Nemzetközi foci

Semmi jót nem ígért a Vidinek a kölniek vezetőedzője

HENDRIK SCHMIDT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
HENDRIK SCHMIDT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Ugyan a Konferencia Liga a harmadik legerősebb európai kupasorozat, ahhoz, hogy a Fehérvár ott legyen a csoportkörben, elég nagy bravúrt kellene bemutatnia, a selejtező playoff-körében ugyanis

az előző Bundesliga-szezon 7. helyezettje, a Köln lesz az ellenfele.

A német klub egyike a Bundesliga-alapítóknak, kétszer nyerte meg a sorozatot (van egy bajnoki címe korábbról), négyszer nyerte meg a Német Kupát. A közelmúltja már kevésbé sikeres, többször megjárta a másodosztályt is, 2019-ben jutott ismét vissza az élvonalba. 2021-ben megint majdnem kiesett, csak osztályozón sikerült kiharcolni a bennmaradást, majd azt követően kinevezték Steffen Baumgartot, akivel rögtön az első szezonban sikerült európai kupaindulást érő helyen végezni, valamint az új idény is jól indult, a Schalke elleni győzelmet egy Lipcse elleni 2-2-es döntetlen követett (ezen a találkozón állították ki könyöklésért Szoboszlai Dominiket), azaz még veretlen a csapat a bajnoki szezonban – más kérdés, hogy a kupából meglepetésre már kiesett tizenegyesekkel a másodosztályú Regensburg ellen.

Kapcsolódó

Ez ellen a csapat ellen kezdi meg idegenben a párharcot a Vidi, a hírek szerint telt ház, 45 ezer néző előtt (kezdés: 20.30). Szerda este Michael Boris a RheinEnergieStadionban tartott edzést csapatának, a helyi lap, az Express pedig megjegyzi cikkében, a keret többsége ámulattal az arcán lépett be az arénába. A meccsen viszont már más lesz a helyzet, derült ki Dárdai Palkó szavaiból.

Nem azért jöttünk, hogy a stadionban gyönyörködjünk, hanem, hogy olyan eredményt érjünk el, amivel jó helyzetben lehetünk a visszavágón

– mondta a játékos, aki két gólnál és négy gólpassznál jár eddig a szezonban.

Boris arról beszélt, hogy változó alakzatokban lépett pályára eddig a szezonban a Köln, így majd a meccs ad választ arra, milyen védelemmel lehetne megállítani, de az is biztos, hogy nem csak a védekezéssel akar foglalkozni a Fehérvár.

Direkt választottunk erős ellenfeleket a felkészülés során, mint például a Fenerbahce, az Arisz Limasszol vagy a Galatasaray. Egy Bundesliga-csapat, mint a Köln más játékerőt képvisel, mint az NB I-es klubok, de azt gondolom, készen állunk a mérkőzésre

– mondta a Vidi vezetőedzője, akinek csapata az NB I legutóbbi fordulójában komoly, 4-0-s vereséget szenvedett el a Ferencváros otthonában.

Kapcsolódó
Fehérvár-edző: A Fradi-meccsnek az első félidő után vége volt
Lehet, hogy egyik kulcsemberét is elveszítette a Fejér megyei csapat.

Baumgart arról beszélt a sajtótájékoztatóján, hogy a Köln számára nem adatik meg minden szezonban, hogy elérje egy európai kupasorozat csoportkörét, így mindenki nagyon boldog és lelkesen készül a párharcra. Annak pedig kifejezetten örülnek, hogy már nem él az idegenben szerzett szabálya.

Ez mindenképp a mi játékunknak kedvez, mivel mindkét meccsen támadólag akarunk fellépni. Aki több gólt lő, az megy tovább. Ezt pozitívnak látom, nem kell számolgatni és taktikázni az idegenben szerzett gólok miatt.

A kölniek vezetőedzője dicsérte a magyar válogatott közelmúltbeli eredményeit és a magyar futball történelmét, és megjegyezte, a futballunk technikás, épp ezért nem szabad hagyni kibontakozni a Fehérvárt sem. A Vidiről azt mondta, jól szervezett csapat, amely jó tempóban játszik és gyorsak a szélsőik, de a Köln célja, hogy a saját játékát nyújtsa.

Komoly intenzitás, magasan indított védekezés, nyomást akarunk rájuk helyezni a pálya minden egyes pontján – így néz ki a mi játékunk. Most is erre készülünk

– mondta a kölniek vezetőedzője, akit a rotációról is kérdeztek, mire csak annyit felelt: az aktuálisan legerősebb tizenegyet rakja a pályára.

Király Gábor szerint fejlődött Michael Borisszal a Fehérvár

A válogatottsági társrekorder Király Gábort kérdezte a magyar futballról és a Fehérvárról az Express. A Herthánál és az 1860 Münchennél is megfordult egykori kapus azt mondta, a klubok az elmúlt években már rendre ott vannak az európai csoportkörökben, azt viszont nehezen tudná megmondani, a Fradi vagy a Vidi hol végezne a Bundesligában, a középmezőnyt tippelte meg számukra.

 

A fehérváriakra kitérve azt mondta, látványosan fejlődött a csapat Michael Borisszal. Szabics Imrének még kevés tapasztalata volt, de aztán az edzőváltás után stabilabb és eredményesebb lett a játék.

 

Király szerint az előnyt jelenthet a Fehérvár számára, hogy a közelmúltban több nemzetközi selejtezős tapasztalata van a csapatnak, az viszont mindenképpen fór a Köln számára, hogy jóval erősebb bajnokságban szerepel, így hétről hétre erősebb csapatokkal találkozik.

Olvasói sztorik