Válogatott

Álomgólokkal verte a magyar válogatott a görögöket

Sallai és Kleinheisler is parádés találattal mattolta Barkaszt, megvan az első Nemzetek Ligája-győzelem.

Nemzetek Ligája, C-divízió, 2. csoport, 2. forduló

Magyarország–Görögország 2-1 (2-1)
Groupama Aréna, zárt kapuk mögött. Játékvezető: Danny Makkelie (holland)
Magyarország: Gulácsi – Bese, Lang, Kádár, Fiola – Nagy Á., Kleiheisler, Kovács I. (Pátkai, 80.) – Varga R. (Lovrencsics, 62.), Szalai (Eppel, 69.), Sallai.  Szövetségi kapitány: Marco Rossi.
Görögország: Barkasz – Toroszidisz, Manolasz (Ikonomu, 52.), Papasztatopulosz, Cavellasz (Likojannisz, a szünetben) – Kurbelisz, Buhalakisz – Hrisztodopulosz, Fortunisz, Pelkasz – Donisz (Mitroglu, a szünetben). Szövetségi kapitány: Michael Skibbe.
Gólszerzők: Sallai (15.), Kleinheisler (43.), illetve Manolasz (18.)

Marco Rossi csapatának fel volt adva a lecke a Görögország elleni Nemzetek Ligája-csoportmeccs előtt, a magyar válogatott ugyanis szombaton kikapott Finnországban, sőt saját közönsége előtt legutóbbi három összecsapását elvesztette, és ha kedden is vereséget szenvedett volna, azzal története leghosszabb negatív sorozatát könyvelhette volna el.

Ennek megfelelőn állt hozzá a magyar csapat, a tamperei mérkőzéssel összehasonlíthatatlan első játékrészt produkáltak Szalaiék, jelentős volt a formajavulás. Az első tíz percben mindkét kapu előtt volt egy nagy lehetőség, hazai részről Varga Roland gólját érvénytelenítették, míg Fortunisz két jó csel után 17 méterről alig helyezett a jobb alsó mellé. A 17. percben aztán parádés góllal szereztük meg a vezetést: Varga, Szalai és Bese is fejjel továbbította a labdát, utóbbi Sallai elé, aki tizennégy méterről, kapásból a léc alá lőtt, megszerezve ezzel első felnőtt gólját a válogatottban, 1-0 – érdemes itt megnézni a remek találatot. Az egyenlítés néhány perc múlva már jött is, Fortunisz szabadrúgása után Manolasz emelkedett magasabbra Lang Ádámnál, és lesről gólt fejelt, 1-1.

A szünetig még kis híján Hrisztodopulosz és Manolasz is betalált, ám a magyar csapat mehetett előnnyel a pihenőre, miután egy hatalmas tűzijátékot követően – Varga, Sallai és Kovács is próbálkozott – Kleinheisler 22 méterről parádés gólt lőtt a bal felsőbe, 2-1, a gólt ide kattintva nézheted meg.

A fordulás után szinte végig irányította a mérkőzést Görögország, a magyar csapat láthatóan átadta a területet a kezdeményezésre és kontrákra rendezkedett be. A mezőnyfölény olykor komoly helyzetté nőtte ki magát, az 53. percben például Toroszidisz fejelt picivel fölé, húsz perccel később pedig Pelkasz lőtt a tizenhatoson belülről kiszorított szituációban, ezt Gulácsi védte.

Sallai megszerezte első gólját a felnőtteknél. MTI Fotó: Illyés Tibor

A 75. percben is meleg volt a helyzet, a félidőben a kispadról beszálló gólgyáros, Mitroglu 17 méterről üresen állva lőhetett, szerencsére azonban nem célzott eléggé szélre, így Gulácsi ismét hárított. A hajrában is beszorítottak minket a görögök, Mitroglu például a hosszabbításban fejelt centikkel a jobb kapufa mellé.

A második játékrészben egyértelmű volt a görögök fölénye, ám egy kis szerencsével sikerült megtartani az előnyt, ezzel Magyarország megszerezte az első győzelmét a Nemzetek Ligájában.

Címlapfotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Olvasói sztorik