Válogatott

Leekens nem vállal többé munkát Belgiumban

A szövetségi kapitány arra is reagált, hogy sokan szájhősnek és pénzhajhásznak tartják őt.

A magyar válogatott élére tavaly novemberben kinevezett szövetségi kapitány, Georges Leekens hazájában a De Zondagnak nyilatkozott jövőbeli terveiről. A kispadon két hazai vereséggel rajtoló szakember korábban Belgiumban a a Cercle Brugge, a Club Brugge, az Anderlecht, a Kortrijk, a Mechelen, a Charleroi, a Mouscron, a Lokeren és a Gent csapatát is edzette, valamint a belga válogatottat is vezette.

Ez a történet már a múlté, túl bonyolult lenne. A befejezésen azonban nem gondolkodom, nehéz, de szórakoztató életem van, és ameddig érzek szenvedélyt abban, amit csinálok, folytatom – mondta a belga tréner a De Zondagnak.

Leekenst többnyire a játékos pályafutásáról és a jelenlegi belga válogatottról kérdezték, de egy rövid kérdés erejéig kitért a magyarországi állapotokra is, amely szerinte óriási fejlődésen megy keresztül – mind a labdarúgás, mind az élet egyéb területén –, ez pedig elsősorban Orbán Viktor miniszterelnöknek köszönhető.

Félelmetes Zidane madridi győzelmi mutatója
Vasárnap este hatalmas mérföldkőhöz ért a francia szakember.

Orbán széles körű tudással rendelkezik, nagy rajongója vagyok. Szereti a sportot, a következő évben például átadnak egy hetvenezer férőhelyes új stadiont. Hol tartunk mi, belgák? Húsz éve ünneplünk, de semmit nem teszünk. Szóval kicsit szerényebben kritizálnék. Orbán újra büszke nemzetté teszi a magyarokat.

A belga újságíró megemlítette azt is, hogy a magyar miniszterelnököt sokan támadják az extrém bevándorláspolitikája miatt, ám Leekens nem akart mélyebben belemenni ebbe a témába, annyit azonban megjegyzett, hogy szereti a multikulturális társadalmat, hiszen ő maga lengyelek és olaszok között nőtt fel a belgiumi Meeuwenben. Hozzátette, Magyarország jelenleg a fellendülés időszakát éli, tiszta utcák és kevés bűnözés jellemzi hazánkat.

Leekensnek felvetették azt is, hogy eddigi karrierje során már 24 különböző helyen volt edző vagy szövetségi kapitány, ez pedig kiugróan magas szám.

Leekens két vereséggel kezdett a felkészülési meccseken. Fotó: mlsz.hu

Néha én mondtam fel, néha pedig engem rúgtak ki, de mindig szívesen láttak újra egy-egy korábbi klubomnál, ez pedig sok mindent elárul rólam. Mindenkinek a szemébe tudok nézni. Igen, valóban türelmetlen és ambiciózus vagyok, mindig többet akarok. Nálam a „jó” nem elég. Mindig is késztetést éreztem, hogy újra és újra bizonyítsak magamnak.

A belga trénertől azt is megkérdezték, mit szól ahhoz, hogy többször is rásütötték már azokat a bélyegeket karrierje során, hogy „szájhős, állásról állásra ugráló és pénzhajhász.”

Rengeteg gyönyörű pillanat volt már pályafutásom során. Tudna egy szájhős 33 éves karriert befutni? Nem, nem igazán. Aki igazán ismer, az tudja, sosem ájulok el saját magamtól. Igen, a kritika néha nagyon fájó tud lenni, sokkal emocionálisabb ember vagyok, mint azt sokan gondolnák. Néha nem tudom, mi inspirálhatja a kritikusokat, de aztán meglátom, hogy kiktől is jönnek a kritikák és azt mondom, „óh, te szegény ember”. Ezeknek az embereknek általában több problémájuk van, mint nekem. Nem szeretem a féltékenységet – nyilatkozta Leekens.

címlapfotó: AFP/Kisbenedek Attila

Olvasói sztorik