Nemzetközi foci

A Dán Labdarúgó Szövetség emberjogi harcba kezd a vébé évében

Ulrik Pedersen / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Ulrik Pedersen / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A Dán Labdarúgó Szövetség (DBU) 2022-ben minden követ megmozgat, hogy változást idézzen elő Katarban.

A DBU szerdai közleményében kiemelte, hogy története során a leggyorsabban harcolta ki a világbajnoki szereplés jogát, ezt pedig fontos változások előidézésére kívánja használni. A dán válogatott egyetlen szponzora sem kerül rá a csapat mezére, ehelyett a melegítőkön tünteti föl magát, amelyen emberjogi problémákat hirdető szövegek lesznek még olvashatók. A dánok emellett csökkentik a katari utazásokat is, érkezésük kizárólag a sport miatt történik és nem a világbajnokság szervezőinek reklámjának minősül.

Régóta kritikusak voltunk a vb helyszíne miatt, de most további erőket mozgósítunk, hogy a problémákkal kapcsolatban párbeszéd induljon. Jóra akarjuk használni a tényt, hogy ott lehetünk a világbajnokságon. A FIFA és Katar figyelmét is felhívtuk a rendező országban szükséges változásokra, ezt tesszük majd ezután is

– közölte Jakob Jensen, a DBU elnöke.

A dán szövetség 2015 óta küldözget leveleket és kezdeményez meetingeket a katari rendezés miatt, mert az alapvető emberi jogokért akar küzdeni. A világbajnokság helyszínén építkező munkásokat borzasztó körülmények között dolgoztatták, többen meg is haltak. Cikkében felsorolta a DBU, hogy milyen ügyekben nem vesz részt:

  • A válogatott tagjai nem reklámoznak semmilyen katari eseményt, csak olyan mozgalmat, ami a párbeszédet sürgeti.
  • Emberi jogokat hirdető melegítőkön jelennek csak meg a szponzorok.
  • A DBU folyamatosan ellenőrizteti a katari szálloda alkalmazottjainak munkakörülményeit, mert csak olyan intézményben hajlandó megszállni a delegáció, ahol megfelelő tisztelettel és megbecsüléssel bánnak velük. Különösen a bevándorló dolgozóikkal.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik