Válogatott

Dzsudzsák vezérletével hozta a kötelezőt a magyar válogatott

Kétgólos győzelmet aratott a Storck-csapat a lettek elleni vb-selejtezőn.
Világbajnoki selejtező, B-csoport, 7. forduló
Magyarország – Lettország 3-1 (2-1)
Groupama Aréna, 21000 néző. Játékvezető: Jevhen Aranovszkij (ukrán)
Magyarország: Gulácsi – Bese, Guzmics, Kádár, Korhut – Nagy Á., Pátkai – Varga R. (Lovrencsics, 86.), Stieber (Elek, 74.), Dzsudzsák – Szalai (Böde, 65.). Szövetségi kapitány: Bernd Storck
Lettország: Vanins – Freimanis, Kolesovs, Gorkss, Maksimenko, Solovjovs – Indrans, Vardanjans, Kazacoks (Visnjakovs, 72.) – D. Ikaunieks (Rakels, 73.), Sabala (Gutkovskis, 86.). Szövetségi kapitány: Aleksandrs Starkovs
Gólszerzők: Kádár (5.), Szalai (27.), Dzsudzsák (68.), illetve Freimanis (40.)

Az andorrai szégyen után Lettország válogatottját fogadták a magyarok vb-selejtezőn csütörtök este a Groupama Arénában. Figyelembe véve, hogy honfitársaink Rigában 2-0-ra győztek, valamint a vendégek három szerzett ponttal a csoport utolsó helyén állnak, kötelező győzelem várt Dzsudzsákékra.

Ennek megfelelően offenzívan kezdett a magyar csapat, Dzsudzsák veszélyes beadása és Varga Roland helyzete jelezte, hogy érik a magyar gól. Erre pedig csupán az ötödik percig kellett várni, amikor is Varga bal oldali szabadrúgását Kádár fejelte a jobb alsóba, 1-0. A Dinamo Kijev hátvédje ezzel megszerezte a magyar válogatott első idei gólját.

A mezőnyfölény ezután is megmaradt, de a helyzetek nem sorjáztak, a 27. percben viszont megszületett a második hazai gól, Dzsudzsák szögletét Szalai fejelte a jobb alsóba, 2-0. Kilenc perccel később Korhut előtt adódott lehetőség a lett kapu előtt, a szép cselt azonban gyenge lövés követte. Izraeli légiósunk a 40. percben a saját tizenhatosunknál „alkotott”: röviden tette haza a labdát Gulácsinak, Freimanis pedig köszönte szépen bevágta a ziccert, 2-1– egygólos előnnyel mehetett szünetre válogatottunk.

Szalai fejjel vette be a kaput Fotó: Europress/AFP

Megfagyott bennünk a vér rögtön a fordulás után, bal oldali beadást követően Sabala elé került a labda az ötösön, de Gulácsi bravúrral védett. Magyar helyzetekből keveset láttunk a következő tizenöt percben, de a lettek sem játszottak veszélyesen, ellenben megnőtt a szabálytalanságok és a sárga lapok száma. A 65. percben a nézők nagy örömére beállt Böde Dániel, igaz sajnos ehhez Szalai Ádám sérülése is kellett. A Fradi „százkilós támadója” rögtön helyzetbe került a tizenhatoson belül, de lövését blokkolták. Három percre rá jött a megnyugtató harmadik magyar gól, ismét Dzsudzsák pontrúgása okozott gondot, jobb oldali szabadrúgását a hazai védő, Solovjovs csúsztatta a hálóba, öngól – hittük először, ám az európai szövetség végül hivatalosan Dzsudzsáknak adta a találatot 3-1.

A hajrában a lettek ismét felzárkózhattak volna egy gólra, de Visnakovs jobb oldali beadását szerencsénkre Sabala mellé fejelte. Néhány perccel később a remekül játszó csapatkapitányunk, Dzsudzsák Balázs is nagy helyzetbe került, de ziccere elakadt Vaninsban. A 88. percben a frissen beszálló Lovrencsics és Dzsudzsák került kettő az egyes szituációba a lett kaputól húsz méterre, de a Fradi szélsője nem tudta eljuttatni társához a labdát. A negyedik gól elmaradt, a győzelem viszont nem, a meccs végén vastapssal és „szép volt fiúkkal” köszöntötték a szurkolók a magyar válogatottat.

Olvasói sztorik