Nemzetközi foci

Az angol válogatott kész levonulni a pályáról, ha úgy látja jónak

A világ labdarúgásában élénk vita zajlik arról, hogyan oldják meg a rasszista bekiabálások okozta feszültséget a mérkőzések közben. Az angol válogatott szövetségi kapitánya számos színesbőrű játékost irányít, ezért külön találkozót hívott össze hétfőn a csapat tagjainak a témában.

Az UEFA protokollja szerint a futballistáknak a csapatkapitányt kell értesítenie, aki aztán a játékvezetővel megbeszéli a továbbiakat. Ha a bíró úgy látja jónak, megállíthatja a játékot, hogy a közönséget figyelmeztesse. Amennyiben másodjára is panasz érkezik a lelátóra, levonulnak a csapatok a pályáról és csak a bírótól függ, hogy befejezik-e a meccset.

Tammy Abraham, a Chelsea csatára szerint azonban az angolok ennél is drasztikusabb módon lépnek majd fel a pénteki Csehország és a hétfői Bulgária elleni Eb-selejtezőkön.

Harry Kane külön kiemelte, ha bármi miatt rosszul érezzük magunkat, szóljunk és együtt kitaláljuk, pályán maradunk-e, vagy mind lesétálunk. Egy csapat vagyunk, ha egyikünket atrocitás éri, akkor a csapatot, vagyis mindannyiunkat atrocitás ér. Úgy gondolom az UEFA szabályzata túlságosan megengedő, túl sok teret enged annak, hogy kimagyarázzák magukat az emberek, pedig ez a viselkedés elfogadhatatlan

– idézi a Sky Sports az angol csatárt.

Persze mindez nem jelenti azt, hogy biztoan levonulnak majd az angolok a következő két Eb-selejtező egyikén, de akkor sem lepődünk meg, ha nem fejeződnek majd be ezek a találkozók. Az Európa-bajnoki selejtezőkben eddig százszázalékos angol csapat új precedenst teremthet akár, ha csakugyan úgy dönt, nem játssza le valamelyik mérkőzését.

Kiemelt kép: Robin Jones/Getty Images

Olvasói sztorik