az első félidő legnagyobb helyzete a románoké volt.

Aztán jött a második félidő, amikor a románok gyakorlatilag megismételték az első játékrész első perceit. A franciák mintha bennmaradtak volna az öltözőben, és jött megint egy óriási román ziccer, ami ismét kimaradt. Nem tudtak előnyt szerezni, majd érkezett Giroud, aki a másik oldalon bevette a kaput. Kijjebb kellett jönnie a románoknak, így is lett, a tizenegyest pedig helyesen ítélte meg Kassai, valóban szabálytalanság volt. A végén egy csodálatos gól döntötte el a mérkőzést.

Összességében nyitómeccsnek nem volt rossz, bár játékban kicsit lehetett volna több. Az első meccsek viszont mindig ilyenek. A francia válogatott két gólt tudott rúgni, így megérdemelten nyert. Azonban érdekes fordulatokat vehetett volna a meccs, ha a románok belövik a helyzeteiket. Akkor lehet, hogy a románok jönnek ki győztesen ebből a találkozóból.