Nemzetközi foci

Három góllal is tovább lehetett jutni

Gulácsi Péter csapata még pontot sem vesztett, de van négy mérkőzés óta nyeretlen továbbjutó is.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A legjobb 32 csapat egyenes kieséses küzdelmével folytatódik az Európa Liga. A második számú kontinentális kupasorozat őszi csoportköréből 24 együttes kvalifikálta magát a tavaszi idényre, míg a Bajnokok Ligájából a nyolc csoportharmadik csatlakozott a mezőnyhöz.

A Rangadó.hu legújabb összeállításában az Európa Liga továbbjutóinak érdekesebb statisztikái között szemezgettünk.

Olasz és ukrán fölény

Négy olasz együttes vághat neki a legjobb 16 közé jutásért rendezendő párharcoknak: a Napoli, a Juventus, a Lazio és a Fiorentina is ott van a legjobbak között. Szintén négy csapattal verseng tovább Ukrajna: az FK Dnyipro, a Sahtar Donyeck, a Csornomorec Odessza és a Dinamo Kijev is pályára lép csütörtökön, amikor is összesen 19 nemzet klubjainak küzdelmével folytatódik a sorozat.

Gulácsiék és a Tottenham nem veszített pontokat

Az őszi csoportmérkőzések során csupán két együttes maradt hibátlan a 48 csapatból. A minden mérkőzésén Gulácsi Péterrel a kapuban felálló osztrák Salzburg, illetve az angol Tottenham mind a hat meccsét megnyerte. A két együttes abszolút hibátlannak mondhatja magát az idei kiírásban, mivel a selejtezők során vívott két-két találkozójukat is győzelemmel abszolválták.

További tíz együttesről mondható el, hogy veretlen maradt a csoportkörben: a Ludogorecs, a Rubin Kazany, a Fiorentina, a Lazio, a Sevilla, a Lyon, a Trabzonspor, az AZ Alkmaar, a PAOK, valamint Köteles László csapata, a KRC Genk sem kapott ki a hat csoportmeccs alatt.

Érdekesség, hogy a J- és az L-csoport két-két továbbjutója hibátlan maradt: előbbiben a török Trabzonspor és az olasz Lazio nem bírt egymással, utóbbiban pedig a holland AZ Alkmaar és a görög PAOK osztozkodott a pontokon a riválisok kárára.

Három góllal továbbjutó

Szintén a Tottenham, Salzburg kettőst lehet kiemelni a rúgott gólok tekintetében: 15-15 találatot jegyeztek a csoportmeccsek során, ezzel a mezőny legeredményesebb alakulatainak mondhatják magukat.

A londoni klub lépett tovább a legimpozánsabb gólkülönbséggel: a 15 lőtt gól mellett csupán kétszer zördült meg a hálója. Két kapott góllal egyébként további két együttes rendelkezett a csoportkör után: a B-csoportot veretlenül megnyerő bolgár Ludogorecs, valamint az I-csoportból csupán három lőtt góllal továbbjutó spanyol Real Betis.

Négy meccs óta nyeretlen, de továbbjutott

Öt klubról állíthatjuk, hogy „kicentizte” a legjobb 32 közé kerülést: a Swansea, a Maribor, a Liberec, a Betis és az Anzsi Mahacskala is minimálisnak mondható két győzelemmel lépett tovább a csoportjából.

A fenti csapatok között találjuk a legrosszabb formában lévő továbbjutót is: a Swansea úgy kvalifikálta magát az egyenes kieséses rendszerbe, hogy utolsó négy csoportmérkőzésén nyeretlen maradt, ráadásul a legutóbbi két EL-találkozóján még pontot sem szerzett. Az első két fordulóban aratott győzelmek, valamint a két döntetlen azonban így is elégnek bizonyult az A-csoportban.

A BL-ből érkeztek

Nyolc csapat, a Sahtar Donyeck, a Juventus, a Benfica, a Viktoria Plzen, az FC Basel, a Napoli, a Porto és az Ajax a Bajnokok Ligája csoportküzdelmei után csatlakoztak a mezőnyhöz. A legpechesebb mind közül az olasz Napoli, amely 12 ponttal sem tudta kivívni a tavaszi BL-szereplést – a Dortmund és az Arsenal is hasonló eredménnyel végzett, és ez a két együttes léphetett tovább a kvartettből. A másik végletet a cseh Plzen jelenti, amely csupán három ponttal zárta az őszt, ám ez is elegendő volt, hogy a második számú kupasorozatban tovább bizonyítson.

Európa Liga, rájátszás a 16 közé jutásért

Első forduló

FK Dnyipro (ukrán) – Tottenham Hotspur (angol)

Real Betis (spanyol) – Rubin Kazany (orosz)

Swansea City (angol) – SSC Napoli (olasz)

Juventus (olasz) – Trabzonspor (török)

NK Maribor (szlovén) – Sevilla FC (spanyol)

Viktoria Plzeň (cseh) – Sahtar Donyeck (ukrán)

Csornomorec Odessza (ukrán) – Olympique Lyon (francia)

Lazio (olasz) – Ludogorecs Razgrad (bolgár)

Esbjerg FB (dán) – Fiorentina (olasz)

Anzsi Mahacskala (orosz) – KRC Genk (belga), 18 óra

Ajax (holland) – Red Bull Salzburg (osztrák), 21 óra (TV: Story4)

Maccabi Tel-Aviv (izraeli) – FC Basel (svájci)

FC Porto (portugál) – Eintracht Frankfurt (német)

Dinamo Kijev (ukrán) – Valencia CF (spanyol)

PAOK (görög) – Benfica (portugál)

Slovan Liberec (cseh) – AZ Alkmaar (holland)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik