Hírek

Stressztűrő-képesség hiányában…

Csuhay József szerint játékos-pályafutása során kimerítette a szerencsefaktorát.

Kapcsolódó cikkek

Jelenleg a szülővárosa utánpótlás-nevelő klubjában, az Egri Focisuli Egyesületben dolgozik edzőként az 54 éves Csuhay József. A Videoton legendás UEFA Kupa-ezüstérmes védője korábban az U15-válogatottnál, Kuvaitban, A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémián, illetve a hevesi megyeszékhely felnőtt csapatánál is tevékenykedett. 2001-től a régi Bozsik Program instruktora, jelenleg pedig megyei szakmai igazgatója. Megszerezte az UEFA A-licencet, de a Rangadó.hu érdeklődésére elmondta, két alapvető dolog is hiányzik számára ahhoz, hogy sikeres legyen a felnőtteknél.

– Két évvel ezelőtt miért kellett távoznia Felcsútról?
– Szerintem úgy ítélték meg, hogy nem én vagyok az, aki kell nekik. Ez teljesen természetes, ahol sok pénz van, ott eredményt várnak – vélekedett a Rangadó megkeresésére Csuhay József. – Az ember nem mindig tud megfelelni elvárásoknak… Voltam felnőtteknél is edző a kilencvenes években hét-nyolc esztendeig, de nekem nincs olyan stressztűrő-képességem, ami oda szükséges, és azóta inkább az utánpótlásban dolgozom. Ez sokkal közelebb áll hozzám. Lehet, hogy hülyeség, de mivel a játékos-pályafutásom elég jól sikerült, elképzelhető, hogy a szerencsefaktoromat ott kimerítettem, márpedig az edzősködéshez jó adag szerencse is kell!

– Milyen mostanság az egri labdarúgásban dolgozni?
– Két korosztályban mintegy negyven gyerekkel foglalkozunk. A felnőtt csapat 2000 óta nem is egyszer megszűnt, vagy a megye kettőben szerepelt, tehát ritkán látható mélységbe süllyedt, de most végre kiszámítható és biztos a háttér Jámbor Jánosnak köszönhetően. Bízom benne, hogy a pletykákkal ellentétben még sokáig a városban marad!

– Egykori csapata, a Videoton tavaly bajnok lett, aztán szinte a teljes keret kicserélődött, az edzővel együtt…
– Érdekes lesz a tavasz, hiszen a szezon előtt nyilván azt várták a vezetők, hogy minimum egy sorozatot simán megnyerjenek, illetve abban bíztak, hogy a bajokságban megvédik az elsőségüket. Nem lehetetlen feladat, van még esélyük, ha nem is sok. A Magyar Kupa ugye elszállt, a Ligakupának pedig szakmailag a legkisebb az értéke… De ahogy figyelem a klubnál zajló eseményeket, ha ebből sem lesz semmi, Paulo Sousa akkor is marad.

Csuhay József

Már 11 évesen az Egri Sportiskola játékosa volt. A székesfehérváriak 1980-ban az Eger SE-ből igazolták át. Az 1983–1984-es idényben a Videotonnal harmadikok lett a bajnokságban, így a következő szezonban az UEFA Kupában indultak, egészen a döntőig meneteltek, és ezüstérmesek lettek a Real Madrid mögött. Csuhay a 12 mérkőzésből két sárgalap miatt csak az itthoni, Manchester United elleni meccset hagyta ki. Az elődöntőben a szarajevói Zseljeznyicsar ellen a 88. percben szerezte a továbbjutást jelentő gólt.
1986-ban, a mexikói világbajnokság után a Honvédhoz igazolt. Itt kétszeres bajnok és egyszer MNK-győztes lett. 1990-ben hagyta abba az aktív sportot. A magyar válogatottban 1983 és 1988 között 11 alkalommal szerepelt. Tagja volt az 1982-es spanyolországi, és 1986-os mexikói világbajnokságon résztvevő csapatnak. 1984-ben kétszeres olimpiai válogatott.

Olvasói sztorik