Válogatott

Kleinheisler László egyetlen aláírása nagy kalamajkát okozhat

A válogatott játékos korábbi klubjára rácsapta az ajtót. Nem életszerű, hogy a kazah bajnok Asztana simán elengedi, így meglehet UEFA-ügy lesz az átigazolásból. Kinek mi az érdeke, kinek miért jó, ha a középpályás Eszékre költözik?

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a 23-szoros magyar válogatott Kleinheisler László váratlanul és egyoldalúan szerződést bontott korábbi csapatával, és a kazah Asztanától a Mészáros Lőrincet is a tulajdonosok között tudó NK Osijekhez igazolt.

A váltás nem a megszokott, békés mederben zajlott, hanem a labdarúgó egyoldalúan bontott szerződést, amely kapcsán a horvát bajnokság második helyezettjének honlapja is megjegyzi:

klubunk várhatóan megkapja a szükséges dokumentumokat, de ha az Asztana megtagadja a regisztrációt, úgy az UEFA dönt majd az átigazolás véglegesítéséről.

Azaz Kleinheisler eszéki szerződéskötését illik fenntartással kezelni, egyelőre, mert még akár nemzetközi kalamajkát is okozhat addig, amíg vagy a kazah klub, vagy az európai szövetség rá nem bólint véglegesen az új, 3,5 évre kötött kontraktusra.

Kleinheislert imádták Kazahsztánban

Az eszéki honlap által is csak „magyar Scholes-nak” nevezett középpályás december óta folyamatosan témát szolgáltat, felmerült az is, az orosz bajnokság élcsapatához, a Zenit Szentpétervárhoz igazol.

Orosz sztárcsapatban folytathatja Kleinheisler László
Nem akárki nézte ki magának a 23-szoros magyar válogatottat.

A kazah portálok január elején tényként közölték: másfél millió euróért szerződik majd új csapatába. Ez két dolgot jelent:

Az nso.hu kazah újságírókra hivatkozva úgy értesült, hogy az Asztana bajban van, több játékosnak is tartozik, miközben tulajdonosváltás történt a klub élén. Az új befektetői kör komoly erőfeszítéseket tett Kleinheisler megtartásáért, vagy éppen azért, hogy a Zenit felé történő 1,5 millió eurós értékesítése révén pénzhez, így levegőhöz jusson. A lap forrásai állítják a hét elején még tárgyaltak a játékossal, próbálták rendezni, átütemezni a felé fennálló tartozásukat – ehhez képest hoppon maradtak.

Ezért egyáltalán nem életszerű, hogy a kazahok simán átküldik Kleinheisler szükséges átigazolási papírjait az NK Osijeknek.

Miért léphetett le Kleinheisler?

A labdarúgás nemzetközi szabályai szerint, ha egy klub hatvan napnál tovább tartozik egy játékosa felé, úgy az jogorvoslatért fordulhat az UEFA, vagy a FIFA felé, de ha kilencven napnál is tovább tartozik a klub, úgy egyoldalúan szerződést bonthat.

Kleinheisler minden bizonnyal ezt a 90 napos határidőt használta ki. Ha a klub tényleg több, mint 90 napos tartozást halmozott fel, kicsúszott a határidőből, akkor az NK Osijeknek és a 24 éves középpályásnak nincs mitől tartania, az UEFA minden bizonnyal még akkor is kötelezi az Asztanát a papírok kiadására, ha nekik ez nem tetszik.

Ha azonban a kazah klub elő tud húzni valamit a kalapból, amivel be tudja bizonyítani, hogy határidő előtt történt a klubváltás, úgy alighanem hosszas nemzetközi jogi csatározás kezdődik, amely vesztese mindenképp a játékos, aki két szék között a pad alá kerülhet – még akkor is, ha a döntés az lesz, hogy vissza kell menjen Kazahsztánba.

Így látják a szurkolók – így látjuk mi

A Sóstó felett az ég – Videoton blog teljesen más megközelítésbe helyezte Kleinheisler László átigazolási ügyét. A szerkesztők nem kis éllel úgy fogalmaztak:

Kleinheisler Lászlónak elsőként sikerült összehozni a NER Grand Slamet: Vidi, Felcsút, Fradi, Eszék. Gratulálunk!

Közzétette: Sóstó felett az ég – Videoton blog – 2019. január 17., csütörtök

A gazdaságpolitikai csipkelődésen túl a poszt alatt az egyik hozzászóló azt is megjegyzi, Kleinheisler magyarázata, miszerint Eszék közel van és ez fontos számára, mert így a válogatottba frissebben érkezhet haza, nem más, mint etetés: „Felvállalni, hogy a tehetségét a könnyű lére cseréli egy komolyabb kihívás helyett, az nem megy” – írta egy hozzászóló.

Az nso.hu-n balage888 úgy látja: „Manapság inkább már az a meglepő ha egy játékos erősebb bajnokságba igazol. Az hogy eggyel vissza lép inkább már megszokott. Igazuk is van lóvé a zsebbe akkor minek erőltessek meg magukat.”

A negatív kritikák mellett azért érdemes figyelembe venni, hogy az NK Osijek abban a horvát bajnokságban második, amely semmivel sem gyengébb, mint a kazah, sőt, inkább 3-4 élcsapat alkotja az élvonalát, mintsem kettő. Ráadásul a déli szomszédunk évente több játékost ad el nyugat európai klubokba, mint ahány transzfert rögzített a magyar bajnokság az elmúlt húsz évben összesen.

Az NK Osijek új vezetése például idén négy labdarúgót értékesített, összességében 8,25 millió euróért:

  • Haris Hajradinovic (bosnyák-macedón) – 2,5 millió – Kasimpasa (török első osztály),
  • Borna Barisic (horvát) – 2,45 millió – Ranges (skót első osztály),
  • Eros Grezda (albán-koszovói) – 2 millió – Rangers (skót első osztály),
  • Mateo Barac (horvát) – 1,3 millió – Austria Wien (osztrák első osztály).

Minden bizonnyal az ingyen megszerzett Kleinheisler Lászlóval is ez a céljuk (feltéve, ha az UEFA rábólint az üzletre).

Ilyen szemmel nézve nem gondoljuk, hogy a válogatott labdarúgó rossz döntést hozott. A tények azt bizonyítják, Eszék nem csak a térképen van sokkal közelebb Európához, de ugródeszkaként használva az európai labdarúgás középosztálya is elérhetőbbnek tűnik onnan, mint Kazahsztánból.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik