Válogatott

A korábbi kapitányokat kevesebbért kirúgták, mint amit most Bernd Storck művel

Német és holland edző is bukott már meg minálunk...

Az MLSZ június közepén második esélyt adott Bernd Storck szövetségi kapitánynak, pedig a magyar válogatott történelmi vereséget szenvedett: 1-0-ra kikapott andorrától világbajnoki selejtezőn.

Ezt olvastad már?

Tripla áron vinné a PSG a Premier League legjobb középpályását

A német edző a jelek szerint nem tudott élni a lehetőséggel, a csapat azóta sem tündököl, legutóbb Svájcban kapott ki 5-2-re, és bár Feröer ellen kedd este szerencsére már a döntetlen is elég a csoport harmadik helyezéséhez, ilyen kevés pontot legutóbb Bozsik Péterrel és Várhidi Péterrel szerzett a válogatott a selejtezőcsoportban.

Nem véletlen, hogy egyre többen javasolják a távozást Storcknak, aki a hírek szerint borzalmasan sok pénzt keres…

Vajon mikor veszi a kalapját az ellentmondásos német duó? Fotó: Europress/AFP

Ennek apropóján a Rangadó.hu most felidézi, az elmúlt húsz évben mekkora vereség kellett egy magyar szövetségi kapitány lemondásához, kirúgásához?!

1997: Csank János

Idehaza 1-7, idegenben 0-5 a jugoszlávok elleni világbajnoki rájátszásban. Bár ő volt az első edző, aki legalább a pótselejtezőt elérte a válogatottal, szóba sem kerülhetett a maradása.

2001: Bicskei Bertalan

Grúzia vendégeként sikerült 3-1-re kikapni szeptember első napján, pedig júniusban a Népstadionban még 4-1 volt ide. Ez volt az egyetlen győzelem abban az évben, mellette csak keserű döntetlenek és szomorú vereségek – köztük egy 5-2-es barátságos zakó a németektől.

2003: Gellei Imre

Az ő esetében nem egy komoly vereség tette be a kaput, hanem az Európa-bajnoki selejtező sorozat hajrája: Lettországban 3-1-es, itthon a lengyelekkel szemben 2-1-es kudarc. Akkoriban, egy magyar szakemberrel szemben még ennyi is elég volt…

2005: Lothar Matthäus

A nagy varázsló győzelemmel búcsúzott: 3-0 Antigua és Barbuda ellen Miamiban! Persze, a világbajnoki selejtezősorozat közelítőleg sem sikerült ilyen jól, bár Izlandot és Máltát sikerült legyőzni, később ezekkel az országokkal is akadtak komoly problémáink.

Matthäus sem tudta megváltani a magyar futballt Fotó: Getty Images

2006: Bozsik Péter

Az Európa-bajnoki kvalifikációt két vereséggel és egy győzelemmel kezdtük, amikor jött a máltai 2-1-es égés, és a zalaegerszegi hős máris vehette a kalapját.

2008: Várhidi Péter

Amilyen rosszul kezdődött a kontinensbajnoki selejtezősorozat, olyan gyászosan ért véget: Máltának sikerült visszavágni, de – sok kicsi sokra megy – a törökök, a görögök, a norvégok, sőt még Moldova is elverte a magyarokat. A kapitányt még a világbajnok olaszok legyőzése sem mentette meg.

2010: Erwin Koeman

A hollandnak a saját honfitársaitól kapott hatalmas pofon, az amszterdami barátságos 1-6 után kellett távoznia. Persze, az is közrejátszott, hogy korábban a világbajnoki selejtező sem zárult kirobbanó sikerrel.

2013: Egervári Sándor

A történelem márpedig ismétli önmagát: 1-8 Amszterdamban, ráadásul tétmeccsen.

2014: Pintér Attila

Az északírek elleni 2-1-es vereség lidérces emlékét a szokatlanul gyors és határozott MLSZ-vezetés dicséretes döntése, és a később sikeres Európa-bajnoki kvalifikáció sem homályosíthatja el.

2015: Dárdai Pál

Jött, látott és győzött, majd sajnos visszatért Berlinbe az elmúlt harminc év egyetlen magyar sikerkapitánya.

???: Bernd Storck

Andorrában 1-0-s, Svájcban 5-2-es vereség, ráadásul legutóbb tíz évvel ezelőtt voltunk ilyen reménytelenül messze az aktuális világversenytől. Mi kell még?!

Köszönjük szépen a tavalyelőtti sikeres pótselejtezőt, a felejthetetlen franciaországi napokat, de most már elég!

Olvasói sztorik