Válogatott

“Nem akartam elhinni, hogy ebben az összeállításban játszik a magyar válogatott”

Összeállításbeli gondokat, szerkezetbeli problémákat, és Gulácsin kívül másik három nevet említett a svájci vereség okaként a Rangadó.hu állandó szakértője.

Mint ismert, szombaton a magyar válogatott 5-2-es vereséget szenvedett Svájc vendégeként a világbajnoki selejtező utolsó előtti fordulójában. A fiaskó okait honlapunk állandó szakértője, Magyarország korábbi megbízott szövetségi kapitánya, Glázer Róbert elemezte.

– Általában akkor szokta kritika illetni a válogatottat, ha gyengébb képességű csapat ellen nem ér el megfelelő eredményt, de már többször elmondtam, hogy Storck irányítása alatt sokszor látok meggondolatlanságot, összeállításbeli gondokat – kezdte Glázer Róbert. – Amikor megláttam szombaton, nem akartam elhinni, hogy ebben az összeállításban játszunk. Nagy Ádám, Pátkai és Elek személyében a belső hármasunk összes tagja kimondottan védekező típusú játékos. Azt nem szeretném minősíteni, hogy ki milyen kvalitású játékos, de úgy éreztem, hogy ebből nagyon nagy gondok lesznek. Meg kell említeni Lovrencsics Gergőt is, aki ugyan a Fradiba kezd jól játszani, de még nem üti meg azt a szintet, amit Lengyelországban mutatott. Éreztem, hogy a középpályán gyengék, kevesek leszünk, és ezáltal a védekezésünk is rendkívül rossz volt.

– Összességében egyáltalán nem értettem ezt a belső hármast –folytatta az egykori kapitány. – Nagy Ádámról tudjuk, hogy szorgalmas, nagyon sokat fut, a tavalyi év felfedezettje, remek futballista, de az igazi posztja a középpályás sor mögött terület, amit teljesen befut és megszerzi a labdákat. Kapura azonban nem lő, egyáltalán nem gólveszélyes, most pedig szinte ő volt az irányító, védekezésben Ugrai mellett csatárpozícióban próbált labdákat szerezni. A klubjában, mint tudjuk, egyáltalán nem játszik, meccshiánnyal küzd, ezáltal veszélyes játékot nem várhattunk tőle. Mögötte szerepelt Elek és Pátkai, az utóbbi időben Elek Ákost nem nagyon láttam játszani, akkor sem tetszett a játéka, amikor csereként betette a szövetségi kapitány.

A rutinos szakember a nagyokat hibázó Gulácsi Péterről sincs jó véleménnyel.

– Már a korábbi meccseken is láttam Gulácsin a bizonytalanságot. A Bundesligában stabil kezdő, de lehet, hogy én inkább Dibuszt preferálnám. Nagy termetű kapus, mégsem jön ki olyan jól, tehát a beívelések mindig veszélyesek. Tény és való, hogy lélektanilag nagyon megfogta a csapatot az első potya. Ilyen gólt az ifiben sem szabad kapni, de én még a másodiknál is hibáztatom Gulácsit, mert elég lassan vetődött el, majd a negyedik megint az övé volt.

Gulácsi bakijai is kellettek a súlyos vereséghez Fotó: MTI Fotó: Illyés Tibor

– Szintén nem tartottam jó húzásnak Lang szerepeltetését, aki az Eb-n Hazard ellen megégett jobboldali védőként – tette hozzá Glázer. – Az ő beállításával még lyukasabbnak éreztem a védelmünket. Az első gól előtt semmi jel nem utalt arra, hogy vezetést szerez Svájc, de utána nem kellett volna jönnie a másodiknak. A tizenhatos vonalától nem vettük fel az embereket, ezáltal nyíltan és felszabadultan, röhögcsélve tudtak játszani a svájciak. Nem írom alá, hogy ennyivel jobb csapat a Svájc.

Glázer azt vallja, hogy a válogatottnak mindig a lehető legerősebb összeállításban kell pályára lépnie, de úgy érzi, ez mostanában nem valósul meg.

– Furcsa számomra az is, hogy Nikolics lemondta a válogatottságot, ilyet nem szabad csinálni. Természetesen a megfelelő légkör és miliő megteremtése a szakmai stáb feladata, ugyanis vallom, hogy mindig a legjobb játékosoknak kell a válogatottban játszani, de most sem így néztünk ki, mindig hivatkozunk erre-arra. Elég sok külső körülmény is közrejátszott abban, hogy a válogatott nem a legjobb összeállításában játszhatott. A szövetségi kapitány felelőssége, hogy egyes posztokon kit szerepeltet, de úgy érzem, hogy Andorra és most Svájc ellen sem a legjobb játékosokat szerepeltette. Összességében úgy gondolom, hogy a súlyos vereség fő oka most a kapusunk betlizése volt, és ezért most nagy árat fizettünk.

Fotó: Europress/AFP

A hétvégi vereség után egyre jobban felerősödtek azok a hangok, miszerint Bernd Storck szövetségi kapitánynak távoznia kellene a válogatott éléről. Természetesen Glázer Róbert is elmondta véleményét a kapitánykérdésről.

– Az biztos, Feröer ellen itthon kötelező a győzelem, hogy a szurkolókat még jobban visszaállítsa maga mellé a válogatott. Az elmúlt időszak nagy pozitívuma, hogy a közönség szinte végig a csapat mellett volt, de nagyon kell a harmadik hely, ami egyébként reális is számunkra ebben a csoportban. A Stock-kérdésre válaszolva igazából a koncepciót kellene látni, hogy miképp néz ki a jövő, milyen csapattal indulunk majd neki az Eb-selejtezőknek. Én ezeket a kérdéseket tenném fel. Könnyű azt mondani, hogy az edzőt az eredményei minősíti, de először azokat a kérdéseket kell tisztázni, hogy Storck milyen koncepcióval dolgozik a nemzeti együttes élén. A legnagyobb gondom, hogy egy játékos lemondja a válogatottságot. Milyen közeg az, ahol ez megtörténik? A vezetőknek kell eldönteni, hogy melyik edző a legalkalmasabb. Azt kell helyesen látni, hogy mit akar, mit tesz a szövetségi kapitány, és miért alakult így ez a helyzet. Az biztos, hogy ez az év rendkívül gyengére sikerült.

Olvasói sztorik