Bajnokok Ligája

BL-jóslat: sansztalan a Chelsea, Sahtar-csoda, lerendezi a Bayern

Újabb négy párharc, újabb Rangadó-esélylatolgatás.

Ismét nekifutottunk a feladatnak: a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének valamennyi párharcára tippeltünk. Szerdai cikkünkben nyolc együttes esélyeit latolgattuk –KLIKK IDE –, jönnek az újabb összecsapások. Tutik, meglepetések – jön a bevallottan szubjektív esélyleső. Vitatkozni ér!

Sevilla–Manchester United

Herczeg István: Manchester United. Nagyon forró, még ha nem is tűnik annak. A Sevilla együtt van, és az elmúlt években több európai rutint szerzett, mint a botladozó MU. Nem lenne meglepetés, ha tizenegyesek döntenének, de talán a „vörös ördögök” jutnak tovább.

Nyikes Zoltán: Manchester United. Itt sem várok sok gólt, José és az MU idegenben rámegy a biztonságra, hazai pályán pedig egy megpattanó lövéssel továbbjut.

Pál T. Gábor: Manchester United. Mourinho nagy dolgokat akar véghezvinni Manchesterben, ahhoz azonban ezen a párharcon túl kell jutnia. A Sevilla azonban jól teljesített a csoportkörben, és a spanyol bajnokságban is tartja a lépést a nagyokkal. Sok múlik az első mérkőzésen, ha ott jó eredmény érnek el az angolok, akkor hazai pályán már megoldják a továbbjutást.

Nagy dobásra készül a Manchester United Fotó: Getty Images/Bob Levey

W. M.: Manchester United. Alig várom, hogy a José Mourinho-féle Manchester United ott legyen a BL végjátékában, immár Zlatan Ibrahimovic részvételével. Talán összejöhet a svédnek slusszpoénként a BL-siker.

Riba Gyula: Sevilla. A spanyol együttes a kötelezőket hozva lépett tovább a Liverpool mögött, és gyakorlatilag ugyanígy lett csoportelső a Mourinho-csapat is. Játékerőben mindenképpen az MU felé billen a mérleg, de legyen egy merész tipp: ha az első meccsen nem kapnak ki a spanyolok, akkor ők jutnak tovább.

Piller-Németh Réka: Manchester United. 5/4 – négy angol csapatot várok a negyeddöntőbe, bár a Sevilla biztosan nem adja könnyen magát, MU-továbbjutást érzek.

STR: Manchester United. Az utóbbi években böjtöltek eleget az angolok (nem kizárólag az MU), most végre többen is odafértek az asztalhoz. Hogy jóllaknak-e, egyelőre nem sejthető, ám aligha a finoman szólva is közepes Sevilla mutatja fel a stoptáblát. Könnyen lehet, hogy a nagy angol klubok nagy rostája a negyeddöntő lesz…

Sahtar Doneck–AS Roma

Herczeg István: Roma. Az olasz együttes remek formában van, összeállt, tovább fog menni.

Nyikes Zoltán: Roma. Az ukrán csapat teher nélkül játszhat, hazai pályán nem is kap ki, de Rómában, szoros csatában Dzekóék harcolják ki a negyeddöntőt.

Pál T. Gábor: Sahtar. Az ukránoknak drukkolok, a csoportkörben nagyot alakítottak. Jó edzőjük van, képesek lehetnek a bravúrra.

W. M.: Roma. Számomra a legérdektelenebb párharc, de a Romának szurkolok, szimpatikus az olasz csapat játéka.

Riba Gyula: Sahtar. A Roma szépen gyűjtögette a pontokat a csoportjában, a Chelsea, Atlético párost is maga mögé utasította végül. A Sahtar viszont még határozottabb teljesítménnyel lett csoportmásodik, és ne feledjük: egyelőre az egyedüli csapat, mely ebben a szezonban tétmeccsen tudta legyőzni a Manchester Cityt. Általában egy ukrán–olasz párharcból a talján felet hozzák ki esélyesnek, de én most a Sahtar felé húzok.

Piller-Németh Réka: Roma. A rómaiak megmentik az olaszok becsületét, a Donyeck számára véget ér a menetelés a nyolcaddöntőben.

STR: Roma. A Napolival már kibabrált a Doneck, ám az újabb „olasz meló” még húzósabbnak ígérkezik. Úgy tűnik, a rómaiaknak sikerült végre rendbe tenni a hátsó alakzatot, elől pedig eddig sem volt különösebb gond. Gólparádét senki ne várjon, Ukrajnában 1–1, a visszavágón 2–1.

Chelsea–Barcelona

Herczeg István: Barcelona. A Barcának nincsenek jó emlékei a londoniakkal, de a Conte vezette „kékek” jelenleg nem állnak készen arra, hogy továbbjussanak a Barcelona ellen. Ráadásul Messi a két meccsen vagy három gólt fog lőni – csakazértis…

Nyikes Zoltán: Barcelona. Két unalmas, taktikázós oda-visszavágót várok, amely végén tizenegyesekkel továbbjut a Barcelona.

Pál T. Gábor: Barcelona. Az FCB ebben a szezonban nem csinál semmi extrát, csak nyeri a meccseit. Továbbjutnak Messiék ebből a párharcból is, de jobban örültem volna, ha ez a két csapat elkerüli egymást, mert mindkettőnek ott lenne a helye a legjobb nyolcban.

Nagy kihívás előtt a Barca klasszisai Fotó: AFP/Josep Lago

W. M.: Barcelona. Őrült közhely, de itt tényleg a pillanatnyi forma dönt majd, szóval az, hogy februárban, márciusban hogy megy majd a csapatoknak. Benne van a pakliban, hogy a Chelsea kiüti a Barcát, bár talán ez lenne a meglepőbb eredmény.

Riba Gyula: Barcelona. Az előző szezonban elgondolkodtatott volna a párharc esélyesének megtippelése, de amit a most futó idényben láttunk (eddig) a felektől, az alapján elég valószínű, hogy Barcelona-továbbjutás jön.

Piller-Németh Réka: Barcelona. Minden nem jöhet össze az angol csapatoknak, a Chelsea aligha bír majd a Barcelonával. A szoros első mérkőzés után katalánok hazai pályán biztosítják a továbbjutást.

STR: Barcelona. Nyolc éve Messi passzolta a labdát Iniestának, aki aztán kilőtte a bal sarkot a 93. percben. A Chelsea akkor az elődöntőt bukta, a Barca meg sem állt a BL-trófeáig. Azt nem állítom, hogy ezúttal is Iniesta dönt, könnyen lehet, az akkorihoz hasonló drámát sem élünk át. Ami változatlan: az FCB erősebb csapat.

Bayern München–Besiktas

Herczeg István: Bayern. Törökországban őrült hangulat lesz, ahol lehet, hogy döntetlennel ér véget a találkozó, de addigra a németországi meccsen már eldől a továbbjutás. Két-három góllal is jobb a Bayern.

Nyikes Zoltán: Bayern. A török pokolban meg fog szenvedni a Bayern, de addigra már eldől a továbbjutás sorsa, Lewandowskiék minimum háromgólos előnyre tesznek szert hazai pályán. Továbbmegy a Bayern.

Pál T. Gábor: Bayern. Sima ügy. A Münchennek nagyon el kell szúrnia a hazai meccsét, hogy a török katlanban megremegjenek a lábak. Nem tartom valószínűnek, hogy a Besiktas az egyetlen esélyét realizálni tudja.

W. M.: Bayern. Az „öreg” Jupp Heynckes nagyot megy a Bayern élén, és ebből a körből is továbbviszi a németeket. Még úgy is, hogy a Besiktas piszok jó csapat, Pepe, Quaresma, Babel és Negredo nem okozhat gondot a bajoroknak.

Riba Gyula: Bayern. A münchenieknek jót tett az edzőváltás, ráadásul az a stratéga ült vissza a kispadra, aki már nem egyszer BL-döntőbe vezette a csapatát. Legalább elődöntőig várom a Bayernt, óriási meglepetés lenne, ha a csapat a nyolcaddöntőben akár csak egy meccset is elveszítene.

Piller-Németh Réka: Bayern. Egyedüli német csapatként a Bayern nem engedheti meg magának, hogy már a nyolcaddöntőben búcsúzzon. A Besiktas biztos nem adja magát könnyen, de már a tizenhat közé jutás is szép eredmény részükről.

STR: Bayern. Jupp Heynckes, a tapasztalt Jedi lovag szisztematikusan csepegteti az erőt a müncheni sztárokba, akik mintha ismét elhinnék, a legjobbak közt a helyük. Noha ezt a részt nem George Lucas rendezi, a „sötét erő”, vagyis a „fekete sasok” bandája nem győzhet.

Olvasói sztorik