Nemzetközi foci

Lábuk előtt hevert Európa, de azóta mindenki hullámvölgybe került – mi történt a BL-csodát bemutató Ajax-játékosokkal?

Eric Verhoeven/Soccrates/Getty Images
Eric Verhoeven/Soccrates/Getty Images
A 2019-ben Bajnokok Ligája-elődöntőben kieső Ajax Amszterdam olyan focival rukkolt elő, amely után a topligák klubjai birokra keltek a futballistákért. A keret zöme, de még a vezetőedző is belebukott a váltásba.

Ha az utca emberét megkérdeznénk arról, ki lehet az FC Barcelona legjobban fizetett futballistája, nagyon kevesen adnának rá helyes választ. Bizonyára sokan a nyáron igazolt Dani Olmóra tippelnének, de felmerülhet Robert Lewandowski vagy a 2022-ben szerződtetett Raphinha neve, sőt, a tíz éve Barcelonában élő Marc-André ter Stegen sem lenne éppen rossz tipp. A megfejtés azonban Frenkie de Jong.

A La Liga hivatalos oldala augusztusban publikálta a tíz legjobban fizetett labdarúgó listáját, ebből pedig kiderült, hogy a holland középpályás szezononként 37.5 millió eurót vág zsebre. Bár a játékos korábban, majd a lista mostani kikerülése után is próbálta cáfolni, hogy valóban ennyit keres, ha hiszünk a bajnokság hivatalos közlésének, akkor De Jong ezzel a gázsival az egész bajnokság legjobban fizetett labdarúgója csapattársát, Lewandowskit, illetve a PSG-től a Real Madridba igazoló Kylian Mbappét is lepipálva. Egy ilyen zsíros szerződés finoman szólva is luxus az anyagi gondokkal küszködő Barcának, különösen úgy, hogy De Jong nem tartozik a legmegbízhatóbb játékosok közé a sérülései miatt. Mióta 2019-ben a katalánokhoz igazolt, 213 tétmeccsen lépett pályára, eközben viszont nyolc sérülést is összeszedett. Áprilisban is megsérült a bokája, így nemcsak a bajnoki hajráról, de a nyári Európa-bajnokságról is lemaradt. A középpályást a Barca nyáron kinevezett vezetőedzője, Hansi Flick az október 1-jei, Young Boys elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésre tudta először a keretbe benevezni.

Azzal éppenséggel nem lehet vádolni De Jongot, hogy rosszul játszott volna a Barcában – bár a katalánoknál tapasztalható közeg nem éppen a pozitív és támogató légkörről híres –, de sokadik, ezúttal elég hosszúra nyúlt távolmaradása alatt az is kiderült, hogy nem is pótolhatatlan játékos. Pedig közvetlenül a La Ligába érkezése előtt még a legígéretesebb futballisták egyikének tűnt.

De Jong a 2018–2019-es idényben robbant be a köztudatba, még az Ajax Amszterdam játékosaként. A klub lehengerlő volt abban a szezonban, a Holland Kupa mellett az Eredivisiét is megnyerte (a bajnokságban összesen 119 gólt szerezve), de igazán a Bajnokok Ligájában alkotott maradandót. A csoportkört veretlenül hozta az Ajax annak ellenére, hogy a Benfica és az AEK Athén mellett a Bayern Münchennel került egy négyesbe. Rendkívül látványos támadó játékkal, saját térfelén intenzív labdaszerzési kísérletekkel operált ez a fiatalokkal teletűzdelt csapat. A Real Madridot hazai pályán 4-1-re verte a legjobb tizenhat között, majd a negyeddöntőben a Juventust is legyűrte, mielőtt idegenben lőtt több góllal a Tottenham elgáncsolta volna a döntőtől egy 95. perces találattal. Az űrfocit mutató amszterdami keretet, ahogy az lenni szokott, ezután szétkapkodták a topligás sztárklubok.

Frenkie de Jong ebből az Ajaxból is kitűnt, megválasztották a BL-mezőny legjobb középpályásának, bekerült az álomcsapatba is. Amikor az elődöntőben a Spurs elleni első mérkőzésen 1-0-ra nyert a holland csapat, a találkozón ő ért legtöbbször a labdába (86) és 86 százalékban pontosan is játszotta meg a társait. Nem meglepő, hogy a labdabirtoklásra nagy gondot fordító Barcelona bejelentkezett érte, végül 86 millió euróért váltott klubot. Arról lehet vitatkozni, mennyire érte meg a katalánoknak gazdasági szempontból, de 2019-ben minden Barca-szurkoló dörzsölte a tenyerét, amiért sikerült megszerezni ezt a 22 éves játékost. A klubnál lejátszott több mint 200 mérkőzés és a 2023-as bajnoki cím nem is mutatnak rosszul, de talán sokakban maradhatott hiányérzet De Jongot illetően, és a kiemelkedő fizetése, majd az elhúzódó visszatérése sem javított a megítélésén.

Nem csak De Jong számára sikerült kérdőjelesre a folytatás. A BL-szenzációt okozó csapatból 2019 nyarán a középpályás mellett távozott

  • a klubtörténet legfiatalabb csapatkapitánya, Matthijs de Ligt (Juventus),
  • a dán gólgyáros Kasper Dolberg (Nice)
  • és a 33 évesen is remeklő Lasse Schöne (Genoa).

Ez a négyes önmagában 200 milliót hozott az amszterdamiaknak, miközben néhány igazolás mellett Sergino Dest és Ryan Gravenberch bekerült a felnőttek közé. Mégsem a sikerektől hangos ma már a média.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.
Olvasói sztorik