Élő Magyar foci

Öngóllal kapott ki a magyar válogatott az idei első meccsén

Szirtesi László/Getty Images
Szirtesi László/Getty Images

A világbajnoki résztvevő Szerbiával játszotta első mérkőzését 2022-ben a magyar válogatott, amelyen végül 1-0-ra kikapott.

Marco Rossi szövetségi kapitány először hívta be a jelenlegi szezonban 23 gólig jutó Ádám Martint, a Debrecenben alapemberré váló Baráth Pétert, valamint meghívást kapott a honosított Callum Styles is. Egyikük sem került azonban a kezdőbe. A szerbeknél akad pár hiányzó, de így is topligás játékosokkal teletűzdelt csapat vár a magyarokra.

Brusztolós, egészen komoly iramú mérkőzést hozott az első félidő, de kevés helyzettel. Az első negyedórában volt egy kis pörgés, először Szalai Ádám fejesét védte Vanja Milinkovics-Szavics, majd Kosztics gólját nem adta meg a bíró pár perccel később lökés miatt. Sallai Roland is lesen kapott labdát, de egyébként is kivédte az ő próbálkozását is Milinkovics-Szavics.

Ezután főleg a szerbek domináltak, a magyaroknak csak egy-egy kontrából lehetett volna esélyük a gólra. Ez megbosszulta magát, mert egy szöglet után Alekszandar Mitrovics lövését ugyan bravúrral kitolta a felső lécre Gulácsi Péter, a labda lepottyant, Nagy Zsolt pedig nem találta el jól, mert zavarta a kapusa. A védő lábáról a saját gólvonalunk mögé esett a labda, hiába kanalazta ki onnan Fiola Attila.

Ezután szabadrúgásból, szögletből és egy kavarodás utáni lehetőségből sem tudott egyenlíteni a válogatott, félidőben így 0-1 állt az eredményjelzőn. Térfélcsere után jóval kényelmesebb lett a tempó, erről persze tettek is a szerbek, egyrészt cserékkel, másrészt reklamációval is. Valamivel többet volt nálunk a labda, mint az első félidőben, mégis a szerbek előtt adódott lehetőség. Radonjics csapott le a labdára, begyalogolt a tizenhatoson belülre és a menteni igyekvő Botka Endréről Gulácsira pattant a labda. Onnan Botka felkarját érve csorgott le, de Luka Jovics gyenge pöccintését megfogta Gulácsi. Percekig vizsgálta a VAR és a játékvezető is, végül úgy döntött, ha Mitrovics góljánál nem volt kezezés, akkor itt sem.

Ezt követően bejött két újonc is, Ádám Martin nem nagyon találkozott a labdával, Callum Styles viszont nagyon aktívan szállt be a baloldalon. A dekoncentráltság jelei azért mutatkoztak már az utolsó tíz percre, mert Sallai Roland sokadik pontatlan lövése után legközelebb Radonjics lőhetett volna gólt a kontra végén, ám ő sem célzott elég pontosan.

A hajrára már egyértelműen nyomtunk, de ebből több hiba származott, mint lehetőség. Az utolsó, 93. percben Schäfer András indult meg nagy lendülettel, áthámozta magát két szerben, kényszerítőzött Ádám Martinnal és óriási kapufát lőtt. A kipattanó Szoboszlai Dominik elé került, aki viszont hihetetlen, de üres kapu mellé belsőzött. Ezzel véget is ért a meccs, kikaptunk 1-0-ra.

Forrás: sofascore.com

Összességében a szerb válogatott az első félidőben uralta a meccset és ha furcsa góllal is, mergérdemelten szerzett vezetést. A második félidőben több helyzetet is elpackázott, de sajnos nem sikerült megbüntetni őket ezért.

Felkészülési mérkőzés

Magyarország-Szerbia 0-1 (0-1)
Budapest, Puskás Aréna
v.: Filip Glova (szlovák)

Magyarország: Gulácsi – Botka (Kecskés – 80.), Lang, Fiola – Nego (Bolla – 58.), Nagy Á. (Gazdag – 58.), Szoboszlai, Schäfer, Nagy Zs. (Styles – 70.) – Szalai (Ádám – 70.), Sallai (Vécsei – 80.)

Szerbia: V. Milinkovics-Szavics – Veljkovics (Racsics – 77′), Nasztaszics (Terzsics – 65.), Pavlovics (S. Mitrovics – 55.) – Zsivkovics (Jovics – 46.), Lukics (Radonjics – 46.), Sz. Milinkovics-Szavics, Gudelj, Kosztics (Risztics – 46.) – Tadics, Mitrovics

gól: Nagy Zsolt (35. – öngól)
sárga lap: Schäfer (66.), Gazdag (87.)
piros lap: –

Öngóllal kaptunk ki

Brusztolós, egészen komoly iramú mérkőzést hozott az első félidő, de kevés helyzettel. Az első negyedórában volt egy kis pörgés, először Szalai Ádám fejesét védte Milinkovics-Szavics, majd Kosztics gólját nem adta meg a bíró pár perccel később lökés miatt. Sallai Roland is lesen kapott labdát, de egyébként is kivédte az ő próbálkozását is Milinkovics-Szavics.

Ezután főleg a szerbek domináltak, a magyaroknak csak egy-egy kontrából lehetett volna esélyük a gólra. Ez megbosszulta magát, mert egy szöglet után Alekszandar Mitrovics lövését ugyan bravúrral kitolta a felső lécre Gulácsi Péter, a labda lepottyant, Nagy Zsolt pedig nem találta el jól, mert zavarta a kapusa. A védő lábáról a saját gólvonalunk mögé esett a labda, hiába kanalazta ki onnan Fiola Attila. Ezután szabadrúgásból, szögletből és egy kavarodás utáni lehetőségből sem tudott egyenlíteni a válogatott, félidőben így 0-1 állt az eredményjelzőn.

Térfélcsere után jóval kényelmesebb lett a tempó, erről persze tettek is a szerbek, egyrészt cserékkel, másrészt reklamációval is. Valamivel többet volt nálunk a labda, mint az első félidőben, mégis a szerbek előtt adódott lehetőség. Radonjics csapott le a labdára, begyalogolt a tizenhatoson belülre és a menteni igyekvő Botka Endréről Gulácsira pattant a labda. Onnan botka felkarját érve csorgott le, d Luka Jovics gyenge pöccintését megfogta Gulácsi. Percekig vizsgálta a VAR és a játékvezető is, végül úgy döntött, ha Mitrovics góljánál nem volt kezezés, akkor itt sem.

Ezt követően bejött két újonc is, Ádám Martin nem nagyon találkozott a labdával, Callum Styles viszont nagyon aktívan szállt be a baloldalon. A dekoncentráltság jelei azért mutatkoztak már az utolsó tíz percre, mert Sallai Roland sokadik pontatlan lövése után legközelebb Radonjics lőhetett volna gólt a kontra végén, ám ő sem célzott elég pontosan.

A hajrára már egyértelműen nyomtunk, de ebből több hiba származott, mint lehetőség. Az utolsó, 93. percben Schäfer András indult meg nagy lendülettel, áthámozta magát két szerben, kényszerítőzött Ádám Martinnal és óriási kapufát lőtt. A kipattanó Szoboszlai Dominik elé került, aki viszont hihetetlen, de üres kapu mellé belsőzött. Ezzel véget is ért a meccs, kikaptunk 1-0-ra.

Összességében a szerb válogatott az első félidőben uralta a meccset és ha furcsa góllal is, mergérdemelten szerzett vezetést. A második félidőben több helyzetet is elpackázott, de sajnos nem sikerült megbüntetni őket ezért.

Szoboszlai az üres kapu mellé lőtt!

Érezhetően próbál nyomni a hazai csapat, amiben ugyan több a hiba, de szerencsére Radonjics kétszer is rosszul döntött ellentámadásai végén. Az utolsó, 93. percben Schäfer András indult meg nagy lendülettel, áthámozta magát két szerben, kényszerítőzött Ádám Martinnal és óriási kapufát lőtt. A kipattanó Szoboszlai Dominik elé került, aki viszont hihetetlen, de üres kapu mellé belsőzött. Ezzel véget is ért a meccs, kikaptunk 1-0-ra.

Sallai Roland majdnem góllal fejezte be a meccset

A kapuval szemben, nagyjából 17-18 méterről, ballal lőtt, épphogy a kapu mellé. Az igazság kedvéért azért ismerjük el, Milinkovics-Szavics ezen is rajta volt. Ezzel Sallai számára lezárult a meccs, Vécsei Bálint állt be a helyére, Botkát pedig Kecskés váltotta.

Újra Gulácsi védett nagyot

Ezúttal lábbal, Alekszandar Mitrovics próbálta a bal alsóba lőni a labdát, de az RB Leipzig játékosa szép mozdulattal rúgta ki oldalra.

Szinte csoda, de megúsztuk!

Botka kezét érte a labda valóban, ráadásul talán Bolla is lerántotta Alekszandar Mitrovicsot középen. Végül mégsem kapott tizenegyest Szerbia.

Te jó ég, mit úsztunk meg! Vagy mégsem?

Radonjics húzott el a jobb oldalon, a középre lőtt labdát Botka próbálta kirúgni, de nem találta el. Jovics pöckölte bele Gulácsiba, óriási ziccert puskázott el a Real Madrid sztárja. A gond csak az, hogy megnézi a bíró videón, hogy kezezett-e Botka Endre.

Sallai várt nagyon sokat

Labdaszerzés után Szoboszlai passzolt Sallainak, aki lopta a távolságot, de csak akkor indította jobb szélen Bollát, amikor már lesre futott a szélső. Ha picit előbb kapcsol, egy veszélyes centerezés is kijöhetett volna belőle. Jól tükrözi azért a magyar csapat támadásait a jelenet, egy kicsit tanácstalannak, ötlettelennek és sajnos helyenként statikusnak tűnnek a mieink.

Marco Rossi is változtat

Bolla Bendegúz és Gazdag Dániel állt be, előbbi Negót, utóbbi Nagy Ádámot váltotta, tehát posztra cserélt Rossi.

Sallai lőtt elsőként kapura a második félidőben

Egy lekészítés volt pontatlan, ami így pont Sallai elé került, a Freiburg csatára pedig nem erőből oldotta volna meg a feladatát, hanem belsővel akart a bal fölsőbe tekerni. Állítgatás nélkül lőtt, de sajnos nem találta el a kaput cirka 18 méterről.

Picit többet van nálunk a labda

Az első öt perc meglehetősen eseménytelenül zajlott a második félidőben, de legalább többet volt nálunk is a labda. Pontosan 50 százalékban.

Ennyi fért bele az első féldiőbe

Brusztolós, egészen komoly iramú mérkőzést hozott az első félidő, de kevés helyzettel. Az első negyedórában volt egy kis pörgés, először Szalai Ádám fejesét védte Milinkovics-Szavics, majd Kosztics gólját nem adta meg a bíró pár perccel később lökés miatt. Sallai Roland is lesen kapott labdát, de egyébként is kivédte az ő próbálkozását is Milinkovics-Szavics. Ezután főleg a szerbek domináltak, a magyaroknak csak egy-egy kontrából lehetett volna esélyük a gólra. Ez megbosszulta magát, mert egy szöglet után Alekszandar Mitrovics lövését ugyan bravúrral kitolta a felső lécre Gulácsi Péter, a labda lepottyant, Nagy Zsolt pedig nem találta el jól, mert zavarta a kapusa. A védő lábáról a saját gólvonalunk mögé esett a labda, hiába kanalazta ki onnan Fiola Attila. Ezután szabadrúgásból, szögletből és egy kavarodás utáni lehetőségből sem tudott egyenlíteni a válogatott, így a szerbek egy öngóllal vezetnek a félidőben.

Nem sikerült gyorsan egyenlíteni

Ez már biztos. Pedig próbálkozhattunk szabadrúgásból, szögletből és egy kavarodás után olyan 12-14 méteres lövésből is, de Szalai Ádám lövése a kapufa mellett suhant el. Percek maradtak már csak.

Egészen szürreális gólt kapott a magyar válogatott

Szöglet utáni csúsztatás hullott Alekszandar Mitrovics elé, aki combbal vette át a labdát, de talán kézzel is. A rövid fölsőt vette célba, amit Gulácsi Péter nagy bravúrral tolt fölső lécre, csakhogy a labda éppen a földön fekvő Gulácsira esett és Nagy Zsolt megpróbálta kirúgni, de megzavarta a kapus. A gólvonalunk mögé pattant, hiába rúgta ki onnan Fiola Attila. Mivel van VAR, vizsgálták az esetet, de nem ítéltek kezezést. Ezzel vezet Szerbia.

Egy pici hiányzott csak a magyar támadásból

Fiola vette észre remekül Nagy Zsoltot, aki az átvétellel jó helyzetbe került, az erősen visszagurított labdája felperdült, Szalai Ádám harcosan odaugrott, de ezután tisztázni tudott Nasztaszics. Csak egy picivel pontosabb lekészítés kellett volna egy jó kis lövéshez. Ehelyett Sallai vett le egy labdát a tizenhatoson belül, de passzából Nego hiába lőtt kapura, levágódott a blokkról.

Egész komoly a tempó

Főleg a szerbek nyomnak, de amikor labdát szereznek a mieink, egészen veszélyes a magyar csapat is. Legutóbb csak azért nem sikerült lövésig vinni egy akciót, mert Loic Nego pontatlan passzát olvasta Pavlovics. Nem sokkal később Zsivkovics kapott egy hatalmasat, amíg ápolták, mindenki frissített egy kicsit.

Érvénytelen gólja már van a szerbeknek

Egy beívelést Botka Endre fejelt ki az ötösünkről, de csak Koszticsig jutott, aki a jobb fölső sarokba bombázott. Csakhogy Mitrovics a levegőben szabálytalankodott Botkával, ezért mi jöhettünk szabadrúgással. Fordulásból helyzetünk is lett, Nagy Zsolt – utólag kiderült, hogy lesről indulva – elhúzott a bal szélen, a centerezése egy elcsúszó védő miatt eljutott Sallaihoz, ő pedig a léc alá lőtt volna, ám Milinkovics-Szavics ujjheggyel védett. A helyzet végén szólt a bírói síp a jelenlegi szabályoknak megfelelően, maradt a 0-0.

Miénk az első komoly helyzet

Nem kímélték egymást a csapatok az első 5-6 percben, aztán egy szögletünkből a szerbek vezethettek volna támadást, ha Schäfer nem borítja föl hátulról Zsivkovicsot. Ezután mégis mi támadtunk egy labdaszerzés után, Sallai Roland kapott jó kiugratást, de két védő mellett megvárta, míg a többiek is felérnek. Szoboszlainak passzolt, majd a visszakapott labdát Szalai Ádám fejére ívelte. A magyar csapatkapitány a kapu jobb oldalát vette célba, de védeni tudott Milinkovics-Szavics – mint kiderült fölöslegesen, Szalai lesen volt a beadás pillanatában.

Gábor Áront idézték a magyar szurkolók a lelátón

Az év első válogatott mérkőzésére a magyar drukkerek is készültek. Gábor Áront idézték, aki azzal kapcsolatban fejtette ki az álláspontját, hogy egyes mesteremberek az 1848-as szabadságharc idején is teljes árat kértek a magyar hadseregtől.

„Ha a haza mindenekfelett, akkor néhány mesterember se emelje magát a haza fölé. Hanem legyen jelszava:

a hazáért mindent a legjutányosabban

– szól az idézet, az utolsó öt szó szerepelt a magyar molinón.

A hazáért mindent a legjutányosabban.

Elrajtolt a meccs

Egy magyar felívelés után a szerbeké lett a labda, de a vendégek két beadásánál is Lang Ádám tudott tisztázni.

Olvasói sztorik