Válogatott

Elődei kritizálják Bernd Storck munkáját

„Ha megnézzük, a magyar edzők a mai napig sikeresebbek, mint a külföldiek.” „Egy magyart a helyében hatszor fenékbe billentettek volna.”

A 67 éves Egervári Sándor és a 76 éves Mezey György egykori szövetségi kapitányok az elmúlt héten Sepsiszentgyörgyre látogattak egy baráti társasággal, így a 3szek.ro oldalnak alkalma volt beszélgetni velük. A téma természetesen az általuk vezetett és a jelenlegi magyar válogatott volt, de szót ejtettek a két szakember sikereiről, kudarcairól és ezek okairól, illetve a jelenlegi szövetségi kapitányról, Bernd Storckról is.

A válogatott nem jutott ki a jövő évi franciaországi világbajnokságra, Egerváritól pedig azt kérdezték, hogy milyen okokat lát az újabb kihagyott vb mögött.

– Az igazság az, hogy 2010-ben, amikor én szövetségi kapitány lettem, építettünk egy új közösséget, egy új csapatot, hiszen Dárdai Paliék kiöregedtek, és kellett az új generáció. Szerencsém volt, mert én korábban az U20-as válogatott élén álltam edzőként, és nagyon sok gyereket szép lassan elkezdtünk felkészíteni a nemzetközi szereplésre, így azokat a labdarúgókat megfelelő számú válogatott mérkőzéssel tudtuk felvértezni. Az Európa-bajnokságig ez a közösség elég jól működött Gera Zolikkal, Király Gabikkal, Juhász Rolandokkal, csak az a probléma, hogy ezek a játékosok most kiléptek ebből a körből, kiöregedtek, és menet közben, sajnos, az elmúlt időszakban nem építettük fel a meghatározó személyiségeket, és azt gondolom, ebben egy picit el vagyunk maradva. Hiányoznak azok a komoly labdarúgótudással és komoly sportemberi személyiséggel rendelkező játékosok, akik most át tudnák lendíteni a pillanatnyilag megrekedt válogatott szekerét.

– Fontos lenne, hogy kiküszöböljük a csorbát, és tulajdonképpen tudjuk jól lezárni ezt az évet. Most úgy látom, hogy megroppant a válogatott, de ez nem jelenti azt, hogy a közönség nem áll mellette, hiszen fantasztikus hangulat uralkodott többek között a portugálok elleni mérkőzésen is a telt házas stadionban. A szurkolók magukénak érzik ezt a válogatottat, és ez a futballban dolgozóknak nagy öröm. A folytatásban Svájccal szemben sok esélyt nem látok a győzelemre, mert nagy a harc köztük és Portugália között a csoportelsőségért. A Feröer-szigetek elleni hazai mérkőzésen kárpótolhatjuk magunkat, és bizalommal tekinthetünk a jövőbe.

Mezey Györgytől azt kérdezték, hogy „helyesnek tartja-e, hogy idegen szövetségi kapitánya legyen Magyarországnak”.

– Ha megnézzük, a magyar edzők a mai napig sikeresebbek, mint a külföldiek. De ezzel a döntéshozók egy ernyőt húznak maguk fölé, idehoztam egy külföldit és mosom kezeimet. Egy magyart a helyében hatszor fenékbe billentettek volna, de egy németre rá lehet mondani, hogy jól van, mégiscsak német, tehát ne piszkáljuk. Az egyik legjobb példa erre a Videoton FC, amelynek utánam jóformán csak külföldi edzői voltak, eredményt egyik sem ért el. Mi, magyar edzők érezzük ennek a súlyát, sokkal többet megengednek a külföldieknek, mint nekünk.

A teljes interjúkat ide kattintva olvashatják.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik