Nemzetközi foci

Még csak 22 éves a Chelsea sztárja, de már Dennis Bergkamphoz hasonlítják

Visionhaus/Getty Images
Visionhaus/Getty Images
A Manchester Citynél vélhetően elégedetten dőltek hátra, amikor csinos összegért eladták Cole Palmert a Chelsea-nek. A középpályásnak nem volt esélye bekerülni a kezdőbe, az érte kapott pénzt pedig tiszta bevételként könyvelhetik el. Alig több mint egy év után viszont több gólt köszönhet neki az új csapata, mint Erling Haalandnak a City, miközben Anglia népe a válogatott kezdőjébe követeli. De mitől annyira jó?

A Chelsea körül akkora káosz alakult ki az elmúlt két évben, hogy nehéz a szurkolóknak mibe kapaszkodniuk. Mióta Todd Boehly konzorciuma 2022 tavaszán megvásárolta a klubot, elképesztő pénzszórás vette kezdetét: négy átigazolási időszak leforgása alatt már több edzőt is elfogyasztott a vezetőség (Thomas Tuchelt és Mauricio Pochettinót is lecserélték a többi közt, jelenleg Enzo Maresca irányít), de még ennél is megdöbbentőbb adat, hogy 43 labdarúgót vett a Chelsea összesen 4,3 milliárd fontért.

Ebből az egyébként felfoghatatlan összegből 42 millió fontot ugyanakkor biztosan jól fektetett be a klub: ennyiért érkezett 2023 szeptemberében Cole Palmer.

Az akkor csak 21 éves középpályásról már korábban lehetett tudni, hogy rendkívül tehetséges futballista, de a nagy áttörés még hiányzott a pályafutásából, igaz, Kevin De Bruyne, Ilkay Gündogan vagy éppen Bernardo Silva mögött kellett volna érvényesülnie, játékidőt szereznie. Erre nem lehetett reális esélye, vélhetően ezért is váltott csapatot. A Manchester City szempontja is érthető, elvégre saját nevelésű játékosáért több mint 40 millió fontot kaszált, ami színtiszta nyereségként könyvelhető el.

Palmer tehát új csapathoz került és egyetlen célja volt: bizonyítani. Azonnal berobbant a Chelsea-be, sőt, annyira meggyőző teljesítménnyel rukkolt elő, hogy a válogatott meghívóra sem kellett sokáig várnia. Londonban a középpálya jobb oldalán és közvetlenül a csatár mögött is kipróbálták, mindkettőben kiválóan teljesített, de, ha bárki is kétkedett volna abban, hogy utóbbi áll jobban neki, annak elég a múlt szombati, Brighton elleni parádéját megnéznie. Palmer ugyanis

húszpercnyi játékidő alatt négyszer is betalált, így már a félidőben 4-2-re vezetett a Chelsea. 

Palmer megállíthatatlan volt.

Ilyen őrületes produkciót még nem látott az angol élvonal közönsége a Premier League-érában. Számtalan csúcsot megdöntött a mesternégyessel:

  • a PL-ben még senki nem talált be háromszor ennyire gyorsan, kilenc perc és 48 másodperc telt el az első és a harmadik gól között,
  • alig több mint egy év alatt harmadjára triplázott, amivel beért három klublegendát, Jimmy Floyd Hasselbainket, Didier Drogbát és Frank Lampardot, arról nem is beszélve, hogy
  • a 2023–2024-es idény kezdete óta 43 gólból vette ki aktívan a részét, 28 találat mellett 15 gólpassz fűződik a nevéhez. Ennél senki nem termelt többet ebben az időszakban.

Érdemes egyébként alaposan megvizsgálni a négy találatot, mert mindegyikről ordít a magabiztosság. Az első gólnál nem kezdett cselezgetni, hanem egyszerűen a kapuba bombázott, ahogy a büntetőnél sem kezdett totyogni és szökdécselni. A szabadrúgása szenzációs technikáról tanúskodik, míg a negyedik alkalommal már azt is meg merte húzni, hogy átvétel nélkül, kapásból célozza meg a rövid oldalt, ahová az álmoskönyvek szerint nem kaphat gólt egy kapus.

Négy gól ide, Premier League-rekord oda, a szerényen nyilatkozó Palmer a meccs után kissé meglepő módon arról beszélt, hogy ő így is többet várt saját magától.

Minden meccsen a lehető legjobbamra törekszem, aztán reménykedem, hogy ilyesmi lesz a vége. Felbosszantott, hogy kihagytam az első helyzetem, de annyira magasan védekeztek, hogy biztosra vettem, lesz még alkalmam gólt lőni. Öt vagy hat gólt kellett volna szereznem

– mondta Palmer a BBC Radio 5-nak.

