Nemzetközi foci

Beleremeghet az angol futball a PL legnagyobb pénzügyi botrányába 

Ian Kington / IKIMAGES / AFP
A Manchester City spanyolk menedzsere, Pep Guardiola sem tudja, mi vár rájuk
Ian Kington / IKIMAGES / AFP
A Manchester City spanyolk menedzsere, Pep Guardiola sem tudja, mi vár rájuk
Hétfőn megkezdődött a Manchester City tárgyalása: a tízszeres angol bajnok, hétszeres FA-kupa- és 2023-as Bajnokok Ligája-győztes futballklub ellen a Premier League pénzügyi szabályainak állítólagos megsértése miatt 115 pontban emeltek vádat. A klubot a pontlevonástól a kizárásig sok minden fenyegeti, az ítélethirdetésre legkorábban 2025 elején kerülhet sor.

Az elmúlt időszakban akadtak már olyan csapatok, amelyek belefutottak a pénzügyi fair play (FFP) csapdájába: tavaly az Evertont és a Nottingham Forestet is pontlevonással sújtották. Ám e két csapat esetében csak egyetlen szabálysértést kellett kiértékelni – ellentétben a rovott múltú Cityvel.

A bomba 2023 februárjában robbant, amikor a Premier League – egy négyéves vizsgálatot követően – megvádolta a manchesterieket, hogy 2009 és 2018 között többször is megsértették a pénzügyi fair play szabályát. Ezért vizsgálat indult a klub ellen, a vezetőknek pedig független fegyelmi bizottság előtt kellett megjelenniük.

A PL szerint a klub fittyet hányt az előírásokra, nem adott pontos információkat a bevételeiről (mind a szponzori, mind a működési költségekkel kapcsolatosan), így gyakorlatilag eltitkolta a valós képet a pénzügyi helyzetéről. A liga azzal is megvádolta a címvédőt, hogy elutasította az együttműködést.

A vizsgálat kezdetekor a City vezetése jelezte, hogy az állítások teljesen hamisak, és az eredetileg a Der Spiegel német lapban megjelent vádak „illegális hackelésből, valamint a City e-mailjeinek kontextuson kívüli közzétételéből származnak.”

Az angol klub azt is közölte, hogy megcáfolhatatlan bizonyítékokkal rendelkeznek.

„Remélhetőleg hamarosan be is fejeződik az egész, várom a döntést. Tudom, hogy lesznek még pletykák, tudom, mit várnak az emberek és mire számítanak. De azt is tudom, hogy mindenki ártatlan, amíg be nem bizonyosodik a bűnössége. Szóval majd meglátjuk” – nyilatkozta pénteken Pep Guardiola, a City menedzsere.

Egy pert már megnyert a ManCity

A klubra 2020 februárjában egyszer már lesújtott az UEFA: a pénzügyi fair play súlyos megsértése miatt két évre kitiltotta a nemzetközi kupaporondról a Manchester Cityt. Akkor az európai szövetség a Football Leaks szivárogtatása nyomán indított vizsgálatot, a nyilvánosságra hozott belső levelezésből és klubdokumentumokból az derült ki, hogy az arab tulajdonú egyesületet szabálytalanul finanszírozták, és éveken keresztül megtévesztették az UEFA-t, bár mindezt a klub tagadta.

A Der Spiegelben megjelent írás szerint egy olyan e-mail bukkant elő, amely szerint az Etihad Airways-nek tulajdonított, nagyjából 76 millió eurós szponzori szerződést valójában a klub tulajdonosa, az Abu-dzabi United Group (ADUG) fizette. Sőt, az ADUG egy harmadik félnek is adott pénzt, hogy úgy tűnjön, az a cég fizetett a játékosok arculati jogaiért, így ez a megoldás éves szinten 13–15 millió eurót hozott a Citynek.

LINDSEY PARNABY / AFP A vizsgálatok egészen a Mancini-korszakig nyúlnak vissza.

A vádak szerint a tulajdonos Manszúr sejk a fiktív szponzori ügyletek révén több pénzt vitt be a klubba, például Roberto Mancini akkori menedzser úgy kapott még több pénzt, hogy annak nagy részét nem is a City, hanem egy Abu Dhabiban működő klub állta, ahol papíron tanácsadóként is dolgozott.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik