Válogatott

Leekens már fenyegeti a válogatott játékosait és a stábot

A belga kapitány bekeményít, ha...

Georges Leekenst, a magyar labdarúgó-válogatott új szövetségi kapitánya a Digisportnak adott exkluzív interjújában azt mondta, nem egyetlen sikerre – hiszen az szerinte csak pillanatnyi állapot –, hanem előrelépésre készül a csapattal, és úgy véli, jövő szeptemberben már láthatók lesznek a nyomai a munkájának.

Meglepetés!
Távozik a Vidi-verő csapat edzője

– Egyelőre még csak információkat gyűjtök, elemzem a játékosokat. Annyi meccsre megpróbálok eljutni, amennyire csak tudok. Szombatonként két bajnokin is kinn szoktam lenni, kupameccsekre is kilátogattam, és utánpótlás bajnokikat is megnéztem, U17-eseket és U21-eseket, kíváncsi vagyok a fiatalok fejlődésére. És meglátogattam most itt Telkiben a pro licences tanfolyamot. Mindezt azért, mert előrelépést szeretnék elérni. Nem egy sikert, mert egy siker az csak egy pillanatnyi állapot. Amikor odajönnek hozzám, hogy ‘kapitány úr, mit kell csinálni?’, akkor azt mondom, a legfontosabb az, hogy a játékosok felelősséget vállaljanak abban a rendszerben, amelyet játszanak. Teljesen mindegy, hogy ez most 4-3-3 vagy 3-5-2, viszont hinniük kell benne – nyilatkozta Georges Leekens.

– Fontos, hogy mit mutatnak az ellenfél elé, azt akarom, hogy az ellenfél azt gondolja, hogy ‘huh, Magyarország nehéz ellenfél’. Ha ezt nem tudjuk elérni, akkor kicsúszik az irányítás a kezünkből, kiadjuk a birtokunkban lévő legfontosabb dolgot, és ezt kihasználják az ellenfelek. Luxemburg ellen is elszórtuk a labdákat, és kivégeztek minket – mondta arról a meccsről, amelyet már ő is a lelátóról nézett, élőben – de még nem kapitányként.

Leekens szerint sok erőssége van a válogatottunknak Fotó: Billal Bensalem / NurPhoto

A belga szakember szerint igenis vannak erősségei a magyar válogatottnak. – Ne te hibázz, az ellenfelet kényszerítsd hibára – és használd az erősségeidet! Nekünk is megvannak az erősségeink, nehogy azt gondolják, hogy minden rossz. Normális, hogy kritizálják a válogatottat, ezt el kell fogadni. Erősnek kell lenni, nem kedvesnek.

Bízik benne, hogy szeptemberben már láthatók lesznek a csapaton az első jelei annak, amiről beszél. – Ha nem, akkor be kell egy kicsit keményítenem, akár a stábtagjaimmal szemben is. Nem arról szól ez a szakma, hogy puszipajtások legyünk. Ne értsenek félre, imádom az embereket. Én alkalmazkodom az önök kultúrájához, cserébe azt szeretném, ha azok, akikkel dolgozom, alkalmazkodnának az én győzni akarásomhoz. Magyarország természetesen szeret nyerni, de nem csak szeretni kell győzni, tenni is kell érte! Óriási a különbség. Ez az én filozófiám, amit szeretném, ha megértenének majd a játékosaim. Ezért fontos a konkurencia. Muszáj, hogy legyen konkurencia.

Hogy mit gondol Georges Leekens a tehetségről, a magyar válogatott jövőjéről, milyen feltételekkel folytatná a munkát a 2020-as Európa-bajnoki selejtezők után, és hogy miért hívták Hosszú Késnek még játékos pályafutása alatt? Minden kiderül a teljes, vágatlan – 15 és fél perces – beszélgetésből, amelyet december 24-én láthatnak 17 óra 55-kor a Digisport 2-n.

Olvasói sztorik