A Chelsea-nél mostanában minden van, csak éppen nyugalom és türelmes építkezés nincs. Maresca már a negyedik állandó vezetőedző a Boehly-érában, átlagosan félévente új szakembert neveznek ki. Közben rengeteg új játékos érkezik, szürreálisan magas fizetésekkel, 2024 áprilisában már annyi labdarúgója volt a Chelsea-nek, hogy némelyikük egyszerűen nem fért be az öltözőbe, és a folyosón váltott szerelést – a klubnak át kellett alakíttatnia a szobát, hogy egyáltalán bemehessen minden futballista az edzések előtti eligazításra. Nem lett sokkal egyszerűbb a helyzet azóta sem.

Nem dolgozok együtt 42 játékossal. Én jelenleg 21 játékossal foglalkozom, a többi 15–20 labdarúgó külön edz. Itt nincs akkora káosz, mint ahogyan az kívülről kinéz

– mondta Maresca augusztusban.

Ha nem is vesszük figyelembe azt a legjobb esetben tizenöt futballistát, akik partvonalra kerültek, vajon a többiek mennyire tarthatnak tőle, hogy ugyanez a sors vár rájuk? A számtalan kétség, kiszámíthatatlanság és folyamatos változás mellett egy dolog állandó csupán: Cole Palmer. Már Pochettino alatt is remekül játszott, látszólag teljesen mindegy a számára, hogy milyen káosz van körülötte. Ez a hidegvér egyébként a pályán is abszolút jellemzi őt, rendkívül jól tartja a labdát akkor is, ha agresszívan támadják. Nem kapkodja el a helyzeteit, nem kezd idegeskedni, ha rosszul áll a meccs, csak robotol tovább.

Mivel a gólokkal lehet legjobban a figyelem középpontjába kerülni, sokan átsiklanak a passzjátéka felett, pedig ebben is kimagaslóan teljesít. A jelenlegi szezonban 17 kulcspasszt osztott ki, ami csak hárommal marad el a legjobbaktól, de az ellenfél tizenhatosán belülre is olyan sűrűn juttat el labdákat, amivel a legjobb tízben van.

Pontosan jelzi, mennyire jól teremt helyzetet, hogy a várható gólpasszainak száma (3,2 xAG) magasan veri az összes PL-játékost, Bukayo Saka 2,4-gyel a második. Négy asszisztja van eddig a bajnokságban.

Érdekesség, hogy egyébként nem mondható kimagaslónak a passzpontossága, az előző idényben 79 százalékkal hozta játékba a társait, a mostani szezonban pedig visszább estek a számai: 74 százalék alatt jár. A tény, hogy mindezek mellett is sok gólpasszt oszt ki, leginkább azt mutatja, hogy kockázatos átadásokat is bevállal, ami nem mindig jön be, de ha igen, akkor jó minőségű helyzetet teremt.

Palmer megérkezése óta gyakorlatilag minden érdemi mutatóban a csapata legjobbja volt, ezt statisztikai adatok nélkül sem nehéz megállapítani, de egy mesternégyessel természetesen hamar magára vonta a figyelmet.

„A Chelsea legfontosabb láncszemévé nőtte ki magát. Olyan szintre jutott, hogy bármelyik csapatból kihagyhatatlan, beleértve az angol válogatottat is. Olyan tehetséges, hogy hamarosan már tartanak tőle az ellenfelek, ha pedig így folytatja, legendás státuszba emelkedhet a bajnokságban. Technikás és találékony a kapu előtt, mint Dennis Bergkamp vagy Robin van Persie” – vélte Theo Walcott a korábbi válogatott csatár.

Az előző szezonban 22 gólt szerzett, akkor arról beszéltünk, képes-e újra ilyen teljesítményre. Nem beszélünk róla eleget, mennyire zseniálisak a beindulásai labda nélkül, tökéletes az időzítése. Mindent könnyedén csinál, mintha nem is kerülne erőfeszítésbe. Külön ligában játszik játékintelligencia terén a többiekhez képest. Élvezet nézni a játékát

– lelkendezett Micah Richards a BBC Match of the Day című műsorában, amelyben Gary Lineker sem fukarkodott a bókokkal.

„Lélegzetelállító, bármikor nézem. Kivételes futballista. Anglia tele van tehetséges játékosokkal, de talán ő a legjobb.”

A Chelsea pedig felismerte az értékét, és előre óvni kezdte az egészségét – Palmert ugyanis meglepetésre nem nevezte a Konferencia Liga csoportkörébe a klubja, így kisebb meccsterhelést kap majd. Már ezért is előkerültek Londonban a vasvillák, de mióta hintett egy négyest a Brightonnak, Gareth Southgate-et is szétszedik a drukkerek, amiért alig került pályára az Európa-bajnokságon. Az első két csoportmeccsen csak a kispadot koptatta, de a torna további részében is csak csereként állt be, a végül elveszített döntőben is, ahol így is gólt szerzett.

Cole Palmer egy rendkívül jó fizikai és mentális képességekkel rendelkező támadó középpályás, aki már 22 évesen a Premier League egyik legjobbja, könnyen lehet, hogy még nem is láttuk a legjobb formájában. Ha sikerül a rá jellemző hidegvérrel folytatnia a karrierjét, korszakos játékos lehet belőle.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik