Válogatott

Leekens: Senkinek nincs garantált helye, nincsenek ajándék meghívók

A magyar válogatott szövetségi kapitánya tartott sajtótájékoztatót a Fehéroroszország elleni találkozó előtt.

Vasárnaptól újra Telkiben készül a magyar válogatott, amely szerdán Fehéroroszországban, míg szombaton a Groupama Arénában lép pályára Ausztrália ellen felkészülési mérkőzésen. Hétfő délután a nemzeti csapat szövetségi kapitánya, Georges Leekens tartott sajtótájékoztatót, ahol ismertette a válogatott felkészülésével kapcsolatos részleteket.

Az előttünk álló két találkozó lesz az utolsó lehetőségünk a kísérletezésre, új játékosok kipróbálására, az őszi tétmeccsekre készen kell állnia a csapatnak. Nagyon sok fiatalt hívtam be, de ez nem azt jelenti, hogy garantálom számukra a játéklehetőséget, nincsenek ajándékok. Örülök, Kádár visszatérésének, komoly egyénisége a csapatnak. Ha a játékoson nyomás és kényszer van, akkor az nem bízik magában eléggé, a játékosokon nem kellene hogy nyomás legyen, jó oké, az első meccs nem sikerült jól, de a második már sokkal jobb volt, ezen az úton kell továbbhaladnunk. Nem vagyok varázsló, ne várjon tőlem senki nagy javulást, de a klubokkal együtt dolgozva sikerülhet előrelépni – mondta Leekens, majd a Telki edzőközponttal kapcsolatban megjegyezte, hogy a hotelben jelenleg nem működik a klíma, így nem könnyű a melegben.

Pintér Attila visszatér a zöld-fehérekhez?
Győrben nem felejtették el a korábbi sikereket.

Leekens a közelgő nyári átigazolási időszakra is kitért, reméli, hogy a játékosok olyan klubokba igazolnak, ha lesz változás, amiben sok játéklehetőséget kapnak. Hozzátette, a válogatott számára az lenne a legjobb, ha ezek a csapatok az Európa Ligában vagy a Bajnokok Ligájában játszanak. A belga szövetségi kapitány kitért a szurkolókra is, akik megjelenésére számít az ausztrálok elleni találkozón.

A szurkolók sok mindent megérdemelnek, rendkívül támogattak minket a skótok elleni mérkőzésen, azután, hogy mindenki nagyon csalódott volt a kazahok elleni meccset követően. Erre reagált is a csapat, tudom nem nyertünk, de néha jobb nem nyerni és mutatni azt a motivációt, amit a játékosok akkor mutattak. Szeretnénk javulni, jó lenne, ha a szurkolók kijönnének Ausztrália ellen. Valószínűleg a csapat fáradt lesz a breszti meccs után, lehet, hogy kapunk is majd kritikákat, de a játékosoknak büszkén kell viselniük a nemzeti mezt. A játékosok önmagukkal szemben is kritikusak, ezzel együtt kell élni.

Senkinek sincs garantált helye. Fotó: MLSZ

Leekens kiemelte, nincs garantált helye senkinek a csapatban, minden játékos tud fejlődni. Kellenek olyan játékosok, akik vezéregyéniséggé válnak és vállalják a felelősséget. A kapitány végül kitért az  NB I-re is.

Minél jobb munka folyik a kluboknál, annál jobb az a válogatottnak is. Jó lenne, ha a játékosok minél több játéklehetőséget kapnának és a csapatok minél több kört élnének meg a nemzetközi porondon, hiszen a színvonal emelkedése segítene a nemzeti csapatnak. Ha valamit el akarunk érni, akkor dolgozni kell, közösen kell tennünk azért, hogy emeljük az NB I és a válogatott színvonalát.

címlapfotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Olvasói sztorik