Nemzetközi foci

„Nem hiszem, hogy a hollandok nagyon várják” – nekünk lesz fontosabb a Hollandia elleni NL-meccs

Stefan Koops / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Stefan Koops / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Fontos mérkőzés következik a hollandok ellen a magyar válogatott számára a Nemzetek Ligája A divíziójában. Nemcsak azért, mert csupán egyetlen pontot sikerült gyűjteni az első két mérkőzésen, hanem azért is, mert a szokásosnál jóval felforgatottabb kerettel készül Marco Rossi. De mire számíthatunk az ellenfelünktől?

A magyar labdarúgó-válogatott a 2023-as évet lehozta vereség nélkül, ám 2024 már közel sem a tervek szerint alakult. Az Európa-bajnokságon számos sérülés nehezítette a munkát, már a csoportkört követően kiesett a csapat a tornáról, majd az őszi Nemzetek Ligája-rajton Marco Rossi kicsit alakított a kereten, amely így is belenézett egy 5-0-s pofonba a németek ellen. De a Puskás Arénában 0-0-val végződő Bosznia-Hercegovina elleni találkozót is nehéz lenne sikerként elkönyvelni.

Az Eb-kerethez képest rövid idő alatt nagy változások történtek, az októberi Nemzetek Ligája-mérkőzésekre

Ilyen előzmények után érthető módon nem kimondottan optimisták a magyar szurkolók, de a kapitánynak sincs könnyű dolga úgy, hogy új játékosokból kell csapatot építeni. Az érem másik oldala persze az, hogy az újoncok és a korábban kevesebb játéklehetőséghez jutó futballisták bizonyíthatják: számíthat rájuk Rossi, mert lendületet, extra energiát hozhatnak a válogatottba. Az ő szempontjukból kulcsfontosságú lesz a hollandok és a bosnyákok elleni mérkőzés.

Gondolhatnánk, hogy az Európa-bajnokságon elődöntőig jutó hollandoknál minden rendben, a kép azonban ennél árnyaltabb. Hollandia a csoportkörben legyőzte ugyan Lengyelországot 2-1-re, majd a franciák elleni 0-0-val lényegében biztosnak tűnt a továbbjutás, amíg Ausztria le nem győzte 3-2-re. Végül csoportharmadikként is sikerült az egyenes kieséses szakaszba kerülni, ahol Románián 3-0-val lépett át a csapat, de Törökország ellen már csak fogcsikorgatva nyert, majd az elődöntőben kikapott Angliától, Ollie Watkins a 91. percben lőtte döntőbe az angolokat.

„Akadtak jó eredményeink, de rossz meccseket is játszottunk, sok hibával. Nagy csalódás volt például Joey Veerman játéka, aki annyira pocsék volt Ausztria ellen, hogy félóra múlva inkább le is cserélte Ronald Koeman. Ő már nem is kapott meghívót a torna után. Szintén rossz emlék az Anglia elleni elődöntő. Egy ennyire kései góllal kiesni nagyon fájdalmas, így összességében a közvélemény csalódott az Eb miatt. Spanyolország kimagaslóan erős volt az Eb-n, ezért nem valószínű, hogy legyőztük volna őket a fináléban, így szerintem összességében az elődöntő lehetett a maximum, ami kijöhetett ebből a csapatból” – segített lapunknak összegezni a helyzetet Rian Rosendaal, a Voetbalzone szerkesztője.

A tornát követően Marco Rossihoz hasonlóan Ronald Koeman is újragondolta válogatási módszertanát. A Nemzetek Ligájára hajlamos megkeverni a kártyáit, a budapesti mérkőzésre például Jurrien Timber (Arsenal) és Wout Weghorst (Ajax) sem kapott meghívót, pedig a szeptemberi mérkőzéseken még mindketten beálltak csereként.

Marcel van Dorst / NurPhoto / NurPhoto via AFP Ronald Koeman szövetségi kapitány mindig agyal, hogyan változtasson a csapatán.

A hollandok merítési lehetősége jóval nagyobb, mint a magyaroké, így meccshiányos focistákkal nem kell foglalkozni, de sérülések és viták itt is akadnak. Az Európa-bajnokságon kezdőnek számító Memphis Depay-nak és Nathan Akénak is combsérülése van, Steven Bergwijnnal pedig a médián keresztül tartott üzenetháborút Koeman, amiért a szaúdi ligába igazolt. Emlékezhetünk rá, hogy barcelonai távozását követően is akadtak érdekes nyilatkozatai Ronald Koemannak, de Rosendaal szerint ezen a téren és a csapat körüli hangulattal kapcsolatban minden rendben van.

„Néha egy kicsit makacs, de talán annak is kell lenned edzőként. Nagyon tapasztalt, és tudja, hogyan kell kezelni a játékosokat és a médiát, igaz, néha tud picit régimódi is lenni. A Barcelonához olyan időszakban került, amikor pénzügyi gondok adódtak, és Lionel Messi távozott, ez különösen nehéz lehetett.

Hollandia más helyzetben van, nem a mostani generációnk a valaha volt legjobb. Vannak persze jó futballistáink, akik topligákban szerepelnek, de nem azokat az időket éljük, amikor Bergkamp, De Boer, Van der Sar, Kluivert és még sok hasonlóan kimagasló játékos volt a keretben, így aztán az elvárások is kisebbek

– vélte Rosendaal.

A hollandok és a magyarok számára persze mást jelentenek az alacsonyabb elvárások, de valószínűleg ez a mérkőzés nem is az ellenfelünknek lesz fontos – már megszokhattuk, hogy Marco Rossi nemcsak az új játékosok kipróbálása miatt fektet hangsúlyt a jó NL-szereplésre, hanem azért is, mert pótselejtezőt érhet egy erős helyezés.

MAURICE VAN STEEN / ANP MAG / ANP via AFP Törökország ellen még Bergwijn is szóhoz jutott az Eb-n.

A holland válogatott meggyőzően kezdte a Nemzetek Ligája mostani csoportkörét, szeptemberben a németek ellen egy izgalmas 2-2 jött össze, a bosnyákok ellen pedig beindult a henger, bizonyítja ezt az 5-2-es végeredmény is.

„Itt nem számít népszerű tornának a Nemzetek Ligája, az embereket jobban érdekli a bajnoki szereplés, és azt hiszem, a játékosok is így vannak vele. Más a helyzet néhány ellenfélnél viszont, a Németország elleni találkozó érdekesen alakult, jó teszt volt a csapatnak, ráadásul remekeltünk a második félidőben az egyenlítéssel. Brobbey különösen jól játszott” – mondta az újságíró.

A világklasszisokat felvonultató németek ellen régi riválisként mindig érdeklődnek a hollandok, de mi a helyzet a magyarokkal? Az AZ Alkmaarnál töltött rövid, de nagyon sikeres időszaka miatt Kerkez Milosra voltak legjobban kíváncsiak, ő azonban sérülés miatt most hiányzik majd. Rajta kívül külső szemlélőként Szoboszlai Dominik lehet még izgalmas, esetleg az Ajax-drukkerek emlékezhetnek Schön Szabolcs nevére, de nem beszélhetünk arról, hogy izgatottan várják a drukkerek ezt a meccset.

Jürgen Fromme / firo Sportphoto / dpa Picture-Alliance via AFP Brobbey óriásit melózott a németek ellen, ezt értékelték a szurkolók és a szakírók is.

Legalábbis nem ebből a szempontból. A holland válogatottban akad néhány fiatal játékos, akik kezdik megvetni a lábukat. A 21 éves Xavi Simonsért egy időben sorban álltak Európa legjobb klubjai, a támadó jelenleg az RB Leipziget erősíti, így Willi Orbán már ismerheti őt testközelből. Az ajaxos Brobbey is még csak 22, ahogy a 23 éves Joshua Zirkzee is erőtől duzzad. Az sem véletlen, hogy a támadókat érdemes főleg számba venni, mivel a holland válogatott erre a területre helyez nagy hangsúlyt. Rendszerint 4-3-3-as felállást választ Koeman, ráadásul magasan presszingel, intenzíven rohamozza ellenfelei kapuját. A felforgatott magyar védelemnek nem lesz könnyű dolga, főleg akkor, ha Rossi 19-re lapot húz, és hasonló felfogásban küldi pályára a csapatát, mint a németek ellen.

Nem hiszem, hogy a holland szurkolók nagyon várják ezt a mérkőzést, de az érdekesnek ígérkezik, hogyan boldogul majd a magyar csapat olyan játékosok ellen, mint Donyell Malen, Simons vagy Brobbey. Ryan Gravenberch-re kimondottan kíváncsi vagyok, mert a Liverpoolnál is szárnyal manapság.

Arra számítok, hogy a magyar válogatott kevés területet hagyva beáll védekezni. Szerintem Hollandia birtokolja majd a labdát, megpróbálunk majd rögtön az elejétől nyomást gyakorolni, de alighanem nehéz dolgunk lesz azzal, hogy feltörjük a védelmet. A magyarok bizonyára megpróbálnak elkapni minket az ellentámadásokkal, biztos vagyok benne, minél tovább nem kapnak gólt, annál nehezebb dolgunk lesz” – vélte Rosendaal.

Marcel van Dorst / NurPhoto / NurPhoto via AFP Zirkzee és Gakpo is betalált a bosnyákok ellen, szépen megoszlanak a gólok a jobbnál jobb támadók között.

A labdabirtoklásban vélhetően valóban a hollandoknál lesz az előny, de nem biztos, hogy a kevésbé összeszokott védősorra nyomást szeretne helyezni Marco Rossi. Ugyan Willi Orbán, Dárdai Márton és Balogh Botond játszott már együtt, a válogatottban messze van még az összeszokottságtól, Fiola Attila pedig csak a közelmúltban tért vissza a pályára, Szűcs Kornél pedig újonc. A széleken Bolla Bendegúz és Nagy Zsolt segítheti a hármast, de nagy kérdés, hogy egy ilyen ötös láncolat mekkora nyomást bír el.

Izgalmas kihívás elé néz tehát a válogatott, amelynek az ambiciózus, fiatal támadókkal kell majd felvennie a versenyt.

Kapcsolódó
Tényleg jobban véd a válogatottban Dibusz, mint Gulácsi?
Még úgy is alig van különbség Dibusz Dénes és Gulácsi Péter válogatott tétmeccseken produkált védési hatékonysága között, hogy utóbbi statisztikailag is kimutathatóan jóval erősebb ellenfelekkel szemben őrizte eddig a nemzeti csapat kapuját.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik