Bajnokok Ligája bajnokok ligája

Egy évre kizárt egy csapatot a nemzetközi kupákból az UEFA

A Rubin Kazany megsértette a két fél között 2014-ben létrejött elszámolási megállapodásban foglaltakat.

A Rubin Kazany labdarúgócsapatát egy évre eltiltotta az európai kupaindulástól a kontinentális szövetség (UEFA). A büntetés akkor lép életbe, ha az orosz klub a következő két idény során kiharcolja a részvételt a Bajnokok Ligájában vagy az Európa Ligában. Eközben egy bundameccs is borzolja a kedélyeket a BL-ben, Neymar csapata érintett.

A szankciót annak nyomán hozta meg az UEFA, hogy a Rubin Kazany megsértette a két fél között 2014-ben létrejött, úgynevezett elszámolási megállapodásban foglaltakat.

Ilyen – megszorításokat tartalmazó – egyezség megkötésére akkor kerül sor, ha egy klub nem tarja magát a pénzügyi fair playhez. Ez utóbbit az európai szövetség azért fogalmazta meg, hogy megakadályozza a gazdag klubtulajdonosok korlátlan költekezését.

Az alapelv az, hogy a klubok kevesebbet fordíthatnak játékosvásárlásokra, bérekre, mint amennyit megtermelnek. Az elszámolási megállapodásban az érintett klub vállalja, hogy visszafogja a játékosvásárlásokat és egy adott létszámú kerettel működik meghatározott ideig.

A Kazany ezt az egyezséget sértette meg, de az UEFA részleteket nem közölt. A döntés ellen a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) lehet fellebbezni.

Címlapkép: A Rubin Kazany egy ideig nem játszhat a Barcelona és Messi ellen a BL-ben. Fotó: AFP

Olvasói sztorik