Válogatott

Még ebben a hónapban ellenfeleket kap a magyar válogatott a Nemzetek Ligájában

Kemény sorozat: hat meccset játszunk majd két és fél hónap alatt.

Az idén bemutatkozó Nemzetek Ligája sorsolását január 24-én tartják Lausanne-ban. A három hét múlva esedékes sorsolás menetéről az MLSZ honlapja összegyűjtött minden fontos információt.

A magyar válogatott a C-liga első helyére került a besorolás alapján. Ennek megfelelően a négy közül az 1-es kalapból húzzák majd ki a sorsoláson, amelyen először a D-liga csoportjait sorsolják, ezt követően kerül sor a C-re. A kisorsoltak között egy háromcsapatos és három négycsapatos csoport lesz. Az, hogy a magyar csapat ezek közül melyikbe kerül, a sorsolástól függ.

Először a 4-es kalap három csapatát húzzák ki. Az elsőként kihúzott csapat a C2-es csoportba kerül, a második a C3-asba, majd a harmadikként kihúzott válogatott a C4-es csoportba. Ezt követően a 3-as kalapban lévő csapatok ugyanezen metódus alapján kerülnek be csoportjaikba azzal a különbséggel, hogy itt már négy csapat van a kalapban, tehát az első kihúzott a C1-es csoportban kap majd helyet. A magyar válogatottnak helyt adó 1-es kalap csapatainak csoportja tehát a C-liga sorsolásának végén derül majd ki.

Ezt olvastad már?
Korábbi közönségkedvenc védőjét csábítja a Haladás

A meccsidőpontok kialakításánál fontos és a magyar válogatottat is érintő szempont lehet, hogy Finnország és Norvégia az éghajlati viszonyok miatt novemberben már nem játszhat mérkőzést hazai pályán. Emellett Észtország és Litvánia hazai mérkőzéseinek időpontjait is befolyásolhatja a két ország téli időjárása.

A sorsolást követően az egy csoportba került csapatok képviselői a helyszínen egyeztetnek majd arról, hogy melyik csapat mikor kivel játszik, majd a mérkőzések pontos dátumait és kezdési időpontjait ezt követően még aznap, vagyis január 24-én 16 óra után nem sokkal már ismertek lesznek.

Az összecsapásokat a következő időszakokban rendezik: szeptember 6-8., szeptember 9-11., október 11-13., október 14-16., november 15-17., november 18-20. A fő meccskezdési időpont 20.45 lesz közép-európai idő szerint. A szombati és vasárnapi napokon viszont a mérkőzések többsége 18 órakor kezdődik majd, de ezeken a napokon is lesznek mérkőzések 20.45-től, illetve 15 órától is.

Amennyiben a magyar válogatottat a C1-es csoportba sorsolják, amelyben 3 csapat kap helyet, akkor a fenti meccsnapok közül kettőn barátságos mérkőzést kell játszania. A B- és A-ligában kizárólag háromcsapatos csoportok lesznek, így az ellenfelek ezen csapatok közül is kikerülhetnek, de akár Európán kívüli válogatottal is megállapodhatnak a nemzeti szövetségek, így a Magyar Labdarúgó Szövetség is. Legkésőbb március 2-ig hivatalosan is bejelentésre kerülnek ezen barátságos mérkőzések párosításai és pontos kezdési időpontjai is.

Fotó: Getty Images/Szirtesi László
Olvasói sztorik