EB 2016

Szalait a kezdőbe! – mondja a válogatott korábbi támadója

„A mai centernek nem mindig a gólszerzés az első számú feladata: meg kell tartania a labdát, szabadrúgásokat kell kiharcolnia, hogy a csapat pihenjen vagy felérjen a kapu elé.”

Kapcsolódó cikkek

Szinte egy emberként szidja az internet népe Szalai Ádámot, a magyar válogatott labdarúgóját az Európa-bajnokság előtt – erről mi is többször írtunk. A támadó másfél éve egyáltalán nem lőtt gólt tétmeccsen, ennek ellenére kezdőként számít rá a szövetségi kapitány. Sőt mások szerint sem rossz ötlet őt játszatni.

– A szövetségi kapitány német, olyan futballkultúrából jött, amelyet jól ismer, és mivel Szalai Ádám is ott edződik, érezhető az iránta való elfogultsága. A németek elleni meccsen, Boateng és Rüdiger között Németh vagy Nikolics nem sok párharcot nyert volna meg. A mai centernek nem mindig a gólszerzés az első számú feladata: meg kell tartania a labdát, szabadrúgásokat kell kiharcolnia, hogy a csapat pihenjen vagy felérjen a kapu elé. Én Ausztria ellen is őt kezdetném – mondta a DélmagyarországnakKlausz László, az NB II-es Szeged 2011 edzője, korábbi 27-szeres válogatott támadó.

A lap megszólaltatta a Ferencváros korábbi kiváló középpályása, a Digi Sport televíziónál szakkommentátorként dolgozó Bánki Józsefet is.

– Szalai nem véletlenül szerepel évek óta a Bundesligában, és az sem véletlen, hogy Bernd Storck mellett Dárdai Pál is első számú csatárként számított rá a válogatottnál. Ha két elismert tréner, két szövetségi kapitány ennyire bízik benne, az elgondolkodtató. A modern futballban hasznosak a képességei, erős felépítésű, ráadásul kiváló csapatember. Ezzel együtt vannak olyan meccsek, amikor Böde, Nikolics vagy Priskin hasznosabb lehetne elöl – fogalmazott.

– Az egyetlen bűne az, hogy nem rúg gólt, ezért bántják – folytatta Bánki. – Persze ez a kritika teljesen jogos a szurkolóktól, ám néha túlzónak, kegyetlennek érzem, amit kap. Látni kell, hogy mennyit tesz hozzá a játékhoz, ő kezdi meg például elöl a letámadást. De a drukkereket is megértem, mert náluk az számít, hogy eredményes-e valaki: a közértben is az érdekel, milyen minőségű az áru, nem az, hogy ki mennyit tett hozzá – tette hozzá.

Olvasói sztorik