Válogatott

Leekens a magyar játékosok technikai képzettségét dicsérte

A szövetségi kapitány az intelligenciát is kiemelte.

Már az ősszel rajtoló Nemzetek Ligájára építi csapatát Georges Leekens, aki a magyar labdarúgó-válogatott kispadján pénteken, a kazahok elleni barátságos mérkőzésen mutatkozik be.

 “Minden meccset fel kell használni a jövő építésére” – felelte az MTI kérdésére csütörtöki sajtótájékoztatóján a szakvezető. Mint mondta, támadásban jó játékosokkal rendelkezik, de figyelni kell a védekezésre is, mivel rendkívül fontosnak tartja a stabilitást. Kiemelte a labda nélküli játékot, a nyomásgyakorlást, az ellenfél hibára kényszerítését, valamint a megfelelő támadásépítések fontosságát.

“A fókusz az erősségeken van. Tudunk játékos focit játszani. A futballistáim technikailag jók, de túl sokat gondolkoznak a hibáikon” – fogalmazott. Hozzátette, az intelligencia megvan a futballistákban, felelősségvállalás kell, valamint az, hogy csapatként és egyénileg is javuljanak. “Nem ajándékcsomagot kaptam a válogatottal, de nem is hiszek az ajándékokban, csak a kemény munkában.”

A magyar csapat pénteken 19 órától mérkőzik a kazahokkal a Groupama Arénában, majd kedden 20 órától ugyanott a skótokkal.
Leekens azt is elmondta, a júniusi, fehéroroszok és az ausztrálok elleni két felkészülési meccset követően már jó elemzést tud majd adni, s szeptemberre készen fognak állni az éles mérkőzésekre.
Felidézte, korábban belga szövetségi kapitányként már meccselt kazahok ellen, és azt a kazah csapatot éppen magyarországi elődje, Bernd Storck irányította.

“Rossz mérkőzés volt, de nyertünk. Most szeretnék egy jobb meccsen nyerni” – hangsúlyozta.

Az összeállításról annyit elárult, hogy a kapuban biztosan Gulácsi Péter fog kezdeni, a többiekről péntek reggel dönt. Viszont biztosan Dzsudzsák Balázs lesz a csapatkapitány, és valószínűleg Otigba Kenneth is bemutatkozik a nemzeti együttesben. A kapitány szerint a játékosnak nehéz dolga lesz a debütálásakor, de mindent megtesz majd, hogy megmutassa magát, és kitűnjön.

Otigba bemutatkozik a felnőtt válogatottban MLSZ Twitter

A belga tréner elmondása szerint a játékosok jó állapotban vannak, bár a kínai klubcsapatától érkező Guzmics Richárd például 28 órát utazott, így fáradt, és az időeltolódás is zavarja, ám a csapat teljes harci készültségben van.

“Jól érzem magam a válogatottnál, nem készültem máshogy, mint a korábbi meccsekre, hisz mindig próbálom a maximumot kihozni” – mondta a sajtótájékoztatón Otigba. A Ferencváros 25 éves védője korábban csak a korosztályos válogatottakban játszott, legutóbb 2014-ben az U21-es csapatban. Otigba édesapja nigériai és a játékos is az afrikai országban született. Az elmúlt években a nigériai szövetség is figyelemmel követte Otigba teljesítményét, ám játékára az afrikai ország válogatottjában végül nem került sor.

“Nagy út vezetett idáig, sok volt a fent és a lent, de ez minden játékos karrierjében előfordul. Izgatottan várom, fittnek érzem magam, és szerencsére a sérülések is elkerülnek” – jegyezte meg a hátvéd, hozzátéve, hogy a válogatottnál mindenki elszánt az edzéseken, meg akarják mutatni az új szövetségi kapitánynak, hogy kezdőben a helyük.

Gulácsi Péter, az RB Leipzig kapusa kiemelte, szerencsésnek érzi magát, hogy nagyszerű csapatban játszik.
“Fontos, hogy a két meccset sikerrel vegyük, majd a klubommal minden fronton helyt álljunk. Az utolsó hét jól sikerült a Lipcsével, jó hangulatban érkeztem a csapathoz” – utalt a címvédő Bayern München felett aratott vasárnapi 2-1-es sikerre. – “Ennél ideálisabb helyzet nincs egy labdarúgónak, minthogy majdnem az egész szezonban heti két meccset játszik.”

A bajorok elleni sikerre kitérve elmondta, már többször közel álltak a legyőzésükhöz, s most végre sikerült, s ez mérföldkövet jelent a Leipzignek.

Gulácsi kezdeni fog a kazahok ellen fotó: MLSZ Twitter

MTI / címlapfotó: MLSZ Twitter

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik