Bajnokok Ligája

Tarjányi: futballisták is kerülhetnek a terroristák célkeresztjébe

A biztonságpolitikai szakértő szerint megváltozott a szélsőséges iszlamisták stratégiája.

Amikor megtudta, mi történt Dortmundban, Tarjányi Péter azt kívánta, bárcsak egy elmebeteg elkövető akciója lenne a bombatámadás. A szerdai hírek azonban már arról szólnak, a helyszínen talált levél alapján iszlamista hátterű akció lehetett a Dortmund csapatát szállító busz ellen elkövetett robbantásos merénylet.

A biztonságpolitikai szakértő úgy véli, ez azért nagyon rossz hír, mert illeszkedik a sorba: a terroristák gondolkodása, kommunikációja és stratégiája is megváltozott az utóbbi időben.

– A tavalyi Európa-bajnokság szabott időtartama megkönnyítette a terrorelhárítók dolgát Franciaországban, a Bajnokok Ligája-sorozat ugyanakkor hónapokig tart, szinte lehetetlen küldetés százszázalékos biztonságot garantálni – magyarázza a Rangadónak Tarjányi. – Márpedig a dzsihádista stratégák pontosan tudják, a labdarúgás mennyire fontos Európának.

A német sajtó megemlíti, sportolók – elsősorban a legtöbbek által ismert futballisták – és egyéb hírességek Németországban és más, az IÁ ellen „keresztes” háborút folytató országokban felkerültek az IÁ „halállistájára”. Tarjányi Péter erre az „új helyzetre” egyre nehezebb megoldást találni, ugyanis egyetlen szerv sem állíthat terrorelhárítót valamennyi játékos mellé.

– A Húsvét közeledte eleve növeli a támadások kockázatát, nem zárható ki, hogy a dortmundi csapatbusz elleni akciónak köze van ehhez – teszi hozzá a szakértő.

A Dortmundban történt kedd esti bombatámadás után egyébiránt a müncheni rendőrség úgy döntött, megerősíti a biztonsági intézkedéseket a szerdai, Bayern München-Real Madrid mérkőzésen.

A rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint az illetékesek délelőtt áttekintették és kiértékelték a helyzetet, és arra a döntésre jutottak, hogy tervezettnél több rendőr biztosítja a csapatokat, illetve nyolcvannal több civilruhás rendőr lesz a stadion közelében. Az Allianz Arena környékén eredetileg 370 civilruhás rendfenntartó teljesített volna szolgálatot, ezt a létszámot emelték fel 450-re.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik