Élő Magyar foci

Szoboszlai Dominik duplájával nyert a magyar válogatott

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

A magyar válogatott Szoboszlai Dominik duplájával 2-0-ra legyőzte Bosznia-Hercegovinát a Nemzetek Ligájában.

Torkunknak ugrottak a bosnyákok az első tíz percben, ráadásul 35 másodperc alatt akár a vezetést is megszerezhette volna Gazibegovic egy pontosabb lövéssel, de hat-hét méterről a kapu előtt keresztbe lőtt. Bolla váratlan lövésénél és Varga Barnabás lefejelt labdájánál is észnél volt Vasilj kapus, ráadásul egy labdavesztés után Tahirovic szerezhetett volna vezetést, de centikkel eltévesztette a kaput.

A nagy rohanásból mi jöttünk ki jobban, nagyjából húsz perc után kiegyenlítődött a játék képe, egy bal oldalra átforgatott labdát követően Nagy Zsolt indította Szoboszlai Dominikot, ő pedig egy átvétel után estében talált a hosszú alsóba. Még a szünet előtt egyenlíthetett volna a hazai csapat, de Edin Dzeko hiába cselezte ki Willi Orbánt, kapu fölé durrantott.

Szünetben cseréltek a bosnyákok, de rajta vesztettek, mert Nagy Zsoltot három perc alatt buktatta a frissen beálló Omerovic. A büntetőt Szoboszlai értékesítette, majd több kontrából lezárhattuk volna a találkozót, de az utolsó passzokba, beadásokba rendre hiba csúszott.

Elvis Barukcic / AFP

Ezt követően nőtt a bosnyák nyomás, beszorultunk a saját térfelünkre, de csupán két nagy helyzet alakult ki. Először Dzeko közeli fejesét hárította, majd jött egy hatalmas bravúr is: szabadrúgást kaptak jobb oldalról a bosnyákok, de trükkösek voltak és laposan az ötösre lőtték Dzekónak. A sztárcsatár sarokkal vette célba a rövid alsót, Dibusz nagy vetődéssel kitenyerelte a labdát.

A hajrában újoncot avatott Marco Rossi, amikor beküldte Szűcs Kornélt, a válogatott pedig öt ponttal messzire került a kieséstől. Apró üröm az örömben, hogy az egyik cserénél rossz szám villant fel és Fiola Attila emiatt sárga lapot kapott időhúzásra hivatkozva. Emiatt egy meccset ki kell hagynia.

Illyés Tibor / MTI Szoboszlai Dominik két gólt rúgott, Nagy Zsolt gólpasszt adott és büntetőt harcolt ki. Ők voltak a meccs hősei.

A másik találkozón Németország 1-0-ra verte Hollandiát, amivel tíz pontja van, szinte biztosan csoportelső lesz. Mivel lesz még egy holland-magyar meccs, biztos továbbjutók a németek, míg a mieink és a hollandok öt-öt pontott gyűjtöttek, a bosnyákoknak viszont négy meccs után csak egy van.

Nemzetek Ligája, A divízió, 3. csoport, 4. forduló

Bosznia-Hercegovina – Magyarország 0-2 (0-1)
Zenica, Bilino Polje Stadion
v.: Taylor (angol)

Bosznia-Hercegovina: Vasilj – Gazibegovic (Omerovic – szünetben), Bicakcic, Katic, Kolasinac – Hajradinovic (Basic – 79.), Gigovic (Huseinbacic – 65.), Burnic (Tabakovic – 65.) – Tahirovic (Saric – 79.), Dzeko, Bajraktarevic

Magyarország: Dibusz – Fiola, Orbán, Botka – Bolla (Gera – 67.), Schäfer (Nagy Á. – 86.), Nikitscher, Nagy Zs. (Szűcs – 86.) – Sallai (Gazdag – 67.), Szoboszlai – Varga B. (Ádám – 78.)

gól: Szoboszlai (38., 50. – tizenegyesből)

sárga lap: Katic (24.), Kolasinac (60.), Huseinbasic (74.) ill. Fiola (87.)

A csoport állása:

1. Németország 10 pont

2. Hollandia 5 pont (+2-es gólkülönbség)

3. Magyarország 5 pont (-3-as gólkülönbség)

4. Bosznia-Hercegovina 1 pont

Újoncot avat Marco Rossi

Pályára lépett Szűcs Kornél, Nagy Zsolt helyére állt be. Schäfer András is lejött, őt Nagy Ádám váltotta. Apró szépséghiba, hogy véletlenül Fiola mezszámát mutatták fel, percekig állt a játék és végül szegény Fiola kapott sárga lapot időhúzásért. Ezzel ki is kell hagynia a következő NL-meccset, ez elég amatőr baki…

Ott lehetett volna a harmadik...

Gazdag szerzett labdát a felezőnél, de a meggyűlt a baja a göröngyös pályával, ráadásul nagyon egyértelműen látszott, hogy a jobbján érkező Gera Dánielt akarja kiugratni. Végül nem is sikerült jól megtenni mindezt, Gera egy átvétel után ballal lőtt, de két védő is becsúszott, így blokkolt.

Eléggé beszorultunk

Érthető persze, mert a bosnyákoknak futni kell az eredményért. Időszakokban tudtuk megtartani a labdát, a felíveléseink azonban meglehetősen pontatlanok. Érkezik a frissítés, Varga helyére Ádám Martin érkezett, kellemeset birkózhat majd ő is a bosnyák védőkkel.

Nagy bravúr Dibusztól!

