Magyar foci

Őrülten gazdag szaúdi befektető vette meg a PL-csapatot

FAYEZ NURELDINE / AFP
FAYEZ NURELDINE / AFP

Egy szaúdi befektetőcsoport lett a Premier League-ben szereplő Newcastle United új tulajdonosa.

A Premier League azok után bólintott rá a tulajdonosváltásra, hogy jogi garanciát kért és kapott arra, hogy a szaúdi állam nem folyik bele az angol klub ügyeibe.

Hogy érzékeltessük, mennyire nem kispályás a klubot 300 millió fontért megszerző új befektető: a Manchester City tulajdonosa, Manszúr sejk vagyonát 23 milliárd fontra becsülik, míg a szaúdi befektetőcsoport zászlóshajója, a Public Investment Fund vagyona 300 milliárd fontnál is több.

A Newcastle-szurkolók hatalmas ünneplésbe kezdtek, amikor kiderült, hogy új korszak kezdődik, és az eddigi tulajdonos, Mike Ashley 14 év után elhagyja a fedélzetet.

A Newcastle legendája, Alan Shearer is üdvözölte az új befektetőt, a Twitter-oldalán azt írta: „újra merhetünk reménykedni”.

Persze érthető a Newcastle-drukkerek öröme, hiszen a csapatra ráfér a vérfrissítés, miután hét meccs alatt megszerzett három ponttal az utolsó előtti helyen áll a PL-ben. A Newcastle négyszer nyert bajnokságot, de utoljára az 1926-27-es idényben végzett az élen. A PL-érában két ezüstérem számít a klub legjobb eredményének (1995-1996, 1996-1997).

Az MTI azt írja, Steve Bruce vezetőedző csütörtök este elmondta, felkészült rá, hogy hamarosan meneszthetik a tulajdonosváltás miatt, bár szeretné folytatni, és szeretné megkapni az esélyt, hogy megmutassa az új tulajdonosoknak, mire képes.

„Realistának kell lennem, hiszen lehetséges, hogy új vezetőedzőt szeretnének. Az új tulajdonosok általában új trénert akarnak, elég régóta vagyok a pályán, hogy ezt megértsem” – nyilatkozta a The Daily Telegraphnak a 2019 nyarán kinevezett hatvanéves szakvezető.

Bruce felidézte, amióta először nyilvánosságra kerültek a tulajdonosváltással kapcsolatos hírek, ő azt mondta, ez a legjobb dolog, ami a klubbal történhet.

Természetesen szomorú leszek, ha elveszítem az állásomat, de keserű vagy mérges nem leszek, bármi történjék is

Hozzáfűzte, ez az a munka, amire egész életében vágyott, és bár voltak nehéz időszakok, rendkívül büszke arra, hogy a Newcastle Unitedet irányíthatja, és ez soha nem fog változni.

A kiemelt képen Jaszir al-Rumajjan, a Public Investment Fund vezetője látható.

Olvasói sztorik