Válogatott

A finn kapitány nem tudja, mire számíthat a magyaroktól

Szombaton megkezdjük a Nemzetek Ligája-szereplésünket.

Markku Kanerva, a finn válogatott szövetségi kapitánya nem tudja, mire számítson a magyaroktól a két csapat szombati Nemzetek Ligája-nyitányán – írja az MTI.

A tamperei mérkőzésnek otthont adó Ratina Stadionban tartott pénteki sajtótájékoztatón elmondta, sok kérdés van a magyarokkal kapcsolatban, mivel Marco Rossi csak nemrég vette át az együttes irányítását, így nem igazán tudja, mit várjon a riválistól.

Hozzátette, többek között ezért is rendkívül nehéz lenne jósolnia, mint ahogyan arra sem tudott válaszolni, milyen eredménnyel lenne igazán elégedett, hiszen ez függ a mérkőzés képétől.

A szövetségi kapitány a magyarok közül Szalai Ádámot emelte ki, aki a Bundesliga első két fordulójában háromszor volt eredményes, valamint Kleinheisler Lászlót nevezte még meg, mint veszélyes futballistát.

A sajtótájékoztató megmosolyogtató pillanata volt, amikor az egyik magyar újságíró felidézte az elmúlt évtizedek finn–magyar párharcait, melyek az utolsó percekben dőltek el. Ezek közül az 1997-es, emlékezetes világbajnoki selejtezőre – amelyen a magyarok olyan finn öngóllal egyenlítettek és érték el a pótselejtezőt, hogy az utolsó három játékos, aki a labdához ért, kivétel nélkül finn volt – azonnal egy hangos „arra nem emlékszünk” reakció érkezett. Ugyanakkor a tréner kiemelte, 2014-ben Pintér Attila kapitányi debütáló mérkőzésén ott volt a szakmai stábban, amikor is 2-1-re diadalmaskodtak a győri ETO Parkban. Azt is hangsúlyozta, hogy ezek a mérkőzések a múltban történtek és egyáltalán nem gondolnak rájuk, így mentálisan semmilyen hatással nincsenek a játékosokra.

A finn futballisták közül Jukka Raitala, az amerikai bajnokságban érdekelt Montreal Impact védője vett részt a sajtótájékoztatón, aki egy hónappal ezelőtt a Stieber Zoltánnal felálló D.C. United ellen is pályára lépett.

– Nagyon jó játékos, ugyanakkor mi megpróbálunk nem az egyénekre, hanem a teljes csapatra koncentrálni. Azt gondolom, felkészültünk annyira, hogy győzelmet arassunk – nyilatkozta a finn labdarúgó, aki szerint a Nemzetek Ligája fantasztikus lehetőség.

A magyarok szombaton 18 órától Finnországban kezdik meg szereplésüket az először kiírt Nemzetek Ligájában, majd három nappal később a Groupama Arénában – zárt kapuk mögött – Görögország válogatottját fogadják.

Kiemelt kép: Daniel Mihailescu/AFP