Szabadrúgást kaptak jobb oldalról a bosnyákok, de trükkösek voltak és laposan az ötösre lőtték Dzekónak. A sztárcsatár sarokkal vette célba a rövid alsót, Dibusz nagy vetődéssel kitenyerelte a labdát.

Kettős csere nálunk

Dibusz ölében landolt egy lövés, a túloldalon pedig Bolla is hasonló eredménnyel járt. Ezzel véget is ért a meccs a számára, Sallaival együtt jött le. Helyükre Gazdag Dániel és Gera Dániel állt be .

Talán eldönthettük volna a meccset

Azért talán, mert az utolsó passzok valahogy nem jönnek össze. A bosnyákok próbálnak nyomni, de szinte semmi veszélyt nem jelentenek. A kontráik viszont annál inkább, de Nagy Zsolt és Bolla beadása sem jutott el támadónkhoz, hogy a harmadik gól is megszülessen.

Dibusz védte Dzeko fejesét

A leshatárról lépett ki a csatár, nehéz helyzetből, de közelről, erősen fejelt a rövid oldalra, a magyar kapus helyén volt.

Kérdés sem volt, ez is bent van!

Szoboszlai Dominik hatalmas erővel bikázta a kapu jobb oldalába a labdát, a Vasilj a másik iránybe ugrott. Kettővel vezetünk! Szegény Omerovic beállása nem sült el jól.

Tizenegyest kaptunk!

Egy előre bikázott labdát jól tolt meg Nagy Zsolt, Omeroviccsal csatázott óriásit, végül a bosnyák védő véletlenül ugyan, de összekoccantotta a magyar játékos bokáját. Taylor a tizenegyespontra mutatott, csak a VAR jóváhagyása kérdés. Szoboszlai már kezében tartja a labdát.

Cseréltek a bosnyákok

Gazibegovic helyett Omerovic folytatja. Többször sikerült Gazibegovic mögé kerülnie Nagynak, elképzelhető, hogy ennek szól a váltás. Elkezdtük a második félidőt.

A másik mérkőzésen még nincs gól

Hollandia és Németország 0-0-ra áll, így aztán előbbi hat, utóbbi nyolc ponttal áll a csoport első két helyén. Persze ott is hátra van még egy félidő!

Sok lövés, kevés gól

Nagyjából így írható le a félidő. Az első 15-20 perc rohanása inkább a bosnyákok dominanciáját hozta, a félidő második felében viszont a magyaroknak akadtak helyzetei. Szoboszlai egyet ki is használt, ezzel vezetünk a szünetben.

Félidei statisztika.

Dzeko egyenlíthetett volna!

Szerencsére nem tette! Egy labdaszerzés után Sallai indult meg kapu felé, végül az utolsó védőt nem tudta kicselezni, a kontrából viszont majdnem baj lett. Dzekóhoz került a labda, Orbán pedig elcsúszott. A tizenhatoson belül Dzeko befelé húzott, lövőcsellel átverte Orbánt, majd kapu fölé durrantott jobb lábbal. Ezzel véget is ért a félidő, szünetben 1-0 nekünk!

Szoboszlai góljával nálunk az előny!

Nem sokkal korábban még borzalmasan kapu fölé lőtt egy ígéretes szabadrúgást a csapatkapitány, ezúttal viszont nem hibázott! Nagy Zsolt hozta helyzetbe Szoboszlait, aki belépett a tizenhatoson belülre és mielőtt a védő utolérte volna, estében még elgurította a kilépő Vasilj mellett a labdát, ami így laposan pattogva begördült a bal alsóba. Vezetünk 1-0-ra!

Ez centiken múlt!

Orbán szerzett szépen labdát, a kontrából viszont Sallai nem passzolt, hanem távolról lőtt, centikkel ment mellé a labda.

Tizenegyest szeretnének a bosnyákok

Persze mi is sok mindent szeretnénk… Egy jobbról érkező beadás után tűnt el Dzeko Bolla mellett, volt is egy kis lökés, de erre nem nagyon lehetett büntetőt fújni. Taylorék nem adták meg.

Érvénytelen gólunk már van

Már amennyire ez annak számít. Botka borította föl Burnicot, de mire bepasszolta volna középre a labdát, már belefújt Taylor. Ettől még a centerezést léc alá belsőzte Sallai. Ezen kívül egy ígéretes akciónk volt, de Bolla jobbról érkező, védők mögé tett labdája picit hosszú volt mindenkinek. Az elmúlt öt percben dominálni tudtuk a mérkőzést.

Vasilj nagyon észnél volt

Balról érkezett egy beadás, amit Varga okosan nem kapura fejelt, hanem a középen érkező Sallai elé tálalt volna. Csakhogy a bosnyák kapus sajnos résen volt és kivetődve kiöklözte a labdát a mezőnybe.

A magyar szurkolókon ma sem múlik majd semmi

Illyés Tibor / MTI Magyar szurkolók a labdarúgó Nemzetek Ligája A divíziójának 3. csoportjában játszott Bosznia-Hercegovina – Magyarország mérkõzésen Zenicában, a Bilino Polje Stadionban.

Hű, ezt megúsztuk!

Bolla veszített labdát, amivel Kolasinac lépett fel a bal szélen. Ütemtelünül bepöckölte a tizenhatoson belülre Hajradinovichoz, aki nem kényszerítőzött, hanem meglepte a védelmünket és a tizenhatos előterében érkező Tahirovicnak tette le a labdát lövésre. A védőnek egy leheletnyit hosszú volt az átadás, de így is alig gurított a kapunk mellé.

Olvasói sztorik