Válogatott

Georges Leekens egyre jobban beszél magyarul

Ezeket a szavakat és kifejezéseket tudja már a szövetségi kapitány.

Hosszú interjút közölt kedden Georges Leekens szövetségi kapitánnyal a molcsapat.hu portál.

Ezt olvastad már?
Megvan a megegyezés, ő lesz a Barcelona új igazolása

Mint kiderült, a Telkibe látogató stábot a belga edző széles mosollyal, és harsány „jó napot kívánok” köszönéssel fogadta. Az is gyorsan kiderült, hogy nem ez az egyetlen magyar kifejezés, amit megtanult.

‒ A futballszókincsem egyelőre gazdagabb, mint az általános. Jobbra, balra, támadd le, indíts. Ezek már mennek ‒ mondta Leekens, aki szerint nem a nyelv, hanem a kultúra magáévá tétele az igazán fontos feladat.

Leekens kapitány igyekszik elsajátítani a magyar nyelvet Fotó: JASPER JACOBS / BELGA MAG / BELGA

‒ Amellett, hogy a napjaim a magyar labdarúgás minél behatóbb megismerésével telnek, igyekszem Magyarországgal is egyre jobban megismerkedni. Amit eddig láttam, nagyon tetszik. Voltam a Nemzeti Színházban az Év Sportolója-gálán, és koncerten is, ahol egy 13 éves fiú olyan kiválóan zongorázott, hogy teljesen elaléltam tőle ‒ mesélte. ‒ Tudom, futballedzőnek szerződtettek, de úgy gondolom, ezzel a megbízatással sokkal több jár, mint a válogatott irányítása. Az ország nagykövetének is kell lennem, ezért fontos, hogy minél jobban megismerjem Magyarországot és a magyar embereket.

A szakvezető szerint egyszerű lenne, ha a szövetségi kapitány munkája csak a mérkőzésekről szólna, ezzel szemben az igazság az, hogy a kezdő sípszóval véget ér az érdemi munka, onnantól kezdve a játékosokon áll vagy bukik a siker. A gondosan megtervezett, precíz munkát addig kell elvégezni, még ha nem is ez a leglátványosabb része a kapitányi feladatkörnek.

Belga kapitányunk Felcsúton is járt már Fotó: pfla.hu

‒ Mérkőzésekre járok, klubedzőkkel találkozom, egyeztetek velük, ismerkedek a magyar futballal. Ezen kívül részletes elemzéseket készítek a válogatottnál szóba jöhető játékosokról, illetve a közvetlen utánpótlást jelentő korosztályokról, és közben egyre teljesebb képet kapok a szövetség felépítéséről, az utánpótlásban dolgozók munkájáról, és persze magukról a futballistáinkról ‒ mondta Leekens.

Szerinte a játékosoknak igenis dühösnek kell lenniük, amiért csak barátságos meccseket játszanak a következő időszakban, és nem felkészülési mérkőzéseket a világbajnokságra.

‒ Fontos, hogy fájdalmat érezzenek, de nem szabad elkeseredni. Nem baj, ha térde esünk, és sírunk, csak aztán álljunk is fel. Itt vagyok, segítek benne, de nem tudom megcsinálni a játékosok helyett. Én személy szerint edzőként még soha nem nyertem futballmeccset. Csak a játékosaim ‒ magyarázta.

A játékosok hozzáállása a legfontosabb számára Fotó: Ryad Kramdi / AFP

Leekens óva intett, hogy idehaza azt gondolják, egyből megoldódik minden probléma az új kapitány érkezésétől.

‒ Nem fogunk úgy futballozni, mint a spanyolok. Persze, szeretek támadni, imádom a szép cseleket, de nekünk egyelőre nem ez az utunk. Jó az, ha valaki megcsinál egy szép cselt, de egyelőre inkább koncentráljunk arra, hogy kerüljük el a veszélyes labdavesztéseket. Nincs Ronaldónk sem, akire a csapat játékát építhetnénk, de én amúgy sem kedvelem a szólózenészeket. Egy szépen szóló zenekart többre tartok, és nekünk is erre kell törekednünk. Virtuózok nélkül is tudnunk kell tiszta hangokat kiadnia az együttesünknek – élt egy újabb hasonlattal a kapitány.

‒ Nem fogunk minden meccset megnyerni, de azt megígérhetem, hogy egyszer sem jövünk le úgy a pályáról, hogy ne tettünk volna meg mindent. Harcos, makacsul küzdő csapatot ígérhetek, ami maga mellé fogja állítani a közönséget. Rengeteg munka vár ránk, de én pont az ilyen kihívásokat szeretem. Igenis hiszek benne, és azt akarom, hogy mindenki higgyen ‒ folytatta.

A magyar válogatott március 23-án Kazahsztán ellen lép pályára Budapesten, ezen a mérkőzésen mutatkozik be hivatalosan Georges Leekens. Négy nappal később, szintén hazai pályán Skóciával találkozik a válogatott. Mindkét mérkőzésre néhány napon belül indul a jegyértékesítés.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik