Bajnokok Ligája bajnokok ligája

A 19 éves srác, aki földbe döngölte Cristiano Ronaldót

Jurgen Ekkelenkamp a tökös labdarúgó szinonimája. Tökéletes példát mutatott arra, miért az Ajax a világ legjobb nevelőklubja.

Szerda este, a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első meccsén az Ajax hazai pályán 1-1-es döntetlent játszott a Cristiano Ronaldóval felálló Juventus ellen. Ki más, mint a portugál sztár szerzett vezetést a vendégeknek közvetlenül az első félidő lefújása előtt, a 45. percben. Érdemes megnézni, ahogy a gól előtti akciót épp Ronaldo indítja, de leginkább azt, milyen sprintet vág ki utána, milyen sebességgel tör be a tizenhatoson belülre (mellesleg a labdát tökéletesen varázsolta a fejére  João Cancelo). Íme:

Mindez azért fontos, mert miután a holland fiatalok a második félidő elején (47. perc) David Neres révén kiegyenlítettek, majd elképesztő iramot diktálva nem egyszer percekig a kapujuk elé kényszerítették a Juventust – 18:7-es kapuralövési arány –, a hajrában, a 93. percben szinte kísértetiesen hasonló helyzet játszódott le, mint az olasz gól előtt.

Ronaldo saját térfeléről szöktette Costát, majd sprintereket megszégyenítő sebességgel indult meg az Ajax kapu irányába. Jött azonban egy 19 éves gyerek és a 34 éves világsztárt egyetlen aprócska mozdulattal földbe döngölte. Megkapta érte a megérdemelt sárgát persze, ahogy az is tény, Ronaldo meglepődött a merészségén. Íme:

Jurgen Ekkelenkamp 2000. április 5-én született, azaz szinte a 19. születésnapját ünnepelte azzal, hogy a 75. percben Erik ten Hag edző a pályára vezényelte. A srácot még olyannyira nem jegyzik, hogy a transfermarkt.com oldalon nem is szerepel a neve az Ajax- keret tagjai között. Azért nem, mert eddig jobbára az U21-es csapatban lépett pályára.

A fenti jelenetet az Ajax-akadémián minden bizonnyal a „futballista legyen tökös és bátor” tananyag oktatófilmjébe fűzik majd be.

Ekkelenkampnak ugyanis eddig mindössze négy felnőtt bajnoki mérkőzése van, edzője mégis úgy döntött, pont egy, a klub számára rendkívül fontos BL-negyeddöntő 75. percében jött el a pillanat, hogy nemzetközi szinten dobja be a legmélyebb vízbe – épp a nagy hírű Juventus ellen debütáljon a BL-ben.

Nem a játékos, vagy a neve a lényeg, hanem az üzenete

Ekkelenkamp esete tökéletes bizonyítéka annak, az Ajaxnál a kiválasztástól kezdve a képzésen át, az utánpótlás bajnokik színvonaláig bezárólag olyan felkészítést kapnak a labdarúgók, amely után az edző biztos lehetett abban, a játékos, akit beállít

  • a kispadról is nyitott szemmel nézi az első félidőt,
  • taktikailag képzett, mert ugyanazt a játékot játssza már 4-5 éve minden korosztályos csapatban, ami alapja a felnőtt csapaténak,
  • ezért ha fizikailag is megérett rá, mindenféle zavar nélkül illeszthető be egyik pillanatról a másikra a felnőtt csapatba,
  • ott is képes a másodperc tört része alatt kiválóan értékelni a kialakult szituációkat,
  • ezért ha szükséges felismeri, taktikai szabálytalansággal kell megállítsa az ellenfelet, még ha azt Cristiano Ronaldónak is hívják.

Végső soron nem tojik be a feladattól, nem nézi ki fia-borja az, aki szembejön vele, vagy éppen leránt, megakadályoz az egy-két másodpercen belüli ordító gólhelyzet kialakulásában, hanem tudatosan cselekszik. És, ha még a 83. percben a helyzetét is berúgja, mennybe megy.

Erről szól a magas szintű akadémiai labdarúgóképzés.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, 1. mérkőzés:

Manchester United (angol)–FC Barcelona (spanyol) 0-1 (0-1)
Gólszerző: Shaw (12. – öngól)

Ajax (holland)–Juventus (olasz) 1-1 (0-1)
Gólszerzők: Neres (47.), ill. Ronaldo (45.)

Olvasói sztorik