Válogatott

„A magyar válogatott ma is Európa egyik legfontosabb, legrangosabb csapata”

Ezt a szövetségi kapitányi poszt egyik várományosa nyilatkozta.

A Dunaszerdahely vezetőedzője, Marco Rossi neve többször is felmerült, mint lehetséges magyar szövetségi kapitány. A Sport TV Mai helyzet című műsorában interjút adott az olasz szakember, amelyben elmondta, büszke, hogy szóba került a neve a posztra, hogy még nem keresték az MLSZ-től, kipróbálná magát, de maga sem tudja még, menne-e neki ez a munka. Azt viszont megígérte, ha kinevezik, megtanul magyarul. Rossi továbbra is olvas magyar hírportálokat, így tudja, hogy felmerült a neve lehetséges magyar kapitányként.

Ezt láttad már?
Elrúgták a pöttyöst? Néhány játékos megszenvedheti a Fradi kupakiesését

– Nagyon boldog voltam, büszke voltam, mert úgy gondolom, hogy már az is hatalmas dolog, hogy az ember nevét összefüggésbe hozzák a magyar válogatottal. Ez a tény mindenképpen büszkeséggel tölti el az embert – mondta arról a Sport TV Mai helyzet című műsorában, mit érzett. – Azt gondolom, hogy a magyar hagyomány rendkívül erős, függetlenül attól, hogy ma a labdarúgás, és azon belül a válogatott szintje elmarad a korábbitól, de egy válogatott szövetségi kapitányának lenni minden körülmények között rangos megbízatás, igazi megtiszteltetés. A magyar válogatott ma is Európa egyik legfontosabb, legrangosabb csapata. Nyilván sokat kell dolgozni, hogy tovább fejlődjön, hogy magasabb szintre jusson, de el kell mondanom, hogy ebben a tekintetben már Bernd Storck is fontos munkát végzett, de volt egy-két gyengébb eredménye, elsősorban az Andorra elleni vereségre gondolok, amely meghatározta a sorsát. Úgy vettem észre, hogy különösen a szurkolók, a közvélemény fordult ellene.

Szépeket mondtak a válogatottunkról Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

A jelenlegi helyzetéről is nyilatkozott.

– A DAC-cal kétéves szerződést kötöttem, amelynek az elején járok, de ami ennél is fontosabb, nagyszerű kapcsolatom van a klubbal, az elnök úrral, a sportigazgatóval, gyakorlatilag mindenkivel a klubban. Nagyon tiszteljük egymást, bízunk egymásban, úgyhogy amennyiben felajánlanák nekem a magyar válogatott kispadját, semmiképpen sem dönthetnék egyedül, egyoldalúan, hiszen meg kellene várnom a DAC elnökének a beleegyezését. Ha nem kapnám meg, akkor természetesen folytatnám a munkámat a DAC-cal ugyanolyan profi módon, ahogy eddig tettük, vagy ahogy a Honvédnál tettük.

Válaszolt arra is, keresték-e már az MLSZ-től.
– Még nem, semmiféle kapcsolatom nincs a magyar szövetséggel. Nekem van egy menedzserem, de nyilván engem személy szerint is meg lehet keresni, aztán amikor elindul a tárgyalás, ő akkor is be tud kapcsolódni.

Giovanni Trapattoni is szóba került, és hogy el tudja-e képzelni Rossi, hogy a 78 éves mester komolyan érdeklődjön a magyar kispad iránt.

– Nem tudok erre válaszolni, hogy őszinte legyek. Ha tényleg igaz az, hogy ő ajánlkozott, az azt jelenti, hogy még van kedve dolgozni. Ugyanakkor valóban 78 éves, és minden tiszteletem az övé, de nem biztos, hogy egy fejlődőben lévő, megújulásra váró válogatott élére ő a legmegfelelőbb szakvezető. Őszintén szólva nem hiszem, hogy ő valós jelölt lehet, még akkor is, ha minden tiszteletem az övé, hiszen elképesztő pályafutása van a háta mögött. Trapattoni sikereihez, pályafutásához a világ egyetlen másik edzőjét sem lehet hasonlítani.

Arra is felelt, szerinte minek köszönhető, hogy olyan sok ország kispadján olasz szakvezető ül.

– Mi olaszok kevésbé vagyunk merevek, mint más országok szakvezetői. Rugalmasak vagyunk, könnyen alkalmazkodunk új országokhoz, új helyzetekhez, új feltételekhez, könnyebben elfogadjuk a rendelkezésünkre álló játékoskeret erejét. Természetesen mindenki szeretne olyan támadó szellemű csapatokat edzeni, mint a Real, a PSG, a Barcelona, de ahhoz, hogy ilyen futballt játsszál, ahhoz megfelelő játékosokra van szükség. Szerintem mi olasz edzők jobban alkalmazkodunk ahhoz a játékoskerethez, amellyel dolgoznunk kell, plusz, bár lehet, hogy tévedek, de szerintem az olasz edzőképzés, amelynek Coverciano a központja, első a világon.

Rossit érdekelné a kihívás Fotó: fcdac.sk

– Azt gondolom, hogy minden edző klubcsapatnál kezd el dolgozni, és a pályafutása egy bizonyos pontján dönthet esetleg úgy, hogy kipróbálja magát szövetségi kapitányként, ha felkérik rá. Én őszintén szólva nem vagyok száz százalékig meggyőződve arról, hogy nekem menne ez a fajta munka, de mindenképpen szívesen kipróbálnám. Az biztos, hogy amikor valaki kézbe vesz egy válogatottat, tudja, hogy attól a pillanattól hatalmas felelősséget vesz a vállára. Azt gondolom, hogy ez a legnehezebb: elviselni a hatalmas felelősséget, amivel egy válogatott vezetése jár. Mert amikor én olaszként a magyar válogatottat vezetem, egyben a magyar népet is képviselem, és megmondom őszintén, hogy ez akkora felelősség, hogy alig tudnék tőle aludni éjszaka. És ha már itt tartunk: megígérem, hogy ha én leszek a szövetségi kapitány, tényleg megtanulok végre rendesen magyarul… – vallott arról a Sport TV Mai helyzet című műsorában, mi történne akkor, ha ki kellene magát próbálnia az új szerepkörben, és kapitányként nem lenne lehetősége arra, hogy minden nap találkozzon, és együtt dolgozzon a játékosaival.

Olvasói sztorik