Magyar foci

A tervek szerint májusban újraindul az NB I

A tervek szerint május 23-án a Magyar Kupa elődöntőjének első mérkőzéseivel folytatódik a hazai labdarúgóidény, az OTP Bank Liga pedig május 30-án a 26. fordulóval kezdődhet újra.

A magyar szövetség (MLSZ) honlapjának hétfői beszámolója szerint a bajnokságban a Ferencváros két korábban elmaradt bajnokiját a Magyar Kupa-elődöntőkkel azonos időszakban játsszák le.

A női NB I-ben csak a Bajnokok Ligája-indulás eldöntéséhez szükséges mérkőzéseket rendezik meg. A koronavírus-járvány közepette a tömeges érintkezés továbbra is komoly veszély, ezért a futsal és a szabadtéri amatőr, valamint utánpótlás-bajnokságok idénye befejeződik.

A férfi NB I március közepén, a 25. forduló után szakadt félbe, ám a címvédő és listavezető FTC-nek a Debrecen és az Újpest elleni találkozóit is pótolnia kell.

A férfi nagypályás bajnokságok közül az NB II és NB III-as bajnokságok esetében, a kiírás elveit követve, a félbemaradt bajnokságok záró táblázata alapján jelölik ki a feljutókat és kiesőket, valamint a megyei első osztályokból a feljutókat az NB III-ba.

Kik mehetnek be a stadionba?

A jogszabályban elrendelt zárt kapus mérkőzés rendezésére vonatkozó előírásokat a következőkkel egészítette ki az MLSZ.

 

A kormány rendelet alapján maximálisan 500 személy tartózkodhat a stadion teljes területén, de az egészségügyi kockázatok minimalizálása érdekében a kluboknak a belépők létszámát a lehető legkisebbre kell csökkenteniük. A rendező klubnak egy nappal a mérkőzések előtt egy listát kell küldenie az MLSZ-nek a stadionba belépésre jogosultak névsorával, a szokásos előkészítő munkákat a csapatok stadionba való érkezése előtt legkésőbb egy órával be kell fejezni.

 

A stadiont a rendező klubnak két egymással nem érintkező, egymástól jelentős távolságra eső területre (zónára) kell felosztania.

 

  • Az egyik zónába tartozik a játéktér, az öltözők, a játékoskijáró és valamennyi olyan helység, amely a mérkőzés lebonyolításához elengedhetetlenül szükséges. Ide csak a játékosok, a szakmai stáb tagjai, a játékvezetők és a mérkőzés megrendezéséhez elengedhetetlenül szükséges technikai személyzet jogosult tartózkodni. Ebbe a zónába csak olyan személy léphet be, akin legfeljebb a mérkőzés előtt 24-36 órával az előírt tesztet elvégezték és annak eredménye negatív.
  • A másik zónába egyrészt a szervező klub által korlátozott számban akkreditált újságírók, tévé közvetítés munkatársai, üzemeltető személyzet, tűzoltók stb., másrészt a sportszervezetek hivatalos vezetői, tulajdonosai, tagjai és szponzor vendégek léphetnek be. A stadion mindkét zónájában kötelező az általános járványügyi szabályok betartása (pl. az adott méretű helységben tartózkodók száma, egészségügyi maszk viselése, higiéniai előírás betartása stb.) A második zónába belépők számára a vírus teszt nem kötelező, ugyanakkor a stadionba való belépés előtt írásban nyilatkozniuk kell, hogy nincs COVID-19 betegségre utaló tünetük. A zónába belépőknek az általános járványügyi szabályokat a legszigorúbban be kell tartaniuk. Ezeknek az előírásoknak a betartásáért nemcsak az egyének, hanem a feltételek megteremtésével a klubok is felelősek.

Egy adott mérkőzésen a zónák között az átjárás szigorúan tilos! Minden esetben a hazai klub felel a megfelelő elválasztás biztosításáért. Az intézkedések a labdarúgó közösség érdekeit, egészségének védelmét szolgálják, azok betartásáért a mérkőzést rendező klub felel, az esetleges szabálysértések fegyelmi eljárást vonnak maguk után, írja az mlsz.hu

Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor

Olvasói sztorik