Válogatott

Storck már tudja, mi volt az andorrai sokk oka

„Néha az az érzésem, hogy Magyarországon megállt az idő” – mondta a német szövetségi kapitány.

Bernd Storck részletesen beszélt válogatottja kínos andorrai vereségéről, és azt is elárulta, mit lehet tenni az ellen, hogy hasonló helyzet megismétlődjön. A Sport Tv-nek adott interjúból szemezgetünk.

Storck: visszatérünk az alapokhoz Fotó: Europress

– Hogy munkamániás vagyok-e? Ha az ember sikeres akar lenni, rengeteget kell dolgoznia. És fontos, hogy most se az elveszített meccsek járjanak a fejünkben, hanem az, hogy hogyan tudunk jobbak lenni – magyarázta a német szakember. – Ugyanakkor azt se felejtsük el, hogy az Eb után szerettünk volna változásokat. Nem is a stílus terén, de kicsit felfrissíteni a keretet. Ez zajlik most, és persze szeretnénk ott lenni a világbajnokságon, de azt már a sorsolásnál tudtuk, hogy Portugália és Svájc jócskán előttünk jár. A mi szintünkön a sikerhez minden téren száz százalék kell. És mindezt úgy, hogy a jövőt is szem előtt tartjuk, vagyis muszáj esélyt adni a fiataloknak is. Nem feltétlenül ilyen soknak egyszerre, mint a legutóbbi meccseken, nem is ez volt a célom, de a körülmények miatt erre szükség volt, és most már csak előre kell nézni.

Az andorrai kudarcról

– Speciális helyzet állt fent, mert alapjátékosok hiányoztak, olyanok, akik a fiataloknak leginkább segíthettek volna – magyarázta Storck. – Nem az a kérdés, hogy elég jók-e, mert biztosan tehetségesek, hanem hogy ezt a tehetséget a pályán képese-e megmutatni. Ráadásul ez csapat nélkül nem megy, és amíg az Eb-keret tökéletesen egy szellemben dolgozott, addig az andorrai keret tagjai kevésbé ismerték még egymást. És senki ne felejtse el, honnan jönnek ezek a játékosok. A magyar klubok sajnos nem adnak nemzetközi tapasztalatot. (…) Tudom, hogy Andorrát így is, úgy is le kellett volna győznünk, de legyünk reálisak, a játékosok többsége a nemzetközi tapasztalatot csak a válogatottban tudja megszerezni.

Változtatni kell

– Most visszatérünk az alapokhoz, a védekezéshez, és abból kell gólokat szerezni, ahogyan azt az Eb-n is tettük. Itt mindenképpen változtatnunk kell – jelentette ki a kapitány.

Merre tart a világelit?

– A pénz mellett kell a csapat, a jó közösség, ott vagyunk mi is példaként, a magyar válogatottól sem várt senki ilyen sikert az Eb-n – így Storck. – Soktényezős a sikerhez vezető út, és a pénz nem minden. Az egyik kedvenc csapatom a Dortmund, ahol kevesebb pénzből is sikeresek tudnak lenni, és szeretem a játékukat. Játékban egyébként a Liverpool is közel áll hozzám, és a Chelsea tavalyi produkciója is lenyűgözött. Ezektől a kluboktól tanulni kell, innovatívnak lenni és haladni a korral, és az az igazság, hogy itt elég messze vagyunk ettől a szinttől, ami nagy kár, sajnos néha az az érzésem, hogy Magyarországon megállt az idő.

A teljes beszélgetést a Mai helyzet különkiadásában, hétfő este 20.30-kor a Sport1-en lehet megtekinteni.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik