Hírek

Megtört a bajnokok sorozata

A Videoton tizenegyesekkel hódította el a Szuperkupát.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Jubileumhoz érkezett a Magyar Szuperkupa. A húsz éves sorozat tizenharmadik döntőjét rendezték július 11-én, Székesfehérváron. A találkozó két résztvevője a magyar bajnoki címvédő és kupagyőztes Debrecen, és a szuperkupa címvédő Videoton volt. A csapatok eddig két alkalommal találkoztak egymással ebben a sorozatban, mindkétszer a Debrecen győzött. Volt tehát min javítania a hazai pályán játszó Videotonnak.

Ennek ellenére hamar megszerezte a vezetést a vendég Debrecen. A mérkőzés második percében Bódi Ádám volt eredményes egy keresztbe lőtt labdából. A találkozó első félidejét meg is pecsételte ez a találat, alig jegyezhettünk fel említésre méltó eseményt ebből a játékrészből. A Videoton valamivel többet birtokolta a labdát, de Torghelle Sándort nehezen tudták megjátszani csapattársai, a befejezésekbe rendre hiba csúszott. A kiegyenlített mezőnyjátékot hozó félidő után 1-0-s vezetéssel vonulhatott szünetre a bajnoki címvédő DVSC.

A második félidőre egy jóval támadóbb szellemű Videoton futott ki a gyepre. Azonban a hazaiak sokáig még így sem találták a fogást masszívan védekező ellenfelükön. A gólcsendet Kovács István törte meg a 70. percben, egy kipattanóra csapott le a csereként beálló fiatal támadó. A félidő krónikájához tartozik, hogy a Debrecen ezt a játékrészt is szabályos góllal nyitotta, viszont a játékvezető nem adta meg a találatot. A Videoton gólját követően ismét enyhült a fehérváriak fölénye, mezőnyben folyt a játék, sok szabálytalansággal, játékmegszakítással, az eredmény pedig nem változott.

A rendes játékidőt rögtön a tizenegyesrúgások követték, ahol a Videoton játékosai nem tudtak hibázni, míg a debreceni gólszerző, Bódi Ádám igen, így végül a Magyar Kupa győztes Fehérvár hódította el a Szuperkupát.

A találkozót megtekintette Tiber László is, a Rangado.hu állandó szakértője:

– A két félidő két teljesen eltérő részre osztotta a mérkőzést – kezdte értékelését a Videoton egykori játékosa. – Az első játékrészben egy védelmi hiba után – belógott a balhátvéd – gyorsan megszerezte a vezetést a Debrecen. Ezután visszaálltak a hajdúságiak, és ügyesen lezárták a középpályán a területeket. A Videoton ezzel nem tudott mit kezdeni, a játékosok rendre rossz megoldásokat választottak a mérkőzés ezen szakaszában. A játékvezető munkáját sem tudom dicsérni, sajnos Bognár Tamás azzal, hogy lapok nélkül, szóban fegyelmezte a játékosokat, teljesen kiengedte a mérkőzést a kezéből. Mint mondtam, a játék képére rányomta a bélyegét a gyors debreceni gól, egy-egy veszélyes szabadrúgáson kívül nem láthattunk más helyzetet. A második játékrészben jól nyúlt a meccsbe a fehérvári vezetőedző. Kovács István egy kellő potenciállal rendelkező, ügyes támadó, az ő beállításával aktívabb lett elől a Videoton. Nikolics pályára lépése is jót tett a csapatnak, megosztotta a védők figyelmét, így Torghelle Sándor végre egy kis levegőhöz jutott a bekkek szorításában. Ez a váltás meg is hozta a várt gólt. Ezután már csak a sárga lapok domináltak, a játékvezető nem tudott úrrá lenni a találkozón. Nem is véletlen, hogy Paolo Sousa nem jött ki a második félidőre, valószínűsítem, hogy nem akarta elvonni játékosai figyelmét folyamatos reklamálásaival. Sajnos ez a játékvezető hibája, nem tudta kézben tartani a mérkőzést, ami egyik edzőnek sem volt ínyére. A tizenegyespárbajhoz sok mindent nem lehet hozzáfűzni. A Videoton nem hibázott, míg a vendégeknél Bódi kihagyta a büntetőt. Emiatt sosem szabad okolni egy játékost, bárki hibázhatott volna a rúgók közül.

Összességében egy jó kupahangulatú találkozót láthattunk, közepes irammal. Az első félidőben azt éreztem, amit az előző szezonban folyamatosan: a Debrecen egységesebbnek tűnt, az jött le a játékukból, hogy előrébb járnak a felkészülésben. Ennek legfőképp azaz oka, hogy állandóság jellemzi a csapatot, nincs nagy játékosmozgás az együttesnél, célirányosan, posztra igazolnak a vezetők, és emellett bátran nyúlnak a fiatalabb játékosokhoz is. A második félidőben már feljött a Videoton, többször is ráerőltették akaratukat a debreceniekre. Az iram, mint mondtam, közepesre sikerült, de ez nem róható fel negatívumként a csapatok számára. A két gárda első tétmérkőzését játszotta a szezonban, ráadásul mindkét együttes rövidesen a nemzetközi kupákban is megméretteti magát. Úgy vélem, mindketten sikerrel vehetik majd a soron következő párharcukat – zárta szavait Tiber László.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik