Válogatott

Így juthat ki a válogatott az Eb-re

Csütörtökön rajtol a Nemzetek Ligája.

Csütörtökön elrajtol az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) válogatottak számára kiírt új sorozata, a Nemzetek Ligája – írja beharangozójában az MTI.

A Nemzetek Ligájában Európa 55 országának válogatottja négy külön osztályban méri össze tudását. Az A-ban a kontinens 12 legerősebb csapata kapott helyet a tavaly októberben befejeződött világbajnoki selejtezőket követő európai rangsor alapján. A B osztályban az akkor a 13-24. pozícióban található csapatok szerepelnek, míg a C (25-39.) és a D (40-55.) osztályok ennél bővebb létszámmal indulnak.

A válogatottak minden osztályban négy csoportban játszanak oda-visszavágós alapon idén ősszel. Az eredmények alapján a B, C és D osztály csoportgyőztesei feljutnak, az A, B és C osztály csoportutolsói pedig kiesnek.

Az A osztály négy csoportgyőztese jövő júniusban négyes döntőn vesz részt: 5-én és 6-án a két elődöntőt rendezik, majd a 9-ei fináléban eldől, melyik válogatott lesz az új sorozat első bajnoka.

A világranglistán jelenleg 51. magyar válogatott a C osztály 2. csoportjában szerepel. Ellenfelei közül Görögország a 42., Finnország a 62., Észtország pedig a 94. pozíciót foglalja el a nemzetközi szövetség (FIFA) legfrissebb, augusztusban nyilvánosságra hozott rangsorában.

Már az NL-re hangol a magyar csapat Fotó: mlsz.hu

A Nemzetek Ligájában négy Eb-helyet is meg lehet szerezni. Alapesetben minden osztályban a csoportgyőztesek 2020 márciusában elődöntő-döntő rendszerben mérkőznek meg a 2020-as Európa-bajnokság indulási jogáért. Valójában viszont azon csapatok szerepelnek majd a rájátszásokban, amelyek az adott osztályban a legelőkelőbb helyen zártak, de a 2019 őszén záruló hagyományos Eb-selejtezők során lemaradtak a részvételt garantáló első és második helyekről. Ez azt jelenti, ha van egy olyan csoportgyőztes, amely sikerrel vette a hagyományos Eb-selejtezőt, akkor a csoportmásodikok közül a legjobb kerül a helyére a rájátszásba. Ott a legelőkelőbb helyen rangsorolt válogatott fogadja a legalacsonyabb besorolásút – a második a harmadikat –, s a továbbjutás egy meccsen dől el.

A 2020-as kontinensviadalt 12 ország egy-egy városában rendezik, az új Puskás Ferenc Stadion három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek ad majd otthont.

A Nemzetek Ligája csoportjai:

Az A osztály:
1. csoport: Németország, Franciaország, Hollandia
2. csoport: Belgium, Svájc, Izland
3. csoport: Portugália, Olaszország, Lengyelország
4. csoport: Spanyolország, Anglia, Horvátország

A B osztály:
1. csoport: Szlovákia, Ukrajna, Csehország
2. csoport: Oroszország, Svédország, Törökország
3. csoport: Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Észak-Írország
4. csoport: Wales, Írország, Dánia

A C osztály:
1. csoport: Skócia, Albánia, Izrael
2. csoport: MAGYARORSZÁG, Görögország, Finnország, Észtország
3. csoport: Szlovénia, Norvégia, Bulgária, Ciprus
4. csoport: Románia, Szerbia, Montenegró, Litvánia

A D osztály:
1. csoport: Grúzia, Lettország, Kazahsztán, Andorra
2. csoport: Fehéroroszország, Luxemburg, Moldova, San Marino
3. csoport: Azerbajdzsán, Feröer-szigetek, Málta, Koszovó
4. csoport: Macedónia, Örményország, Liechtenstein, Gibraltár

A magyar válogatott programja:

szombat, 18 óra: Finnország–Magyarország
kedd 20.45: Magyarország–Görögország
október 12. péntek, 20.45: Görögország–Magyarország
október 15. hétfő, 20.45: Észtország–Magyarország
november 15. csütörtök, 20.45: Magyarország–Észtország
november 18. vasárnap, 20.45: Magyarország–Finnország

Olvasói sztorik