Válogatott

Nem akármilyen meccsre készül ma Dzsudzsák Balázs

Századszor léphet pályára a válogatottban az együttes csapatkapitánya.

Ha ma este pályára lép, Dzsudzsák Balázs is belép a százszoros magyar válogatottak szűkkörű klubjába – jelezte az MLSZ honlapja összefoglaló cikkében.

A száz válogatottság évtizedeken keresztül elérhetetlen álomhatár volt a magyar labdarúgók számára, az első százszoros válogatott Bozsik József után hosszú egy emberöltőn keresztül senkinek sem sikerült elérnie ezt a mérföldkövet. Fazekas László megközelítette ugyan a nyolcvanas évek elején a száz válogatott fellépést, de végül csak 92-ig jutott el.

Csak a 2010-es években kerültek ismét a „századosság” közelébe magyar játékosok: Gera Zoltán és a még ma is aktív, de a válogatottságtól már visszavonult Juhász Roland csak néhány meccsel maradt le róla, Király Gábor azonban nemcsak elérte, de túl is szárnyalta ezt a számot, 108 fellépéssel jelenleg ő a futballtörténelem legtöbb válogatottsággal rendelkező labdarúgója. A mai napon háromra bővülhet a százasok klubja: amennyiben Dzsudzsák Balázs pályára lép a horvátok ellen, ő is eléri a bűvös számot.

Dzsudzsák 2007 júniusában, a görögök elleni Eb-selejtezőn (0-2) mutatkozott be a nemzeti csapatban, csereként beállva. Bő két hónappal később, az Olaszország elleni győztes (3-1) hazai felkészülési meccsen már kezdő volt, és innentől kezdve szinte elképzelhetetlen volt nélküle a magyar válogatott. A szerencse is mellé szegődött, mert elkerülték a hosszú kihagyással járó sérülések, így 2007 óta nem telt el úgy év, hogy ne lépett volna legalább ötször (a tavalyi évet megelőzően legalább hétszer) pályára a nemzeti csapatban. A bemutatkozás óta eltelt időszakban folyamatosan kulcsembere volt az együttesnek, ezt mutatja az is, hogy 99 eddig válogatott fellépéséből 92 alkalommal a kezdőcsapat tagja volt (sőt: 2008 novembere és 2018 novembere csak egyszer lépett pályára csereként).

Negyvennegyedik válogatott meccsén, 2012 júniusában (Írország ellen játszottunk 0-0-t itthon felkészülési találkozón) első alkalommal húzhatta fel a karjára a csapatkapitányi karszalagot, azóta negyvenszer volt ő a válogatott „csékája”.

Első gólját is a görögök ellen szerezte, 2008 májusában (3-2) egy hazai felkészülési mérkőzésen, azóta összesen húsz alkalommal vette be az ellenfelek kapuját a nemzeti csapatban. Dzsudzsák Balázs pályafutása során egy alkalommal szerzett két gólt a válogatottban, méghozzá az egyik legfontosabb mérkőzésén: a 2016-os Európa-bajnokságon, a portugálok elleni csoportmeccsen (3-3).

És ami biztató lehet a horvátok elleni mérkőzés előtt: amellett, hogy most is egy „legfontosabb” mérkőzés vár a válogatottunkra, a magyar és a horvát csapat legutóbbi, 2016-es felkészülési találkozón (1-1) éppen Dzsudzsák lőtte a mieink gólját…

Eb 2020, E-csoport, második forduló:

Magyarország–Horvátország
Helyszín: Groupama Aréna, kezdés: 18.00
Játékvezető: William Collum (skót)

Az E-csoport állása:

1. Szlovákia 1 1 2–0 +2 3
2. Horvátország 1 1 2–1 +1 3
3. Wales 0 0–0 0 0
4. Azerbajdzsán 1 1 1–2 –1 0
5. MAGYARORSZÁG 1 1 0–2 –2 0

A magyar válogatott kerete:

Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Kovácsik Ádám (Mol Vidi FC).
Védők: Baráth Botond (Sporting KC – Egyesült Államok), Bese Barnabás (Le Havre AC – Franciaország), Kádár Tamás (Dinamo Kijev – Ukrajna), Korhut Mihály (Arisz – Görögország), Lang Ádám (CFR Cluj – Románia), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Vinícius (Mol Vidi FC).
Középpályások: Gazdag Dániel (Bp. Honvéd), Holman Dávid (Slovan Bratislava – Szlovákia), Kalmár Zsolt (DAC – Szlovákia), Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), Kovács István (Mol Vidi FC), Nagy Ádám (Bologna – Olaszország), Pátkai Máté (Mol Vidi FC), Szoboszlai Dominik (Red Bull Salzburg – Ausztria).
Támadók: Balogh Norbert (APOEL – Ciprus), Dzsudzsák Balázs (Al-Ittihad Kalba – Egyesült Arab Emírségek), Holender Filip (Bp. Honvéd), Nagy Dominik (Legia Warszawa – Lengyelország), Németh Krisztián (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Szalai Ádám (Hoffenheim – Németország), Varga Roland (Ferencváros).

További program:
Június 8., szombat
15.00: Horvátország–Wales
18.00: Azerbajdzsán–Magyarország
Június 11., kedd
18.00: Azerbajdzsán–Szlovákia
20.45: Magyarország–Wales
Szeptember 6., péntek
20.45: Szlovákia–Horvátország
20.45: Wales–Azerbajdzsán
Szeptember 9., hétfő
18.00: Azerbajdzsán–Horvátország
20.45: Magyarország–Szlovákia
Október 10., csütörtök
20.45: Horvátország–Magyarország
20.45: Szlovákia–Wales
Október 13., vasárnap
18.00: Magyarország–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Horvátország
November 16., szombat
18.00: Azerbajdzsán–Wales
20.45: Horvátország–Szlovákia
November 19., kedd
20.45: Szlovákia–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Magyarország

Kiemelt kép: mlsz.hu

Olvasói sztorik